Margrethe Twestager

Margrethe Vestager har mere end 46.000 følgere på sin Twitter-profil. Det er dobbelt så mange som Lars Løkke. I modsætning til mange andre politikere passer hun sin profil flittigt. Og taktisk. Det gælder også, når hun er til finanslovsforhandlinger.
af Elisabet Svane
"Jeg er på vej, men der går i hvert fald fem min." Det er den 21. november 2013, sidst på eftermiddagen. Klokken er et par minutter over fem. Den radikale leder, Margrethe Vestager, har lovet Christiansborg-journalisterne et doorstep-interview uden for partiets gruppelokale, men er blevet forsinket.
 
Naturligvis bliver beskeden sendt som tweet, når Vestager skal fortælle pressen, at hun lige straks kommer ud til et doorstep-interview om Christian Friis Bachs afgang
 
På TV2 News kan hun se, at hun er ventet; en lille gruppe journalister står klar til at høre hendes kommentarer til Christian Friis Bachs afgang som udviklingsminister. Der er drama i luften, efter at det er blevet afsløret, at Udenrigsministeriet har lavet graverende fejl, og Friis Bach derfor har vildledt Folketinget. Han tog konsekvensen og gik af. Nu er Margrethe Vestager på vej til den ventende presse, men er blevet forsinket. Det fortæller hun selvfølgelig via Twitter.
 
I begyndelsen var det den oversete profil
Margrethe Vestager var den første politiker, som tog Twitter til sig. Hun oprettede profilen i 2008, det var der ikke rigtig nogen, der opdagede. Skrev sit første tweet i  januar 2009, det blev bemærket, men så heller ikke mere. Twitter var lille og i sig selv uopdaget. Sådan var det næsten også med Radikale Venstre. Selvfølgelig var det ikke uopdaget, det er jo et gammelt parti,  men her, ved årsskiftet 2008 og 2009, var det lille og totalt overset. Uinteressant.
 
Margrethe Vestager havde været partiformand siden sommeren 2007 og intet ville lykkes for hende. Eller for partiet. Rollen som politisk magtfaktor var overtaget af DF, rollen som det progressive parti, der var tæt på Socialdemokraterne, var overtaget af SF, og euforien over at være alternativet til VKO på udlændingeområdet var klinget af.
 
Samtidig havde Margrethe Vestager det med at udtrykke sig i sætningskonstruktioner, hvor de indskudte sætninger stod i kø. Det hele var med – så meget, at budskabet havde svært  ved at komme ud over rampen, tungt som det var af de mange ord. Her blev Twitter en hjælp. Dels er det billigt, som gratis jo er. Det er godt for et lille parti. Det er også en journalist-fri platform; det var godt for et parti, som i slutningen af 00'erne bare ikke kunne få lyd igennem hos de mere konventionelle platforme som tv, radio og aviser. Og så var og er Twitter et meget disciplinerende medie for en kvinde med mange og lange ord.
 
Mange kager og ramsaltede kommentarer
Pludselig skulle Margrethe Vestager skærpe sine udsagn til 140 tegn. Det var og er en udfordring for en radikal, der gerne vil have alle mellemregninger med. Det gik galt i starten. I marts 2009 gik det galt, da hun skulle tweete om Den Skarpe Skole, et af datidens forsøg på at skabe en ny radikal profil. "Der er time i den skarpe skole – rigtig god stemning blandt de over 100 deltagere. Jeg ved jo ikke, hvad det ender med – måske skal du også v" stod der, og så måtte man tænke sig til det sidste "ære med."
 
De første tweets var famlende – hvad kunne det her nye medie? Der var mange kager, blandt andet den, der blev bagt, da Anders Fogh Rasmussen drog mod NATO. Margrethe Vestager drog et lettelsens suk og skrev og tweetede billedet af Fogh-kagen, som var en chokoladekage med graffiti.
 
Kager er et tilbagevendende motiv i Vestagers tweets. Disse er fra september i år og til fordel for Syriens flygtninge
 
Det var også dengang, der kom ramsaltede kommentarer fra Margrethe Vestager, hvor hun brugte stærke ord.  Særligt mod samme Fogh, som virkelig kunne få hende op i det røde gear. Og så udlændingepolitikken. Den nat,  en gruppe afviste irakiske asylansøgere blev fjernet af politiet fra Brorsons Kirke, tweetede hun tidligt om morgenen – og det handlede hverken om løbetur eller solopgang: "Jeg er forfærdet. En meningsløs krænkelse af magtesløse mennesker og kirkens urgamle rum. Både mening og hjerte er forrådt," skrev hun i sommeren 2009 og fortsatte: "Taler ved Brorsons kirke klokken 18.25. Om det ordentlige Danmark, jeg drømmer om – som VKO har kidnappet med Pia K. som chef. Kom og vær med!"
 
Billeder fra de lukkede forhandlingsrum
Efterhånden som hun fik udviklet sin Twitter-profil, begyndte Margrethe Vestager på en helt særlig disciplin, som ofte har irriteret hendes politiske med- og modspillere. Hun tog billeder, når der var forlig. Billeder inde fra de ellers så lukkede forhandlingsrum. Og hun offentliggjorde forhandlingsresultater, sekunder før hun og de andre trådte ud af døren eller gik ind til et pressemøde.
 
"Done!", hedder det kort og godt i tweetet, der fortæller, at der er forlig med de blå efter knap otte timers forhandling, og som har Margrethe Vestager selv i front på billedet
 
I det hele taget begyndte Margrethe Vestager gradvist at bruge Twitter, nu med flere og flere billeder, som sin personlige, men også meget redigerede dagbog. Hvor hun forsøger at vise det hele menneske, både hende, der prøver at få S og SF til at forstå, at de skal tage hende alvorligt – vi er for regeringsdannelsen! – og hende, der ser X Factor med børnene fredag aften og hende, der elsker at få syet nye kjoler. Hvor hendes børn nogle gange er med, når hun tweeter, men hvor hun samtidig holder hjemmet uden for offentlighedens nysgerrige blik.
 
Hun lukker også ned, når der er vigtige forhandlinger, eksempelvis regeringsforhandlingerne i det sorte tårn på Crowne Plaza. Her kom kun ganske få tweets fra Vestager, blandt andet det meget berømte "Sort røg, hvidt tårn. Langt til hvid røg, sort tårn". Hun brugte også Twitter til at chatte med journalisterne. Om ingenting. Det handlede om mad. Om gullasch og kartoffelmos, om softice med lakridskrymmel og marinerede sild. Ikke et ord om betalingsring, øremærket barsel, efterløn, dagpenge, købesex eller trepartsforhandlinger.
 
 
 
Vestagers berømte – og gådefulde  – tweet fra regeringsforhandlingerne på Crowne Plaza i september 2011
 
De forsigtige minister-tweets
Der sker generelt et skifte i Margrethe Vestagers tweets, da hun bliver minister. Hun bliver mere forsigtig. Ministre taler gennem en megafon, hvert ord betyder noget og skal vejes på den indre guldvægt. Det bliver lidt kedeligere, men til gengæld begynder der at komme en større interaktion. Twitter bliver større, flere kommer på, flere stiller spørgsmål til ministeren og spørgsmålstegn ved hendes politik. Hun besvarer de fleste og har et par gange "taget imod" på Twitter, hvor linjen har været åben et par timer.
 
Andre toppolitikere lægger et tweet ud eller en besked på Facebook, og så hører man ikke mere fra dem. En form for moderne pressemeddelelse, envejs-kommunikation i et socialt medie, der netop går ud på det modsatte. Det er absolut heller ikke alle, der selv passer deres Twitter-profil, men det gør Margrethe Vestager. De to iPhones bruges flittigt, og antallet af følgere er steget eksplosivt og er nu på over 46.000. Til sammenligning har Lars Løkke Rasmussen godt 23.000.
 
Krise og radiotavshed
Margrethe Vestager er de fleste dage ret aktiv på Twitter, men når der er krise i regeringen, er der radiotavshed fra hende. Der har jo været et par kriser i regeringens to-årige historie (!) – en af de helt store var trepartsforhandlingerne i foråret 2012, der brød sammen, før de var begyndt. Op til forhandlingerne tweetede Margrethe Vestager meget, sammenbruddet blev ikke nævnt med ét tweet. Et eksempel på redigering og selektering i tweetsene ses også  tydeligt i årets finanslovsforhandlinger. Det er tredje gang, regeringen har forhandlet finanslov; de to første blev lavet med Enhedslisten, og det skulle den tredje egentlig også.
 
Margrethe Vestager gjorde ikke det store ud af det på Twitter der i starten. Det blev nævnt i et enkelt tweet: "Arbejdsweekend og arbejdsdage, valgkampagne og finanslov. Dejligt når dagen begynder smukt og klart. Hav en god dag!", skrev hun den 4. november.
 
Fem dage senere, hvor hun blandt andet er på bogmesse, nævner hun igen finansloven. Men stadig sammen med både kommunalvalg og nu også messe og Danish Music Awards. Senere på dagen skriver hun, at forhandlingen er slut, men fortsætter.  "Især om sårbare ældres forhold. Vigtigt for EL og vigtigt for regeringen". Tweetet er ledsaget af et billede af en tallerken med resterne af otte jordbær. Og vistnok en lille vindrue-gren. Det går trægt med forhandlingerne, og kommunalvalget trænger sig på. Den 11. november er der, ifølge Vestagers tweets, "OK møde om finanslov med EL, bl.a. om mere kvalitet i plejen til udsatte og sårbare ældre."
 
Friis Bach og Kennedy – men ikke et ord om finansloven
Først den 25. november skriver Margrethe Vestager igen om finansloven. Det er efter, at Christian Friis Bach er gået af, og efter at vi har mindedes 50-års-dagen for mordet på John F. Kennedy i Dallas. Begge dele kommenteres på Twitter, men ikke et ord om finansloven før mandag den 25. Der har ellers været forhandlinger med Enhedslisten siden den 20. November. Altså dagen efter kommunalvalget.
 
Tweets om mangt og meget, men det er ikke til at lure stemningen fra finanslovsforhandlingerne
 
Det er den mandag, hvor regeringen åbent præsenterer hele deres udspil for at lægge maksimalt pres på Enhedslisten. Forhandlingerne rykker sig ikke ud af stedet  og tiden er ved at være knap. Det står der ikke noget om på Twitter. Om morgenen, mandag morgen, har Margrethe Vestager skrevet et ret anonymt tweet: "Aftale med Iran, COP19, finanslovsforhandling – en broget politisk verden. Og en smuk morgen. God morgen!"
 
Resten af mandagen skriver hun ikke noget. Ikke et ord om forhandlingsudspillet, der bliver offentliggjort. Der kommer først ord igen næste dag, om tirsdagen, hvor statsminister Helle Thorning-Schmidt er i folketingssalen. Her siger statsministeren, at hun stadig håber på en finanslovsaftale med Enhedslisten. På det tidspunkt har både regeringen og Enhedslisten reelt afskrevet hinanden.
 
Tilbuddet til de blå
Enhedslisten havde været til forhandling mandag aften, hvor de havde sagt nej til det tilbud, regeringen havde offentliggjort. Enhedslisten ville have et retskrav på to ugentlige bade til de ældre med i aftalen. Det ville regeringen ikke, her stod særligt Vestager stejlt, så regeringen besluttede sent mandag aften, at nu skulle der laves et tilbud til de blå, som kunne munde ud i forlig.
 
"Ser frem til møder med V, DF, K om finanslov", lyder det i et tweet fra tirsdag den 26. november. Forhandlingerne med Enhedslisten er brudt sammen, og efter statsministerens spørgetime begynder mødet med de blå
 
Det fik Enhedslisten at vide på mødet tirsdag formiddag, to timer før statsministeren gik i folketingssalen, og to timer før Margrethe Vestager gik på Twitter: "Spørgetime med statsministeren. Om bl.a. finanslov og blokpolitik. Ser frem til møder med V, DF, K om finanslov," hedder det i tweetet, som reelt er det eneste finanslovs-tweet om noget, der kan blive politisk sprængfarligt.
 
Næste tweet kommer godt ni timer senere. Sent tirsdag aften. "Done!", hedder det kort og godt i tweetet, der fortæller, at der er forlig med de blå efter knap otte timers forhandling. Efterfulgt af et billede med Margrethe Vestager i front og en flok smilende politikere fra V og K. DF valgte at blive hjemme. Næste morgen er der endnu et tweet om finansloven: "Omsorg for udsatte og sårbare mennesker. Lidt mere til dig som går på arbejde. Mere natur. Skøn finanslov. God morgen!"
 
Ingen åben, politisk bog
Så få var tweetene om det finanslovsforlig, som sprængte rød blok, et politisk forløb, der vil blive diskuteret længe. Her gik Margrethe Vestager på listefødder, hendes Twitter-følgere fik ikke nys om de overvejelser, hun og regeringen gjorde sig. Og efterfølgende har hun også været tavs – det er S og SF, der har behov for at skælde ud på Enhedslisten. Ikke den radikale minister.
 
For nok er Margrethe Vestager åben på Twitter, og nok har hun inviteret indenfor i forhandlingslokalet via twitpix, men hendes Twitter-profil er ingen åben, politisk bog. I de afgørende situationer får vi ikke mere at vide ved at følge hende på Twitter, her er hun sig helt bevidst om, at ord fra hende kan ændre politiske forløb afgørende. Det var journalister og andre politikere, der sørgede for den livlige trafik i de dramatiske finanslovstimer. Vestager var stille – ligesom toppolitikere altid har været det, når de er midt i store forløb. De lader noget sive, hvis de finder det opportunt, enkelte gange kan de sige nogle ord, hvis de ønsker at fremme en udvikling, men generelt er der ingen officielle kommentarer før et forlig eller et forlis er i hus.
Det har Twitter ikke ændret på.
 
Elisabet Svane er forfatter til bogen "Hvid røg, sort tårn", som er et portræt af Margrethe Vestager med udgangspunkt i hendes mange tweets. Den kan købes på nettet og i boghandler.
 
 
 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Forsiden lige nu

Læs også