Slides of Shame

Du kender dem, når du ser dem. De kommer frem, når lyset bliver dæmpet. Kforum har samlet de værste eksempler på slides, du bare skal undgå. Her kan du se alt det, du ikke skal gøre. De stinker. De bringer skam over dig og dit budskab. De gør dig til en dårligere taler. De keder andre. Som hjælp til selvhjælp præsenterer vi derfor: Slides of Shame. En visuel anti-guide til powerpoint-præsentationer.
af Jonas Smedegaard Buus

Se hele powerpointshowet her

Flere billeder! Større billeder!
Billeder er ikke bare garniture. Billeder kommunikerer og æstetiserer. De rummer budskaber, følelser, provokationer, symbolik og meget andet godt. Vælg dem derfor med omhu og gengiv dem i stor størrelse. Ingen gider kigge på klatdoserede, gnidrede thumbnails, så glem CVI-skabelonen og fyld din præsentation med gennemtænkte billeder, der går til kant. Det behager øjet, overrasker og forstærker dine budskaber. Og så bringer du lys og kulør ind i kønsløse mødelokaler. Besøg Google, Flickr, sxc.hu og andre steder, hvor du finder gratis billeder i høj kvalitet og god opløsning. Gå i en kæmpestor bue uden om alt, der hedder clipart. Har du behov for illustrationer, så køb dem på istockphoto. De er billigere, end du tror, og du sparer en masse tid og besvær.
 
 
Kend din dramaturgi
Forstå, hvordan du skaber meningsfyldte forløb, stramme argumentationsrækker, dramatik og forventninger. Og forstå, hvornår og hvordan din præsentation peaker. Start med at etablere miljøet, beskriv konflikten, opbyg spændingen, ram point of no return lige midt i præsentationen, løs konflikten og afrund så med en lykkelig slutning. Skær alt fedtet væk, dyrk rytmen og bryd den så pludselig for at skabe større dynamik.
 
Ned med størrelsen
Nej, du skal ikke præsentere på en computerskærm i en sportshal for 5000 mennesker, så nedsæt roligt skriftstørrelsen med mindst 50% og undgå i øvrigt hårde sort/hvid-kontraster. Det er alt sammen rarere at læse og giver et meget mere æstetisk udtryk. Tys på den indre stemme, der frygter tomrummet. Luft er godt – især når du bruger typografi.
 
Fuck designmanualen
Designmanualer sjofler beskrivelsen af powerpoints. Det er oftest idéforladte skabeloner med alt for meget fyld. Ingen har behov for at blive mindet om, hvordan firmalogoet ser ud, på hvert eneste slide. Ej heller orker nogen se den samme skabelon blive gentaget 50 gange, og så er allestedsnærværende grafiske elementer, titler og datoangivelser kun forstyrrende og stjæler plads.
 
Du kan ikke designe!
Bild dig ikke ind, at du har en lille forsømt designer gemt i maven. Gå ud fra, at det, du producerer, sandsynligvis er både grimt og klodset. At skabe æstetik i powerpoint er som at sy med en kæp, og dine evner som designer er stærkt begrænsede, så du får brug for al den hjælp, du kan opstøve. Er du så heldig at have deciderede designere i huset, så brug dem, men giv dem tid til at polere lorten.
 
Nul redundans
Ingen gider høre dig læse dine slides op. Du har nok hørt det før, men det er rent faktisk en god grundpræmis, når du bygger din præsentation. Skriv ikke, hvad du også vil fortælle. Supplér og understreg i stedet med ord, billeder, animationer, video, lyd, grafik og alt andet, der kan understøtte, hvad du siger. Det nuancerer dine budskaber og gør dem lettere at forstå. Så vil dine tilhørere være mere tilbøjelige til at gide høre efter. Rygterne siger desuden, at findes der mere end 10 ord på en slide, husker ingen, hvad der stod.
 
Præsentationer skal ikke laves i sidste øjeblik
Skal du sælge, overbevise, imponere eller forføre, så kræver det både tid og forberedelse.
 
Hvidt er skidt
I Skandinavien elsker vi hvidt, for det er nemlig æstetisk, luftigt og behageligt. Sådan forholder det sig bare ikke altid i powerpoints, for her svarer det til at glo ind i en tændt lampe. Det er anstrengende for øjnene. Bryd i stedet rytmen og opløs rammen ved at bruge sort bund, lær dig selv at holde af farver eller ty til store farvemættede eller sort/hvide billeder.
 
Bryd rytmen
Mange præsentationer lider under visuel redundans. En flot slide er kun interessant at gentage et begrænset antal gange. Gør tilskuerne nysgerrige efter vide,hvad der kommer rundt om hjørnet, ved at variere dit materiale. Det ene øjeblik præsenteres et citat i gavlstørrelse, det næste et billede, dernæst blot et enkelt ord, så et lagkagediagram,sort skærm, musik osv. Alt er tilladt, bare det er meningsfyldt og du ikke gentager dig selv.
 
Bullets har fanden skabt
Der findes mange måder, hvorpå man kan typografere en tekst, fremhæve bestemte dele, illustrere hierarkier osv., men bullets er ikke svaret på dine bønner. Du kan undvære dem – det har andre gjort i århundreder, så læg wordvanerne på hylden og glæd dig over indryk, pile, streger, illustrationer, skrifttyngder og afsnit.
 
Hold det enkelt
Ét ord kan sige meget. Et enkelt design er smukt. Ét billede alene er nemmere at aflæse, og enkel typografi er din ven. Skær fedt af dine slides, indtil det gør ondt. Kill your darlings og vis kun det, der er relevant og vedkommende. Ellers drukner dine budskaber.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Forsiden lige nu

Læs også