Paradise Hotel for politiske junkies

”Mogensen og Kristiansen” er for politiske junkies, hvad Paradise Hotel er for handelsskoleelever. Har du ikke set det, kan du ikke tale med. Nu lukker TV 2 News programmet efter fem år, hvor det har udviklet sig til en overraskende succes. Men ikke af de grunde, man skulle tro.
af Kasper Hyllested
To mænd med lidt for meget selvtillid (og for den enes vedkommende lidt for meget lækkert hår) bag hver deres pult. Enten taler de med hinanden, eller også laver de lange interview med politikere.
 
 
Mogensen og Kristiansen er blevet et nødvendigt fix for politiske junkies, men holder nu pause efter 5 år.
Foto af Miklos Szabo
 
Det lyder ikke umiddelbart som opskriften på en gedigen tv-succes, men ikke desto mindre er ”Mogensen og Kristiansen” på TV 2 News fredag efter fredag blevet et helt nødvendigt fix for politiske junkies. Helt på højde med statsministerens tirsdagspressemøde eller browserens bogmærke på altinget.dk.
 
Dét er i sig selv bemærkelsesværdigt, men succeshistorien om ”Mogensen og Kristiansen” er samtidig fortællingen om, hvordan TV 2 News har udviklet sig fra at være en knopskydning i Per Mikael Jensens tv-eksperimentarium til at være omdrejningspunktet for dansk politik.
 
For få år siden blev en historie først en ”sag”, når 7-radioavisen havde den på programmet og fulgte op med nye informationer eller interview hver hele time; i dag udvikler historien sig fra minut til minut, når News kører ”breaking”. Ingen politikere ringer længere til Radioavisen, men alle har kodet News ind på telefonens speed-dial.
 
News kører på alle kontorer på Christiansborg, og for enhver, der beskæftiger sig med politisk kommunikation, er netop muligheden for at se News, den afgørende parameter, når hotelværelset bookes eller kabel-tv-pakken bestilles.
 
Da TV 2 News begyndte tilbage i 2006, var det dog ikke politiske junkies, der var målgruppen. Det skete først efter en af de mest succesfulde omlægninger af sendefladen set på dansk tv. Man kørte bilmagasiner og reportager fra film-premierer og modeshows ud og sendte i stedet en blanding af Deadline og Ritzau. Lynhurtige opdateringer afløst af 10 minutter lange interview med eksperter og meningsdannere med fokus på politik og finans – senest ”spicet” op med lidt kultur.
 
Ideen om et politisk magasin, der ”gik bag om spillet på Borgen”, var ikke ny. Faktisk havde DR allerede tilbage i valgkampen 2005 opfundet ”Jersild og Spin”, som Mogensen og Kristiansen skulle tage kampen op mod. Men News’ satsning adskilte sig alligevel markant fra DR’s mere traditionelle. For hvor DR havde en vært, der med skarpe spørgsmål og inkvisitorisk mine bad sine ”eksperter” om at afkode avisforsider eller udtalelser, var der fri leg for de to herrer på News. De skulle holde hinanden i skak og på bedste gentleman-manér lade hinanden komme til orde.
 
 
Doktor Blå og Doktor Rød var svaret på TV 2 News' udgave af Jersild & Spin
 
Fair and biased
Men den afgørende forskel kan allerede skimtes i programgrafikken. For de to spindoktorer, som hele Danmark i dag er på efternavn med, udlægger ikke blot ugens vigtigste politiske begivenheder ud fra deres ekspertviden, men derimod ud fra henholdsvis rødt og blåt ringhjørne.
 
Da programmet blev lanceret, var det første gang, at politiske kommentatorer blev ansat, fordi de var biased. De repræsenterede rødt og blåt hold – og de stod ved det. Ja, faktisk var netop deres politiske tilhørsforhold som forhenværende rådgivere for henholdsvis Nyrup og Fogh det afgørende punkt på deres cv, da TV 2 News ansatte dem.
 
I andre lande har dette i mange år været almindelig praksis (tænk blot på Cross Fire), men i Danmark hylder vi en påstået objektivitet, og enhver politiker, der formaster sig til at bedrive journalistik, skal højtideligt afsværge sin fortid og sone sine synder – helst ved at svine sine tidligere partifæller til ved først givne lejlighed.
 
I øvrigt en praksis, vi senest så gentaget, da det forleden kom frem, at fhv. skatteminister Thor Möger Pedersen nu skal være tv-vært på et debatprogram på DR2. Det fik bl.a. Venstres kulturordfører til at varsle, at han fremover vil lege ”aktiv seer” i bedste Erhard Jacobsen-stil og ”holde øje” med Thor Möger for at sikre sig, at der ikke skulle komme fæle folkesocialistiske ord ud af Mögers mund på statsejet tv.
 
Den klare og varedeklarerede bias hos de to værter viste sig ikke at være et problem. Snarere tværtimod har det vist sig at være en af programmets forcer.
 
 
Thor Möger Pedersen skal snart være tv-vært på et debatprogram på DR2. Bliver hans debatprogram mon lige så populært som TV 2 News' Mogensen og Kristiansen?
 
Ingen kilder
I modsætning til de andre journalistiske programmer på TV 2 News, skiller ”Mogensen og Kristiansen” sig ud ved ikke at bekende sig til en af de væsentligste journalistiske dyder: at have kilder.
 
Det er i bund og grund de to herrers vurderinger og analyser, vi får serveret. Om det er baseret på et stærkt kildenetværk på Slotsholmen eller snarere er mavefornemmelser krydret med stærke evner for kritisk analyse, ved vi strengt taget ikke.
 
Og de mange gange, hvor politiske kommentatorer har taget fejl (hvem husker ikke den evindelige gætteleg om, hvornår Fogh ville udskrive valg, tilbage i 2007?) har efterhånden vaccineret os.
 
Hvis vi vil have velunderbyggede, gennemresearchede fakta, må vi vente til Michael og Peter har overladt skærmen til de politiske journalister. I ”Mogensen og Kristiansen” får vi ikke fakta, vi får derimod ammunition og skyts fra begge sider af ”krigen”. Om man er rød eller blå, får man gode argumenter for, hvorfor det er genialt eller dumt, når Lars Løkke går ud og undsiger Thomas Banke i Fredericia. Vi får serveret pointer bakket op med argumenter og forklaringer, som vi kan internalisere og gøre til vores egne, når vi er på café med vennerne i weekenden.
 
 
Hos Mogensen og Kristiansen får vi ikke fakta, men deres subjektive analyser. Her argumenterer de for, at Joachim B. Olsen er en god politiker.
 
”Lad mig lige tale ud”
”Mogensen og Kristiansen” gør os ikke synderligt klogere på politik eller den politiske proces, men de giver os argumenter og giver os en mulighed for at teste vores egne holdninger og analyser.
 
Men derudover trækker magasinet på en af TV 2 News’ stærkeste forcer: at der er plads til at tale ud. Når de to herrer interviewer en af ugens aktuelle toppolitikere, får ”offeret” ikke benhårde spørgsmål, men derimod en politisk diskussion, hvor der er mulighed for rent faktisk at folde sine mere overordnede argumenter ud – uden at se dem reduceret til få sætninger på en avisside eller redigeret til ukendelighed i et 2:30-indslag i 19’eren. På den måde bliver ”Mogensen og Kristiansen” i virkeligheden det eneste sted, hvor toppolitikere rent faktisk har mulighed for at forklare sig.
 
 
 
Mogensen og Kristiansen, der har sit eget politiske rådgivningsfirma, har lidt for ofte haft habilitetsproblemer, som tidligere beskrevet her på kforum
 
Habilitetsproblemer
”Mogensen og Kristiansen” tager nu en pause. En lidt overraskende beslutning, som, fra TV 2’s side, blot er blevet forklaret med, at de to herrer ”har brug for en pause” – mens Politiken mente, at det var News, der ”trak stikket ud” på programmet.
 
Uanset årsagen er det ganske forståeligt, at TV 2 vil forny programmet – og skifte værterne ud. Det er efterhånden længe siden, at Peter og Michael havde fingrene i den politiske maskine, og analyserne er ikke længere helt så skarpe.
 
Derudover har både Mogensen (der nu er direktør for sin egen tænketank, Kraka) og Kristiansen (der har sit eget politiske rådgivningsfirma sammen med Michael Ulveman) lidt for ofte habilitetsproblemer, som TV 2 forsøger at finde krumspring for at imødegå.
 
Kristiansen var rådgiver for SAS i forbindelse med de dramatiske forhandlinger mellem selskabet og fagforeninger om lønnedgang. Et drama, som blev flyttet fra direktionslokalerne ind på Christiansborg, da Bjarne Corydon lidt kluntet valgte at sende en sms til topforhandlerne, og som dermed blev et centralt politisk emne. TV 2 indtog her den besynderlige holdning, at Kristiansen sagtens kunne være kommentator og ekspert i dansk politik – så længe han ikke forholdt sig til SAS.
 
I dag fremlægger Rigsrevisionen sin rapport om DONG Energy, hvor Fritz Schur er meget synlig bestyrelsesformand. Han er også kunde hos Kristiansen. Så det kan Kristiansen heller ikke være med til at vurdere for seerne.
 
Peter Mogensens Kraka er en direkte politisk aktør med skarpe synspunkter på store dele af den politiske dagsorden. Er det Krakas synspunkter og analyser, Mogensen forfægter? Er det bidragydere som Falck, Landbrug og Fødevarer eller Realdania?
 
Naturligvis kan man både fungere som ekspert og samtidig have ansættelse i en anden virksomhed. Men i tilfældet med ”Mogensen og Kristiansen” bliver det måske lidt for besværligt for TV 2 hele tiden at skulle vurdere, hvad de to herrer kan og ikke kan deltage i.
 
 
Sådan så traileren for Mogensen og Kristiansen ud. Nu udskiftes de to værter – måske på grund af habilitetsproblemer?
 
Holdbart koncept
Heldigvis har News lovet os politiske junkies, at der naturligvis kommer et nyt politisk magasin, der tager over, tilmed allerede i februar. Så Ulla Østergaard har travlt med at få fundet et nyt koncept og nye værter.
 
Formatet har vist sin holdbarhed, og det er nok de færreste, der vil rynke på næsen, hvis der blot skiftes ud i værtsnavnene. Nu har DR snuppet Thor Möger, som ellers ville være et spændende bud på en erstatning – jeg ville gerne se ham have Annette Vilhelmsen i den varme stol. Men ellers kunne Peter Goll (fhv. rådgiver for både Holger K. Nielsen og senest justitsminister Morten Bødskov) være et oplagt bud som arvtager i det røde ringhjørne. Lars Løkkes tidligere spindoktor Søs Marie Serup Laybourn kunne gå fra vikar til fastansat – eller News kunne helt utænkeligt snuppe Niels Krause-Kjær fra DR2, hvor han netop er blevet ansat.
 
En ting er dog sikker: Værterne skal være bedre matchet. Jeg – og mange andre, der står med mig i rødt ringhjørne – har ikke altid været lige begejstret for, at det er Peter Mogensen, der står i ringen og gang på gang bliver sendt i kanvassen af Michael Kristiansen. De var for ulige, og det bør ikke være tilfældet, hvis seerne – uanset politisk observans – skal have noget for pengene.
 
Men når det er sagt, så bør News holde fast i de tre punkter, der har gjort ”Mogensen og Kristiansen” interessant: 1) at det er folk, der har kendskab til den politiske proces, 2) at det er synligt biased, og 3) at der er plads til, at politikere kan folde deres holdninger ud.
 
Så kan de for min skyld sagtens droppe det lidt ligegyldige ”Ugens ører”-indslag og i stedet prøve nye ting af.
Hvorfor kun fokus på Christiansborg? Der er kommunalvalg til efteråret. Næste år er der valg til Europa-Parlamentet. Lad os gå bag om det.
 
Hvorfor bliver der aldrig sat fokus på lobby-bureauerne eller interesseorganisationerne? DI’s administrerende direktør har væsentlig mere indflydelse end mange menige MF’ere – ja, endda end flere ministre. Og den seneste tids afsløringer af Waterfronts arbejdsmetoder styrker uden tvivl seernes lyst til at vide noget om den slags bavianer. Og hvad med avisernes lederskribenter og kommentatorer? Bør de ikke også gøres til genstand for en nærmere granskning?
 
”Mogensen og Kristiansen” blev altid afsluttet med den lidt kække konstatering af, at ”Det har været en fantastisk uge i dansk politik, og den gode nyhed er, at næste uge bliver endnu bedre”. Tilsvarende kan man sige, at ”Mogensen og Kristiansen” har været en glimrende fornyelse af den danske politiske journalistik. Men den gode nyhed er, at der stadig er plads til og brug for et nyt program.
 
_________________________________________________
 
Relaterede links:
 
 
 
 
 
 
_________________________________________________
 
Relaterede artikler:
 
 
_________________________________________________
 
 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Forsiden lige nu

Læs også

Job