”Det er lidt dumt hvis man ikke kan stave, ik?” – Unges bevidste og ubevidste holdninger til stavefejl i statusopdateringer på Facebook

Specialet giver et indblik i hvordan man kan forvente at blive bedømt når man laver forskellige typer af stavefejl på Facebook.
Det er en udbredt opfattelse at sproget på Facebook er frit, og mange ærgrer sig over alle de stavefejl de dagligt mener at se på siden. Undersøgelser viser dog at vi er i stand til at afkode og forstå selv tekster med hyppige og grelle stavefejl. Derfor opstår misforståelser på baggrund af stavefejl yderst sjældent. Men hvilke sociale konsekvenser har det hvis man laver stavefejl i en statusopdatering?
I dette speciale undersøges det om fejlstavere bliver bedømt som mindre intelligente, effektive, selvsikre og måske sympatiske end gode stavere på Facebook.
 
Specialet er en undersøgelse af 352 danske unges bevidste og ubevidste holdninger til syv udvalgte stavefejlstyper i facebookopdateringer. Informanterne har hver udfyldt et spørgeskema der skal vise deres bevidste holdninger, og en såkaldt ”sprogmasketest” der er  udviklet til at kunne afdække ubevidste holdninger. Efter udfyldelse af de to test er informanterne blevet interviewet klassevis, og disse interviews udgør undersøgelsens kvalitative data.
 
Ifølge undersøgelsen er det især stavefejl ved stumme bogstaver og enkelt-/dobbeltkonsonant man skal undgå, da undersøgelsens informanter vurderer folk med disse fejltyper som signifikant mindre intelligente end folk der staver korrekt. Andre typer af stavefejl fandt de unge ikke så slemme, nemlig slåfejl, fejl ved store og små bogstaver og sær- og sammenskrivningsfejl. Informanterne finder således ukyndighedsfejl mere alvorlige end sjuskefejl, og de fortæller at de også selv hellere vil fremstå dovne end ude af stand til at stave et ord korrekt.
 
Undersøgelsen viser også at de unge selv går op i hvordan de staver på Facebook, og at cirka halvdelen af de unge generelt føler sig irriterede over stavefejl på siden. 
 
Specialet er foreløbigt den eneste kvantitative undersøgelse af holdninger til stavefejl i nye medier. 
 
Specialet er vurderet til 12.
 
Læs hele specialet her.
 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Forsiden lige nu

Læs også