Det sidste spin-kuld?

Regeringen er klar med endnu en omgang udskiftning på spin-bænken, selvom den politiske svingdør ellers ikke har stået stille længe i løbet af de sidste to et halvt år. Redaktionen har kigget nærmere på de nye rådgivere, telefonpassere, mørke fyrster, eller hvad de nu bliver kaldt for tiden.
Det er nu knap 13 år siden, at Fogh-regeringen introducerede de såkaldte spindoktorer, som befolkede regeringskontorerne mellem embedsmænd, journalister og ministre. Dengang var det hovedsageligt Borgens skarpeste politiske journalister og dygtigste rapportere, som blev hyret til at spinne, frame, tage telefoner og gøre de politiske budskaber mere spiselige for medierne, som de selv kom fra.
 
De nyudnævnte spindoktorer er partisoldater, som er relativt ukendte i offentligheden og nye i lige dét game. Undtagen Heunickes nye partner Rasmus Jønsson – han stod også for kampagnen for katastrofesejleren Ny Alliance. Foto: Lars Krabbe/Polfoto
 
Den gamle garde
Nuvel. Nyrup-regeringen havde også pressefolk og rådgivere. Men formen var først på plads, da koryfæerne Michael Christiansen og co. blev rockwool-laget mellem politikerne og pressen. I dag er spin-teamet hovedsageligt befolket af partiernes egne folk, rekrutteret fra egne rækker. Det samme så vi også i slutningen af Fogh-æraen og i Løkkes korte periode som statsoverhoved. Tre ud af de seks nye er da også inkarnerede partisoldater, som har trådt deres partisko i den socialdemokratiske tjeneste.
 
Men hvem er de så – de nye?
 
Den nye bande
Det er kendetegnende, at det er folk, som ikke er kendt i den brede offentlighed og er blevet set tordne frem med kommentarer og analyser i pressen. Her er mest tale om upcomings eller tro partisoldater. Med en klar undtagelse: Rasmus Jønsson.
 
Fra kommentator til spindoktor
Rasmus Jønsson er lige blevet hevet ind som trafikminister Magnus Heunickes (A) højre hånd. Og det er ikke første gang, at Michael Jeppesens ordrige legekammerat prøver kræfter med spin-disciplinen. Det gjorde han nemlig også som PR-rådgiver og kampagnechef for det kuldsejlede projekt Ny Alliance, som blev en tragikomisk forestilling om et parti, der hverken havde et stærkt projekt eller en dygtig partileder, da de havde allermest brug for det. 
 
Jønsson slap dog videre med æren i behold – ingen syntes, at det var hans skyld. Han kunne hverken gøre fra eller til, når Naser Khader var blevet politisk tonedøv af spektaklet under Muhammed-krisen, hvor hans succes som landsfaderlig bro fik ham til at tro, at han kunne gå på vandet. Jønsson blev presset ud af den anden spindoktor Ulla Østergaard, som også forlod den synkende skude. Så kastede Jønsson sig over sine egne projekter i firmaet New Deals, underviste i politisk kommunikation og blev klummeskribent for avisen Kommunen, hvor han hver uge har hudflettet borgerrepræsentationen med alle dens magtkampe og rådhussladder.
 
Umiddelbart ligner Heunicke og Jønsson et godt politisk power-par. Spørgsmålet er dog, om den tidligere journalist og nyudnævnte trafikminister overhovedet har brug for en særlig rådgiver? Magnus Heunicke er kommet særdeles godt fra start og har markeret sig mere i medierne – vel at mærke positivt - end de sidste fem trafikministre til sammen. Nu skal Jønsson så sørge for at holde dampen oppe og sørge for, at alt ikke går op i DSB-skandaler, dyre og ubrugelige rejsekort og nedslidte banelegemer. Det bliver ikke nemt, men helt sikkert heller ikke sværere end at holde styr på Naser Khader, Jørgen Poulsen og Anders Samuelsen i det gamle alliance-parti.
 
Janne Bram Jensen, som tidligere var i Nykredit, er nu spindoktor for miljøminister Kirsten Brosbøl (A). Foto: Peter Clausen/Avis Østerbro
 
Helles soldat
Det kom som en stor overraskelse, at Kirsten Brosbøl (A) blev udnævnt til ny miljøminister efter ministerrokaden. Endnu flere er overraskede over, at den nye spindoktor hedder Janne Bram Jensen og kommer fra en stilling som Public Affairs-manager i Nykredit. Men det er langt fra en overraskelse. Bram Jensen er både Thorning-Schmidts og partiets ræverøde soldat. Socialdemokrat helt ind til benet. Så meget, at hun og flere andre tidligere DSU'ere var klædt i røde dragter som juhupiger på Folkemødet det første år for at heppe Helle ind i regeringskontorerne. Janne Bram Jensen er da også et barn af partiet som tidligere kredsformand på Østerbro og som tidligere konsulent i Dansk Socialrådgiverforening.
 
Eftersigende er Bram Jensen mere bramfri end sin minister. Og det er måske et godt match. For som forholdsvis ukendt politiker og nu minister har Kirsten Brosbøl brug for at markere sig over for de stærke landsbrugsorganisationer og græsrodsbevægelser på et område, som er gennemreguleret. Samtidig skal hun løfte arven efter Ida Auken, som var et af regeringens stærkeste kort på ministerholdet. Det bliver ikke en let opgave.
 
Morten Damm Krogh og Dan Jørgensen er nyt makkerpar
 
En ’Krogh’ i Dan Jørgensen
Den næste i rækken er også fra socialdemokraternes egne rækker. Den 35-årige Morten Damm Krogh, som tidligere har været Poul Nyrups mand i Europa-Parlamentet. På hans konto trækker det også op, at han tidligere har været miljøpolitisk konsulent i Danmarks Naturfredningsforening. Han skal nu holde styr på spradebassen og snakkechatollet Dan Jørgensen, som kan være svær at styre. Dan Jørgensen er en stor charmør med gode kommunikative evner. Nu skal rådgiveren sørge for, at fødevareministeren ikke løber fra alle sine løfter om burhøns og dyrevelfærd, som han brægede om nede i EU-Parlamentet.
 
Systemets mand
Hardliner og justitsmor Karen Hækkerup har fået endnu en særlig rådgiver ved sin side. Det er den 33-årige Mikkel Boye, som er tidligere kontorchef i Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold. Og han har såmænd været ministersekretær for ministeren, så de kender hinanden særdeles godt. Nu står han over for en ny rolle. Fra at være systemets mand – til at være ministerens. Og med de politiske skandaler, der klæber til det tidligere hæderkronede justitsministerie samt de utallige betændte sager på området, får Boye travlt med at holde ministeren oven vande. Det bliver op ad bakke. I det mindste har Karen Hækkerup to særlige rådgivere til rådighed. Boye skal danne makkerpar med Morten Høyer, som har betrådt stillingen siden 2011. 
 
Stine Hove Marsling, som er fuldstændig ukendt i offentligheden, men har et kæmpe netværk, står nu for uddannelses- og forskningsminister Sofie Carsten Nielsens kommunikation. 

CBS-kvinde til uddannelsesminister
Vestagers højre hånd og tro væbner Sofie Carsten Nielsen blev endelig belønnet med ministerposten som uddannelses- og forskningsminister ved den sidste rokade. Uanset at det er hendes første ministerpost, har ministeriet fået en af de mest kompetente politiske begavelser, som Det Radikale Venstre kan opdrive. Ind fra spin-pinden er Stine Hove Marsling kommet. Stine har stort set gået på de fleste universiteter, så derfor kender hun de udfordringer som sin egen bukselomme. Hun har også været ekstern lektor på CBS og lobbyist hos Lundbeck. Nu altså presse- og kommunikationskvinde for Sofie Carsten Nielsen, som aldrig har været i tvivl om, hvad hun vil. Parrets udfordringer kan meget vel være, at det hele bliver lidt velmenende og akademisk i kanten. Omvendt: Det er jo de radikales kendetegn.
 
Andreas Gylling Æbelø har også tidligere hjulpet Mogens Jensen med kommunikationsopgaver via sit arbejde hos Advice A/S, men nu bliver det på helt fast basis
 
Endnu en sosser på posten
Sidst, men ikke mindst, har den syngende Mogens Jensen udpeget Andreas Gylling Æbelø, som ny spin-meister. Det er langt fra første gang, at de to arbejder sammen. I sit arbejde hos Advice A/S har Gylling Æbelø hjulpet den nye handels- og udviklingsminister med en række kommunikationsopgaver. Før det var Andreas også politisk assistent for den tidligere kulturordfører fra S.
 
Der hersker ingen tvivl om den nye spindoktors kommunikationsevner. Han har markeret sig flere gange i medier med stærke analytiske evner. Hans udfordring er, at få Mogens Jensens nye ressortområder langt mere ud over rampen. Og at han formår at få defineret en ny rolle for Mogens Jensen i medierne og i den brede offentlighed. Mest af alt har han været kendt som sossernes pauseklovn. Der skal andre boller på suppen, hvis Mogens Jensen skal endnu længere frem i geleddet.

Uanset hvad, så er en spindoktor aldrig bedre end den siddende minister eller regeringens samlede styrke. Så selv med et godt nyt spin-team kan de hoppe og danse lige så tosset, som de vil. Hvis det ikke lykkes regeringen at definere en klar fortælling frem mod valget og skabe markante nye dagsordner, så nytter en pæn spin-indpakning ikke meget. 
 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Forsiden lige nu

Læs også

Job