Sommerferie-læse-listen

Sommertid er læsetid. Hyggeligt tilbagelænet med en god bog. Find inspiration til dit bogvalg hos 16 Kforum’er. Fra otte bind i Jørgen Knudsens 2756 sider lange Georg Brandes biografi, over mammuttykke heksebøger til bøger om Twitter og Facebook og alskens krimier
Asger Liebst – Kprofil


Jeg overvejer at investere den formue, der skal til for at kunne slå kløerne i Daniel Kehlmanns lille roman Jeg og Kaminski. Bogen udstiller en ung, skamløs og uvidende kulturjournalist, som tager beskidte kneb i brug for at skaffe sig historien om en berømt, ældet og blind maler. Daniel Kehlmann skriver ordknap prosa med en herlig tør humor, det ved jeg fra hans forrygende halvdokumentariske bestseller ”Opmålingen af verden” om to særlinge af et par videnskabsmænd i 1800-tallet.

Vincent F. Hendricks – K-profil


Jeg skal have læst Thinking with Demons: The Idea of Witchcraft in Early Modern Europe skrevet af Stuart Clark, Oxford: Oxford University Press 1997, 819 sider. Bogen er det mest gennemgribende og systematiske værk om dæmonologi (læren om dæmoner og dæmonfyrster) fra et videnskabeligt, filosofisk, historisk, religiøst og politisk perspektiv. En gammel ubrugelig lidenskab for en logiker, der startede, efter at jeg så ”The Exorcist” som 12-årig. ”Call me Legion as we are many”.

Trine-Maria Kristensen – Kprofil


Jeg skal jo helt sikkert læse Free: The Future of a Radical Price af Chris Anderson, chefredaktør på Wired. Den udkommer 7. juli – og den skal jeg læse, fordi jeg interesserer mig for fremtidens forretningsmodeller. Jeg så Chris Anderson på SXSW i Texas i marts – og jeg ved derfor, at hans grundsynspunkt er, at free ikke betyder gratis som i "øl", men at det betyder frigjort og levende – og det er efter min mening det, der er og bliver udfordringen for mediehuse og  nyhedsformidling og mange andre virksomheder. Nyhederne på nettet er gratis – ja, men det interessante er, at de også er sat fri – og derfor har fået et liv og en frihed, som ikke styres af redaktionens strategiske beslutninger, men af brugernes vilje til at linke, dele på Facebook og deltage i videreformidlingen af informationer på nettet. Jeg skal derudover også læse Tim O'Reillys The Twitter Book, men det er, fordi den ser både kort og informativ ud – og så kan jeg godt lide at, det er en billedbog – uden alt for mange teoretiske overvejelser – og at det er et eksperiment, hvor en bog kan læses non-lineært.

René la Cour Sell – Kprofil


Jeg har hele tiden gang i en bog... på hylden til ferien står der fire skønlitterære bøger, nemlig de fire kriminalromaner af Mari Jungstedt. Den der ikke ser. Den inderste kreds. I denne stille nat. Og endelig Den døende dandy, der netop er udkommet og anmeldt i rosende vendinger i Politiken i dag. Af faglitteratur har jeg længe haft planer om at læse Kjeld Hansens Det tabte land - den store fortælling om magten over det danske landskab. Og så venter jeg ellers bare på, at Jussi Adler-Olsen og Martin Jensen skal få skrevet noget mere....

Rasmus Bech Hansen - Kprofil


Jørgen Knudsen: Georg Brandes, Frigørelsesens vej. Gyldendal,1985. Min bog-plan for sommerferien er som udgangspunkt ambitiøs: Alle otte bind i Jørgen Knudsens 2756 sider lange Georg Brandes biografi. Men realistisk er jeg tilfreds, hvis jeg blot får læst første bind om Brandes første 33 år, Frigørelsens vej. I de år – allerede som 30-årig – holder Brandes sine epokeskabende forelæsninger om Hovedstrøminger i Europæisk Litteratur. For mig er Brandes en af de allestedsnærværende figurer, som gør os danskere til dem, vi er. Et åndeligt fyrtårn, hvis tanker, idéer og ambition, hvis lige eftertiden vel næppe har fundet, og som vi stadig kan lære meget af. Men Brandes er også frygtindydende at tage hul på. Hvor skal man starte? Og ikke mindst, hvor skal man slutte? Manden har skrevet så helt ufattelig meget, at man vel  kan bruge et liv på at lære at kende ham til bunds. Jeg starter med starten i biografi-form, og så må vi se, om det bliver første stop på en mangeårig dannelsesrejse med en af de store forfædre.

Mette Bom - Kprofil
Jeg vil helt sikkert læse Eddie Michels’ Facebookbog Hvad laver du lige nu?. Mest fordi jeg er nysgerrig på, hvilke status’er han har taget med (og synes er gode), om nogle af mine er med, selvom vi ikke er ”venner” (man er vel selvfed selvoptaget), men også fordi kommunikationsformen interesserer mig. Man kan sige så utrolig meget på de sølle få linjer. Mange er poetiske. Få er sjove. Nogle er bare røvkedelige. Nogle er hard core. Den bedste indtil dato er Per Kristensens fra i dag (elektrikeren fra gode gamle Per Kristensen Band): ”fandt en muldvarpeforskrækker til 99 kr. i ALDI. Den giver en lyd fra sig, ingen normale mennesker kan høre. Har tænkt mig at stikke den ind i højrefløjen for at se, om den virker dér” – det er en weltklasse update: politisk, original, hverdagsagtig, poetisk, sjov.

Roy Langer


Jeg vil med sikkerhed give mig den luksus at læse den tyske filsof Peter Sloterdijk's nye bog Du musst dein Leben ändern ("Du må ændre dit liv"). I bogen spørger Sloterdijk: "Hvorfor skal europæerne være på metafysisk diet, alt imens resten af verden mæster sig uanfægtet ved illusionernes rige mangfoldighed?" Sloterdijk analyserer religion som værende intet mindre end symbolske immunsystemer, der nu oplever fornyet bevågenhed pga. af samtidens udfordringer til det enkelte menneske – også i Vesten. Den slags store tanker er der ikke tid til i hverdagen – men denne ferieluksus kan alligevel skabe relevant refleksion til tiden efter ferien. Derudover er der nok også tid til den nyeste Ben Elton og en eller anden trash-krimi.

Anne Sophia Hermansen – Kprofil



Jeg går sommeren i møde med Leonard Cohens lyriske ”Book of Longing” (og så selvfølgelig en krimi). Man skal af og til udsætte sig selv for noget, man ikke forstår. Det har jeg engang fået indprentet, og derfor vender jeg jævnligt tilbage til lyrikken – en genre, der får mig til at føle mig som en cowboytoast på vandski. Dog med enkelte undtagelser. En af dem kunne være den canadiske kvindebedårer Leonard Cohen, som i ”Book of Longing” har samlet lidt af hvert, digte, tekster, dagbogsnoter, efter sigende lidt af en poetisk rodebunke. Jeg ser frem til en lyrisk croonende samling humoristiske, zenbuddhistiske og erotisk-livsfilosofiske tekster dyppet i melankoli og noir, men svigter Cohen, vil jeg kaste mig over en krimi. Klicheen foreskriver jo, at sommertid er krimitid, og jeg kunne ikke være mere enig, for sjældent har vi så god tid til at fordybe os i solid og intelligent litteratur som i vores ferie. Cohen vil derfor få følgeskab af en af krimigenrens smukkeste repræsentanter, nemlig Sissel-Jo Gazan og ”Dinosaurens fjer”.

Claus Dahl - Kprofil


Counterculture Through the Ages - From Abraham to Acid House. Af R. U. Sirius. Der er meget bullshit og mange falske modsætninger i modkultur, men uanset om man er for eller imod, er det en vigtig dynamik, der laver verden om. Ken Goffman (R. U. Sirius' rigtige navn) løber et hav af transformative mentale bevægelser igennem, før han ender i den moderne kultur, der selv kalder sig modkultur. Runners up: Jared Diamonds økokatastrofebestseller Collapse og lidt klassikergæld i form af Ken Goffmanns navnefælle, Erving og Presentation of Self in Everyday Life.

Majken Schultz



Jeg har netop fået denne her fra Amazon – dejligt brug hardcopy til ingen penge: The Metaphysical Club: A Story of Ideas in America af Louis Menand. Det er en indføring i de amerikanske pragmatister, som jeg længe har ønsket et bedre kendskab til i videudviklingen af identitet i organisationer. Har været meget inspireret af Georges Herbert Mead, som er en af figurerne, men tror, at pragmatisterne er en velkommen inspiration til den meget fokus på social-konstruktivisme inden for identitetsområdet. Den er stor og tung! – men får ellers aldrig tid til sådan en bog. Den skal garneres med gode kriminalromaner, men jeg glæder mig til at læse den.

Kim Schrøder - Kprofil



Søren Mørch, Store forandringer. 61 fortællinger om, hvordan verden blev moderne. Politikens Forlag 2009, 528 sider. Når man følger med i den daglige nyhedsstrøm, kan man godt få sine tvivl, om det virkelig kan passe, at verden er blevet et bedre sted! Det er ikke desto mindre, hvad historikeren Søren Mørch hævder og argumenterer for i bogen Store forandringer. 61 fortællinger om, hvordan verden blev moderne. Jes Fabricius Møller skrev i sin anmeldelse i Politiken, at det fascinerende ved Mørchs bog er, at han kan ”sige Fremskridtet med stort F i bestemt form ental uden at blinke. Han har absolut intet anlæg for nostalgi, og han afviser enhver modernitetskritik, som han kalder »de intellektuelles opium«, der ikke »rækker ud over almindelig sur vrissen og brokkeri”. Kan man forestille sig noget bedre end at tilbringe sin sommer med en så optimistisk vision for tilværelsen? Og så må 61 fortællinger fordelt over 528 sider vel betyde, at en fortælling i gennemsnit fylder ca. 8 sider – meget passende for såvel terrasse-, poolkant som godnatlæsning!

Mie Femø Nielsen – Kprofil


Pyh ha. Jeg læser gigantiske mængder faglitteratur hele året, så i sommerferien glæder jeg mig til at smide mig i hængekøjen med Khaled Hosseinis Under den strålende sol, så jeg kan få mere at vide om kvindeliv i Afghanistan. Der ryger nok en stak bøger mere i den lettere genre, men mest glæder jeg mig til at lege med mine børn i det grønne og overbevise mine sommerhusnaboer om, at det overhovedet ikke er pinligt at hoppe i trampolin, selv om man er fyldt 42. Mest grundigt vil jeg derfor nok læse alskens spilleregler og kogebøger og et par rejsebøger til Australien, som jeg er i færd med at planlægge en større tur til. Jeg får besøg af en amerikansk veninde, så jeg vil nok også dykke efter ideer til skønne ting ved Danmark at vise frem. Vi har desuden et ongoing projekt hver sommer med at vise børnene en bid af deres land, så i år skal vi naturligvis til Femø (!) med hele familien. Det får nok et par bøger om gamle kroer og godser til at glide ned.

Anders Rendtorff – Kprofil


Jeg har taget mig sammen og har planlagt en rigtigt god bog-sommer. I år er der tre kategorier. Allerførst glæder jeg mig – efter et par års separation – til at fordybe mig i min ungdoms store fascination: Corto Maltese. Jeg har just købt den helt trykfriske og superflotte MU, som sammen med Afrikas Horn, I piraternes fodspor og Den Caribiske Suite bliver absolut prioriteret fornøjelse. Alle rigtig fede nyudgivelser, som jeg bare måtte købe igen. Kan næsten ikke vente. Kategori 2 er et mix af  dels hyggegenlæsning af Joakim Jacobsens fremragende Le Tour som opvarmning til lidt diskret Tour de France-kigning (kan i øvrigt varmt anbefale Tynd Luft om Mexico-holdet for jer, der ikke har læst den endnu) og en bunke af årets Mojo og Uncut, som jeg altså ikke når at læse ordentligt hver gang. Endelig kategori 3, som er de næsten obligatoriske krimier. Jeg er for tiden i gang med at gennempløje d´herrer Nesbø (bid altid mærke i Harry´s t-shirt) og Nesser, som glider nemt ned – uanset vejret. Og faglitteratur? Der er da rigeligt, ikke?

Brian Due – Kprofil


Jeg er lige gået i gang med Griberen i Rugen af J. D. Salinger (tidligere kendt som Forbandede ungdom, men har nu fået ny titel i forbindelse med Rifbjergs nyoversættelse). Helt sikkert en bog, jeg skal huske at læse igen, når mine børn bliver teenagere. Jeg er ”nødt” til at læse lidt faglitteratur i forbindelse med ph.d.’en, men vil gøre alt for at presse skønlitteratur ind. Jeg skal helt sikkert også nå at læse Døden i venedig af Thomas Mann og Auricula af Per Højholt. En gammel-klassiker og en ny-klassiker, der vist er underholdende på hver deres måde. Og så kredser jeg også lidt om Truman Capotes Med koldt blod. Jeg har på fornemmelsen, at den er genial.

Astrid Haug – Kprofil


Store forandringer – 61 fortællinger om hvordan verden blev moderne af historiker Søren Mørch. Efter et halvt år selvvalgt husarrest pga. barsel og bogprojekt, skal det gøre godt at skue de store horisonter med 520 siders forkromet overblik over verdenshistorien fra år 1500 og et par hundrede år frem. Jeg tilhører den historieløse generation, så jeg ser meget frem til en velskreven og inspirerende anekdotisk fremstilling af den moderne verdens tilblivelse. Forhåbentligt er der lidt, der hænger ved, selvom jeg  næppe får læst bogen fra ende til anden.

Kresten Schultz Jørgensen – Kprofil


Rettidig omsorg af Jens Moberg. Spændende med denne fortælling om Mobergs egen bevægelse, som det hedder i omslaget, fra at blive udnævnt til chef til at blive valgt som leder af sine medarbejdere. Og det er en fortælling om en særlig måde at være leder på; med omsorg i centrum. Og så har min egen søster Annemette været pennefører; det gør også, at jeg glæder mig til at læse den. Jeg skal også læse Bæredygtig kommunikation af Karin M. Laljani og Lars Ludvigsen. Fremtidens virksomhed er bæredygtig! Laljani og Ludvigsen lægger op til en fundamentalt anden måde at tænke på, hvor virksomheden er en brik i et kæmpe puslespil – og derfor må tage sit ansvar for klodens fremtid alvorligt. Spændende sager, uanset om forfatterne har ret eller ej.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Forsiden lige nu

Læs også