6 TEDx-pointer

Hvordan holder du en perfekt tale på YouTube? Se her 6 bud på taler, der på under 20 minutter får komplicerede budskaber skarpt og levende igennem. Trenden er ydmyghed, symbolske handlinger, tryk på sanseapparatet, nærvær og personlighed. Gør dem kunsten efter med en række gode råd.
af Annette Bjerre Ryhede
Den 18. september var 649 mennesker samlet i Bremen Teater for at bruge hele dagen på at se 21 skarptskårne speaks om MOVEMENT. Inden for ledelse, sundhed, forskning og kultur. Hver speak måtte maksimalt vare 20 minutter. Her blev de traditionelle retoriske værktøjer brugt som supplement til talerens drive, tro på og begejstring for sit projekt. Publikum vil kunne huske energien og pointerne om flere år, fordi der blev talt til hele publikums sanse- og erkendelsesapparat.
 
Hvad er TED og TEDx?
TED er et koncept, hvor ’Ideas worth spreading’ filmes ved 2 årlige live-events og lægges online på ted.com, så alle kan se dem. Du kan derfor finde speaks online om alt fra hjerne til rumforskning, kreativitet, arkitektur og de øjeblikke, der ændrede alt i et menneskes liv. Når der så er tale om en TED-event, der ender på ’x’, betyder det, at den er arrangeret uafhængigt af TED, men efter TED-konceptet. Her er en speaker-coachs anbefalinger af 6 speaks, du skal se, hvis du vil give din egen taleteknik et boost.
 
 
Signe Bjørg Jensens treenigheder
”I am not here to reveal any ground-breaking research, or tell you a way to save the climate. I haven’t swam from Cuba to Florida or invented a camera that takes pictures faster than light. I’m just a scout. (…) I am here to tell you why I am part of one of the broadest movements on earth.”
 
Sådan begyndte Signe Bjørg Jensen, der bruger 2 timer hver onsdag på at være sammen med andres børn. Hun har gjort det i tre år og vil fortsætte, til de er voksne: ”To make them the most awesome adults of the future!” Signe taler klart, hun taler i treenigheder (giver 3 eksempler, 3 grunde, 3 forslag etc.), og nogle af de børn, hun er spejderleder for, kommer på scenen. Men det, du især kan lære af Signe, er hendes ydmyghed over for opgaven. Hun er rolig i den. Hun brænder for at være der for de børn, så de kan blomstre. Fra dette ståsted fanger hendes nærhed, ro og varme os ind, så vi kan mærke det, der driver hende. Og det glemmer vi aldrig!
  
Signe Bjørg Jensen: Watch out for the scouts:
 
Birger Lindberg Møllers metaforer
Synes du nogle gange, du skal formidle noget, der er meget komplekst? Og vil dit publikum bare ikke forstå, hvad det handler om? Så er der hjælp at hente i Birger Lindberg Møllers eksempel. Han bruger en meget, meget enkelt metafor til at symbolisere fusion mellem planter. Men det virker! For vi forstår, hvad det handler om. Og han gør det med en lethed, ro og et glimt i øjet, der gør det morsomt. Her er ikke en forsker på sin høje piedestal, der skal imponere med sin forskning. Her er en forsker, der er betaget af planter, hvad de kan, og hvad de hjælper os med. Han sætter sig selv til side, og det budskab, han gerne vil have os til at forstå, i forgrunden. Budskabet bliver leet ind i vores forståelsessystem.
 
Birger Lindberg Møller: Plant power – the ultimate way to go green:
 
Lars APs fucking T-shirt
Lars APs bevægelse Fucking Flink handler om at gøre og lægge mærke til de symbolske handlinger, der er ’flinkhed’. Bevægelsen har sågar lavet en T-shirt, der viser, hvor det kan være rart at få et klap på skulderen. Lars har i dag en sådan T-shirt på. For at slå sit budskab fast tager han T-shirten af, kaster den ud til publikum og beder den, der griber den, give den videre til én, vedkommende synes har fortjent det.
 
 
Lars AP: The F***ing friendly movement
 
Claus Meyers brødbagnings-event
Claus taler om kærligheden til nordisk mad. En kærlighed, der blev til en bevægelse og verdens bedste restaurant. Imens bages et brød på scenen. Hvidt toastbrød bliver i løbet af speaken kastet ud over publikum i protest mod udsultet og usmageligt masseproduceret brød, mens Claus råber: ”Is this bread? No! It is bread taken as a hostage by the bread industry!” Da speaken er færdig, ringer klokken – brødet er færdigbagt. Pointen er klar: Det er så let at bage, at du kan gøre det, mens du lytter til noget andet.
 
 
Claus Meyer: Unfolding the potential of indigenous food
 
Risenga Manghezies tavshed
For de fleste talere er det mest angstprovokerende de øjeblikke, hvor der ikke sker noget. Hvor man er stille over for sit publikum. Hvor vi bliver helt nøgne og sårbare. Hvor vi ikke gemmer os bag ord, slides og aktivitet. Hvor vi er til stede og lader publikum få lov at mærke, hvordan vi har det. Lad dig inspirere af Risenga Manghezies mod. Han stopper op midt i sin speak. Lukker øjnene. Trækker vejret dybt. Er helt sårbar og til stede. Og det er i et sådant nærvær, at magi kan ske mellem publikum og et budskab. Og at budskabet kan få lov at synke ind hos publikum:
 
Risenga Manghezi: Sharing your freedom
 
Vil du brænde igennem?
Alle talerne er gode til at tage det, som det hele handler om, med på scenen. Hermed får de aktiveret vores visuelle erkendelsesapparat. Og vi ved jo, at det er lettere at huske det, vi har set, end det, vi har hørt (hvis det altså er ligetil at afkode etc.).
 
Trenden inden for præsentations- og speakerteknik lige nu er derfor, at der bruges symbolske handlinger, der skærer budskabet fuldstændig ud for publikum og inddrager publikum som en del af budskabet og missionen. Det er publikums oplevelse, forståelse og udbytte, der er i forgrunden, ikke talerens (ikke mulige) fejlfrie topkontrollerede præstation.
 
Derfor er det helt o.k. at være mere loose og nærværende over for publikum (IKKE Power-pointen!). Man skal fortælle, hvor man selv er henne – helt personligt – i forhold til det, man taler om. Vi vil som publikum forstå, hvorfor det lige præcis er dig, som hel person, der stiller sig op og fremfører det budskab. Vi vil vide, hvad det betyder for dig.
 
Lav præsentationer i topklasse:
 
  1. Du skal stille dig frem. Helt sårbart. Uden gemmesteder. Ærligt. Frem med dig! Så dit publikum kan få lov at mærke dig, dit nærvær og dit engagement.
  2. Læg dit budskab ud som en positiv vision, jeg som tilhører får lyst til at tilslutte mig
  3. Vær ambassadør for dit budskab. Tag det på dig. Stå inde for det. Bring det ud i verden på en måde, som budskabet har fortjent. Det handler om budskabet – ikke dig!
  4. Tal til dit publikums hjerter, håb, drømme, behov og de positive visioner, de vil være med til at føre ud i livet.
  5. Væk dit publikums sanser, deres logik, deres empati og evne til at medføle, opleve, sanse, mærke og være hele mennesker over for dit budskab.
  6. Ønsk det bedste for dit publikum! Hvis du vil bon’e ud på troværdighedsfaktoren, skal du:
    1. Vide, hvad du taler om (kompetence).
    2. Virke sympatisk over for dit publikum.
    3. Ville dit publikum det bedste, med det du kommer med: Gør dig klart, hvordan du mener, at det, du fortæller om, kan hjælpe og gøre dit publikums liv bedre. Og tro på, at det kan det!
  7. Spørg dig selv: Hvis du skulle formidle det her til din bedstemor, hvad skulle du så vise, tegne, fortælle, for at hun ville kunne forstå det? à Se – straks tænker du mere kreativt, i metaforer, illustrationer og i virkeligheden i mere klar kommunikation! Det er fint. For her på syvende trin er du klar til at overveje, om det vil gavne dit publikums forståelse af dine 3 hovedpointer og dit hovedbudskab at vise noget på scenen fx med dit kropssprog, fotografi, en rekvisit, musik – ja, kun budskabet sætter grænser!
  8. Hvilken symbolsk handling kan du afslutte dit næste oplæg med, så dit publikum bliver en del af dit budskab?

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Forsiden lige nu

Læs også