Politikere og journalister i selvsving - en kvalitativ undersøgelse af vælgeres oplevelse af politisk debat

Vores speciale tager udgangspunkt i politikelede og undersøger, hvilke elementer i politisk debat der er med til dels at skabe tillid og mistillid til politikere og dels at skabe sympati og antipati for politikere. Vores undersøgelse bevæger sig i et krydsfelt mellem den politiske debatform og den journalistiske formidling, og vi giver et bud på, hvorfor den politiske debat i dette samspil har udviklet sig i en retning, som mange almindelige vælgere tager afstand fra.
Tilliden til vores folkevalgte har det således ikke for godt -­ et temmelig problematisk udgangspunkt for et repræsentativt demokrati. Dette forhold er også et tilbagevendende emne i medierne, og begrebet politikerlede optræder hyppigt i den danske mediedækning. På artikeldatabasen Infomedia giver en søgning på ordet 'politikerlede' i perioden 1. august 2013 til 1. august 2014 i alt 1.888 resultater. Begrebet optrådte dermed i gennemsnit i mere end fem artikler eller omtaler om dagen i de danske medier. Oftest bliver begrebet politikerlede sat i direkte forbindelse med begreberne troværdighed og tillid, som eksemplerne ovenfor illustrerer.
Den senere tid har man også kunnet opleve i hvert fald to konkrete initiativer, som er opstået som en mistillidserklæring til politikerne og som reaktioner på en mangelfuld politisk debat: partierne Alternativet og Dukkepartiet, som begge stiller op til næste folketingsvalg.
 
Dette speciale tager udgangspunkt i politikerlede og undersøger, hvilke elementer i politisk debat der er med til dels at skabe tillid og mistillid til politikere og dels at skabe sympati og antipati for politikere.
Den primære undersøgelse bevæger sig i et krydsfelt mellem den politiske debatform og den journalistiske formidling, og vi giver et bud på, hvorfor den politiske debat i dette samspil har udviklet sig i en retning, som mange almindelige vælgere tager afstand fra.
 
Specialet er udarbejdet af Hans Christian Gørup Nielsen og Mette Svalgaard, Det Humanistiske Fakultet, Københavns Universitet, og er blevet bedømt til karakteren 10. 
 
Læs hele specialet her.
 

 

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Forsiden lige nu

Læs også