Speciale om Borgens effekt på den politiske kommunikation og den offentlige debat
Borgen – politisk drama eller dramaturgisk politik?

I begyndelsen af 2013 løb tredje sæson af DR’s dramaserie, Borgen, over de danske tv- skærme. Seriens store lighed med den virkelige politiske verden forårsagede en række debatter om konsekvenserne af at blande virkelighed og fiktion. Som en mastodont i det danske tv-landskab når DR’s søndagsdrama et stort og forskelligartet publikum og derfor har den også magt til at påvirke den offentlige dagsorden. Denne magt i samspil med Borgens tematik rejser en række spørgsmål under følgende overskrift: Er Borgen blot et uskyldigt politisk drama, eller er det i virkeligheden dramaturgisk politik?
I denne ramme undersøger vi, hvorledes, i hvilken grad og hvorfor den tredje sæson af Borgen har haft en effekt på den politiske kommunikation og den offentlige debat i de danske medier. Således påberåber Borgen sig kommunikationsfaglig interesse på tre niveauer: Som medietekst, som politisk kommunikation og som mediesystemisk artefakt.
 
For at besvare så omfattende spørgsmål anvender vi en bred vifte af metoder: En tekstanalyse udført på både et generelt og specifikt niveau suppleret af en tværmedial analyse, der bestemmer seriens forhold til virkeligheden. En debatanalyse, der afdækker debattens omfang, deltagere og karakter, både kvantitativt ved en indholdsanalyse og kvalitativt gennem en diskursanalyse. Et metodisk intermezzo, hvor resultaterne af en eksplorativ receptionsanalyse præsenteres. En kombination af produktionsanalyse og en mediesystemisk tilgang til DR, hvor i interviews med tidligere og nuværende medarbejdere i DR analyseres. Resultaterne fra samtlige analyser bringes afslutningsvist sammen i en teoretisk diskussion.
 
Et kort svar på vores problemformulering kunne lyde: Borgens virkelighedsnære univers har stor betydning for seriens indflydelse på den politiske kommunikation og offentlige debat. DR sætter selv dagsordner med Borgen, men bruges også af politikkere til det samme. Særligt interessant er det, at serien igangsætter en debat om DR’s egen legitimitet som public service-institution. Det er desuden tydeligt, at en række fasttømrede arbejdsgange i DR er afgørende for seriens politiserende udtryk. 
 
Specialet er vurderet til karakteren 12.
 
Læs hele specialet her.
 
 

Relaterede artikler

Hvem ringer klokken for? - Adam Prices tv-serier rummer typisk en skarp fornemmelse for, hvad der rører sig i samtiden. Det er umiddelbart også præ...

Giv din stemme

6 stemmer
4,5/5

Kommentarer

Få nyhedsbrev

Netværk

Webansvarlige

Kun få ledige pladser

Se alle Læs mere

Få nyhedsbrev

Kursus

Content marketing bootcamp

Kurset er udsolgt - tilmeld dig hvis du vil på venteliste

Se alle Bliv klogere

Job

Faglig formidler

Frist: 22. november

Kommunikationsrådgiver

Frist: 30. november

Tekstforfatter

Frist: 1. december
Se alle job Indryk job

Netværk

Kommunikatører

Gruppen er udsolgt - venteliste

Se alle Læs mere

Tilmeld nyhedsbrev

Få alt, hvad du behøver at vide om kommunikation i din indbakke

Bliv klogere

Vi bruger cookies for at give dig en bedre brugeroplevelse.