Færdig med fuldskæg

Du tænker måske, at det får dig til at se viril og maskulin ud, but guess what? Du er i overhængende fare for at ligne en kliche, fejle i forsøget på at ligne en kliche eller blive fanget med morgenmadsrester på kinderne langt op ad arbejdsdagen. Kforum gør op med de moderigtige fuldskæg.
For ikke så forfærdelig længe siden blev jeg kontaktet af Kforum, der bad om en artikel om skæg. Den skulle handle om fuldskæg og om, hvor håbløst det er, at snart enhver kønsmoden mandsling i Dannevang prøver at gro en stolt hårpragt på undersiden af hovedet. Problemet? Jeg sad selv med en spøjs mellemting mellem en afro og en strid gulvmåtte på kinderne, da beskeden tikkede ind. Lettere panikken trimmede jeg hele molevitten af og grinede i (det nu manglende) skæg over situationen. For jo, når det kommer til skæg, er jeg lige så håbløst bagud som mangen en anden he-man-wannabe på disse nordlige breddegrader.
 
Det er idealer om mode og mandighed, der får alle til at forsøge at gro et skæg. Skægdrømmere vil i dag gå så vidt som til at få transplanteret hår fra hovedbund til ansigt. Men i virkeligheden er det på tide at opgive fuldskægget nu. 
 
Ligestilling i kritik af kendtes skæg
Lige så meget på mode som fuldskægget har været de sidste par år, lige så udskældt er det. Hollywood-stjernerne har alle afprøvet det (George Clooney, Brad Pitt (ØJ, den var slem!), Shia LaBeouf, Hugh Jackman, dem alle sammen), og herhjemme har vores egen kronprins med mere eller mindre held forsøgt det samme. I februar i år lancerede det britiske Glamour Magazine en stor afstemning, hvor læsere kunne stemme på, om stjernerne var hottest med eller uden fjæs-pels. Endelig et medie, der kun tager stilling til dem ud fra vigtige kvalifikationer som deres evne til at være/ikke være maskuline sex-objekter, fuldstændig som medierne behandler de kvindelige stjerner – ironi kan forekomme her.
 
  
De kendte har selvfølgelig også fuldskæg i stor stil, som de ikke alle slipper lige godt fra. Robert Pattinson kan i virkeligheden ikke gro skæg, Shia LaBeouf og Brad Pitt ligner bumser, og John Hamm decideret er Kaptajn Haddock. Skægmoden gør de kendte mænd sårbare for hån
 
Ingen ristede løg i skægget, tak!
Nå, men jeg synes så også, at jeg skulle prøve det der store skæg-look. Måske fordi jeg for første gang i otte år havde klippet min store afro af, pludselig var skaldet og skulle eksperimentere med et nyt look. Måske fordi nogle mænd faktisk ser virkelig, virkelig hamrende godt ud med fuldskæg, om end det ikke er flertallet. Så altså, ingen frelste spelt-/Jesus-intentioner her, kun et dybt narcissistisk ønske om at blive set på en anden måde og måske (håbede han) tiltrække nogle andre mennesker og typer med mit svulstige skæg og dertilhørende brystkasse. Problemet var måske bare, at jeg hverken er ejer af et særligt prægtigt skæg eller en svulmende brystkasse. Så, efter at have afprøvet det halvanden gang, fandt jeg ud af, at fuldskæg + mig = fjollet koncept (andre fjollede koncepter tæller vinfri uge, Schiller Instituttets Venners kommunalvalgkampe og de der cykelhjelme, der ligner hatte).
 
 
 
Risikoen for at være eller virke uhygiejnisk som følge af stort fuldskæg må ikke undervurderes. Røglugtende eller madplettet skæg  kan være enden på din troværdighed
 
Du overvurderer sikkert eget skæg
Nu sidder du måske der i dit K-rigtige, afslappede-men-velklædte jakkesæt med et veltrimmet pragteksemplar og tænker, at du helt sikkert udstråler store lederevner og store strategiske kompetencer. Det gør du måske også. But here’s the deal: ingen, i.n.g.e.n, kan tage en mand seriøst, når der sidder en halv pakke ristede løg eller en stor mængde tørklæde-fnuller og dingler i hans ansigt. Det er værre end den der rest tebirkes, der altid ender mellem tænderne. Jeg kender både det med tørklæde-fnulleret og birkesen ganske indgående, og jeg går endda aldrig i K-rigtige jakkesæt. Så nu holder jeg mig vist bare til lidt daggamle skægstubbe.
 
Og hvis du nu insisterer på at have det; plej det, klip det, trim kanterne, groom det. Euroman skrev i 2011, at skægget var tilbage, men tilføjede, at ”Hvis du vil have skæg, er det vigtigt, at det ikke bare får lov til at vokse vildt. Det skal trimmes og kan nemt kræve lige så meget arbejde, som hvis du er helt glatbarberet.” Guderne må vide, at jeg ikke selv har tålmodigheden til den slags, og kigger man rundt på gaden, kunne det godt se ud, som om jeg ikke er den eneste.
 
 
Fuldskægget virker så attraktivt, fordi det giver konnotationer til hippietid, fiskekuttere, islandske sweatere og piber, men samtidig til noget urmenneskeligt, det mandige, maskuline ideal, som kvinderne til tider sukker efter. Foto: Beardrevered.tumblr

Palæo meatza og virilitet
For hvad er det egentlig, at de der skæg handler om? Man kan filosofere og tænke store samfundskulturelle tanker om fænomenet, men det er vist indlysende, at det næppe skal anskues som en politisk happening at anlægge en ansigtsmåtte. Til gengæld kan man sætte det visuelle i centrum og fokusere på, at det at have fuldskæg i sig selv sender nogle signaler.
 
For det første giver det konnotationer til hippietid, fiskekuttere, islandske sweatere og piber (hvilket i sig selv jo er hipt nok for tiden), men lige så meget til noget urmenneskeligt, det mandige, maskuline ideal, som kvinderne (og undertegnede + en temmelig stor gruppe ligesindede mænd) til tider sukker efter. Så kan fuldskæggene jo så fint sidde nede i Torvehallerne med en palæo meatza med bund af omelet og gøre sig til imens. Problemet er bare, at det i rigtig mange situationer sender nogle – synes jeg i hvert fald – ikke helt så lækre signaler. At se uren ud er ikke et hit. Og så lugter det. Har du nogensinde teenage-snavet med en ryger, der havde fuldskæg? Øj. Og jeg ryger endda selv.
 
Du kan alligevel ikke bruge fuldskægget til at udmærke dig som mere hippie, mere hipster, mere fri eller mere cool, når alle mellem 18 og 40 gør det samme. Foto: The Green Society Campaign
 
Massernes individualitet
Det gør os individuelle og giver karakter, messes det, men her kommer modens allestedsnærværende cyklus alligevel ind som en forræderisk djævel.
 
For hvor et sjovt, snørklet fipskæg stadig vil give individualitet, så gør et fuldskæg det altså ikke på mærkbar facon i disse dage. Problemet med, at vi er flokdyr og grupperer os sammen med dem, vi minder om, er jo netop, at vi kommer til at ligne hinanden mere og mere – også på vores skæg. Det mest individuelle ved skæg er egentlig, at det – ligesom hår – er fuldstændig individuelt, hvor prangende det kan blive, hvis man overhovedet har noget.
 
Det kan ændre ens personlighed, ens look, den måde, andre ser på en på – men gør det os til andre individer? Mere individuelle? Særegne og åh-så-specielle? Ikke hvis de fem gutter ved siden af ser ligesådan ud, vel? Kig på dem, der stillede op til VM i skæg – der kan man da tale om personlighed.
 
Hvis du stadig gerne vil anlægge dig skæg eller beholde det, du har – så husk at være ærlig over for dig selv. Spørg spejlet: Kan jeg overhovedet gro skæg? Og klæder det mig? De spørgsmål bliver i øvrigt ved med at være relevante, når fuldskægstrenden går over i overskæg i den nærmeste fremtid. Foto: Jeffsbeardboard

Det der ligner pubeshår
Og helt sikkert, lad os dyrke individualitet, skille os ud fra mængden og prøve noget nyt. Men der går altså lidt for mange mennesker rundt med konfirmand-skæg eller den der helt særlige variant, der meget let kan komme til at ligne pubeshår. Hvor jeg absolut intet har imod pubeshår som koncept (både i teori og praksis), foretrækker jeg dog, at de sidder, hvor de skal og ikke i hovedet.
 
Og nu vi er ved emnet: Lad os håbe, at folk ikke tager inspiration fra Joaquin Phoenix i ’Her’ – eller butleren Zero i 'Grand Budapest Hotel' med sin optegnede overlæbe for den sags skyld – for gode varer og begynder at anlægge små overskæg. Jo, det kan også være smart til nogle, men igen; her kan vi virkelig tale om pubes og konfirmationsoverlæbe, med mindre man præsterer en ordentlig, tæt dusk under næsen.
 
For jo, det kan give kant og styrke og alt det der hejsens, men forhåbentlig er hele vores individualitet ikke hængt op på, hvordan vi ser ud. En stor del af den er, ja, men andre (og mere væsentlige) faktorer skulle trods alt gerne stadig spille ind.
 
Så i stedet for bare at ride med på denne sidste uddøende bølge, så er her et helt gratis tip: Hvis du har svært ved at få skæg – så lad være.
 
Kronprinsen har selvfølgelig også fuldskæg. Og han barberer det ikke af, når han skal til galla – så mainstream er fuldskægget nu. Foto: Michael Stub/Polfoto
 
Læs mere:
 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Forsiden lige nu

Læs også

Job