Det politiske hovsa-år

Året går på hæld. Det er tid til at gøre status. Kforum kigger i kalenderen fra et år, fyldt med overraskelser, ubehageligheder og udråbstegn. 2014 kan måske bedst betegnes som et hovsa-år.
af Jon Kiellberg
JANUAR
 
Politisk nedsmeltning
 
Januars politiske nedsmeltning stod SF naturligvis for.
Det var ikke alene regeringen, som var ude i et sandt politisk stormvejr efter salget af DONG-aktier til kapitalfonden Goldman Sachs.
 
Vikaren fra Helvede satte trumf på. Polfoto/Linda Johansen.
 
Det hårdt prøvede SF var efterhånden så presset i regeringen, at deres bukser så ud til at kunne sprænge hvert eneste øjeblik. Og da så ’Vikaren fra Helvede’, Karsten Hønge, så også revsede sit eget parti for at stable flere kameler ovenpå hinanden, end der var mursten på Borgens tårn, faldt SF for anden gang i historien fra hinanden. Bang. Ude af regeringen. Ude af sig selv. Som rådgiver og blogger Simon Kratholm Ankjærgaard skrev i de hektiske dage efter SFaldet:
 
”Partiet blev knust under ansvarets åg. Den svære balance mellem magt og indflydelse. En balance, som partiet aldrig fandt”.
 
SF blev hermed ikke alene en parentes som regeringsdueligt parti. Annette Vilhelmsen kunne ikke engang rigtig betegnes som overgangsfigur. Mere som et blodigt symbol på socialistisk folkefiasko.
Uanset politisk ståsted var det alt andet lige en trist forestilling at være vidne til. Og uanset, at vi alle var klar over, at det længe knirkede og sprækkede i det hårdtprøvede parti, så var det alligevel årets helt store politiske overraskelse. 
 
 
FEBRUAR
 
Kollektive badutspring
 
Efter uger med tumultariske scener med en regering i opløsning var der fra februar en række SF´ere, der forlod den synkende skude og begyndte at dyrke springgymnastik. Der var én, der var to, der var tre … Ida Auken tog turen til Radikale. Den tidligere sundhedsminister og Vild-Med-Dansk-politiker Astrid Krag blev som forventet sosser.
 
Uffe Elbæk kommenterede SF's krise med sin tøjstil. 
 
Men årets helt store badutspringer blev Ole Sohn, som mere og mere minder om den mandlige version af Karen Jespersen. Den tidligere kommunist mangler nu bare skiftet til Venstre (som han er meget velkommen i, ifølge partiet selv) for at have været hele vejen rundt. Det kan kun være på plads at citere Churchill:
 
"En del mennesker skifter parti på grund af deres overbevisning. Andre skifter overbevisning på grund af deres parti"
 
Ole Sohn kysser kommunismen farvel.
 
 
MARTS
 
Fra politikerlede til vælgerlede
 
De fleste politikere bliver rent faktisk trætte af vælgerne i ny og næ. Det er dog de færreste, som indrømmer det. Men som så mange andre gange før skal man høre sandheden fra børn, fulde folk og Søren Pind. Polfoto/Per Rasmussen.
 
På et tidspunkt, hvor tilliden til politikerne ikke har været lavere siden jordskredsvalget i 1973, og hvor politikerleden stortrivedes, kunne man læse på Pinds blog, at han og kollegaerne faktisk også godt kunne blive trætte af pøbelvældet og lede over, at vælgerne ikke lytter og tager ansvar. Man kunne jo så stilfærdigt spørge, om ikke blot vælgerne gør det samme som politikerne?! Meeen det er jo en helt anden snak. 
 
APRIL
 
Kampagnegalop
 
April måned blev måneden, hvor vi alle skulle forberede os på det kommende Europa-Parlamentsvalg. Og fordi de færreste forstår EU, og hvad politikerne laver dernede efter 30 års medlemskab, og derfor er lunkne i forhold til at stemme, skulle der naturligvis laves en valgvideo. Det blev såmænd til årets ringeste.
Mine damer og herrer: Voteman-videoen, som skulle få os alle op af EU-sofaen og hen til stemmeurnerne. Men, men, men. Vorherre bevares, Voteman! 
 
Blowjob-valgvideoen nåede nye nedre grænser for pik, patter og plat kommunikation. Den talte til laveste fællesnævner og gjorde vælgerne dummere, end de er.
 
 
MAJ
 
Massakre-Morten
 
Det blev på alle måder et politisk festfyrværkeri af en måned med store op- og nedture. EP-valget den 25. maj sendte Løkke til tælling og startede Venstres gedigne nedtur på alle fronter. De store vindere var DF og ikke Morten Messerschmidt, som stod for årets helt store politiske massakre.
 
Den fjerde mest indflydelsesrige meningsdanner i kongeriget. Og Dot.
 
Ikke mindre end 465.758 kunne han skrabe sammen og triumferede derfor som en anden DF-messias. Ingen har nogensinde fået flere stemmer end MM. Ikke så underligt blev han i slutningen af året kåret af Politiken som den fjerde mest indflydelsesrige meningsdanner i kongeriget. 
 
 
JUNI
 
Hvem har bukserne på?

28 skjorter, otte par underbukser, 21 slips, ni jakkesæt, 17 par strømper, ni par bukser samt flybilletter med familien til skønne Mallorca. Det kan ikke blive anderledes. Løkke havde ikke alene ødslet med sin egen politiske karriere ved at leve over evne, løjet og fråset med Venstres og vælgernes penge. Han skabte også en ledelseskultur uden retning i Venstre, som i årevis har medført uro og dyb splittelse internt i partiet.
 
Løkke svedte, men bukserne holdt.
 
Det hele kulminerede til det  syv timer lange maraton-møde i Odense. Det skæbnesvangre møde, hvor Kristian Jensen og Lars Løkke som bekendt delte – ikke i porten, men i kælderen – formandskabet mellem sig. I hvert fald udadtil. For det er stadig den dag i dag Løkke, som har bukserne på.
 
 
JULI
 
Rygterne om Helle og EU
 
Hele sommeren talte det politiske Danmark stort set kun om én ting: Om eller hvornår HTS ville blive udpeget som formand for EU-kommissionen. Det var naturligvis agurketidens evindelige gætterier og gisninger. Men ligesom Fogh gjorde i 2009, så benægtede Helle alt og legede et par måneder papegøje med den klassiske bemærkning:  ”Jeg er ikke kandidat”. Hvor meget kandidat statsministeren i virkeligheden var, blev vi ikke klogere på. 
 
 
I stedet blev Vestager valgt som EU-kommissær. Og så havde statsministeren lige pludselig en dronning mindre at konkurrere mod. Og så var alle lige pludselig glade ...
 
 
AUGUST
 
Den store politiske selvmodsigelse
 
Pia Kjærsgaard snakkede om hovedpåklædninger hos jøder og muslimer. Det var heelt OK, at jøder bar deres traditionelle kippah eller kalot. Men ikke nikke nej; muslimske kvinder skulle af med deres tørklæder. Ikke bare på gader og stræder, men overalt, hvis det stod til fru Kjærsgaard. 
 
Den Tossede Hattemager. Pia; må man gå med noget på hovedet eller ej?
 
 
SEPTEMBER

Den forkælede komet
 
Mads Holger lod sig afbilde i dyre omgivelser med smukke kvinder  og det affødte blandt andet scams som denne valgplakat.
 
Mads Holger kom, han så, og han skålede i Moët!! Manden var også en af de få nye kandidater, som formåede at sætte politiske skibe i søen. En sjældenhed. Om det rækker til en plads i Folketinget, er dog noget mere tvivlsomt. 
 
 
OKTOBER
 
Asyl  klassens mobbeoffer
 
Efterårets politiske emne var og er asylpolitik. Det sidste halvår har vi stort set ikke diskuteret og debatteret andet her, der og alle vegne. Kvoter, hjemsendelser og antallet af syriske flygtninge på flugt og på vej. Strammedebatten nåede nye højder, og alle flokkedes om at være skarpere og skrappere i tonen. Når man ikke troede, at det kunne blive værre – så blev det værre.
 
”Hvis der ikke er råd til frisk mad til de ældre, så må vi stoppe med at bruge penge på indvandring”.
 
 
NOVEMBER
 
Så er der serveret!
 
Stegt valgflæsk med persillesovs.
 
Uanset hvad man måtte mene om Mad-Glad-Dan, så fik ministeren os til at tale mere om vores madkultur, livretter og madvaner, end samtlige kostråd og madkampagner fra Sundhedsstyrelsen har gjort de sidste ti år. 
 
 
DECEMBER
 
Den store feminist
 
Lad os afslutte ved at spæde julestemningen op med en rigtig kvindekender. Rasmus hygger om det svage køn: 
 
Rasmus Jarlov giver den gas på Tinder.
 
Vi har ellers hørt,  at Det Konservative Folkeparti mangler kvindelige vælgere. Vi ved ikke rigtigt, om det her er vejen frem.
 
Glad for din smiley, Rasmus, så ved vi, du trods alt har hjertet på rette sted.
 
Vi ser frem til et politisk 2015 med knap så meget hovsa. Vi har jo lov at drømme ...

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Forsiden lige nu

Læs også

Job