Bluffers guide til kommunalvalget

Kommunalvalg er bare ikke lige så spændende som folketingsvalg, og det er tilmed fuldstændig umuligt at følge med i alt, hvad der sker i de 98 kommuner og fem regioner. Ja, det kan være svært overhovedet at finde ud af, hvad der sker i din egen kommune, hvis du da ikke lige er Facebook-venner med samtlige kandidater og minutiøst følger deres utallige opslag i disse uger.
af Kasper Hyllested, David Troels Garby
Men hvad skal du så gøre på tirsdag, når du er inviteret til valgfest hos dine politiske hipster-venner, der altid strør om sig med kloge analyser og insider-viden om de seneste politiske trakasserier? Frygt ikke. Vi har samlet en guide, så du kan bluffe dig gennem hele aftenen og overstråle selv den mest irriterende politiske besserwisser.
 
Fintællingen af de københavnske stemmer foregår altid i Svanemøllehallen om onsdagen. Der går dog rygter om, at fintællingen skal flytte på grund af Svanemøllehallens indeklima det bliver aldrig det samme igen! (se kommentarer i bunden af artiklen)
Foto: polfoto.dk
 
Få det basale på plads først
Før du overhovedet går ud ad døren, så skal du i hvert fald have styr på disse fem ting:
 
1. Vi holder kommunalvalg hvert fjerde år. Det er altid tredje tirsdag i november. Vi vælger medlemmer til kommunalbestyrelserne og til regionsrådene. Der er to stemmesedler. Du stemmer ligesom til folketingsvalget på enten en liste eller en kandidat.
 
2. I næsten alle kommuner stiller folketingspartierne op, men der er stadig enkelte områder, hvor eksempelvis Enhedslisten ikke er at finde på stemmesedlen. Til gengæld er der ofte et utal af lokallister og mange steder også enkelt-kandidater uden for listerne. Sørg naturligvis for at have styr på, om ”dit” parti overhovedet er opstillet i din kommune.
 
3. Der er mulighed for at indgå valgforbund. Et valgforbund mellem Socialdemokraterne og SF betyder således, at en stemme på et af disse partier ikke går tabt, selvom det ikke i sig selv fører til et mandat. Populært sagt kan en SF-stemme gå til at få valgt en Socialdemokrat og omvendt.
 
4. Valghandlingen slutter kl. 20.00, og derefter kommer de første resultater ind. Først kommer enkelte valgsteder, men det er naturligvis kommuneresultaterne, der tæller. Hvad de stemmer på Nørrebro er ikke ensbetydende med, at det er resultatet i hele København.
 
Der skal være orden i tingene. Her gøres valgboksene klar. Og tak for det. Frie valg kan man som bekendt ikke tage for givet
Foto: polfoto.dk
 
5. De personlige stemmer tælles først op dagen efter. Så du skal ikke begynde at sende lykønsknings-SMS’er til din veninde, der er opstillet, bare fordi hendes parti er blevet valgt ind. Hun er helt sikkert vildt nervøs hele onsdagen med. Så hold i stedet øje med hendes Facebook-side. 
 
Bonusinfo: I København samles alle stemmesedlerne i Svanemøllehallen, hvor kommunale embedsmænd tæller personlige stemmer, mens kandidater nervøst ser til.
 
Disse kommuner skal du holde øje med
Nogle kommuner er mere spændende end andre, enten på grund af meningsmålinger, der har vist muligheder for systemskifter – eller fordi det politiske flertal er vendt i den seneste periode. Det er naturligvis disse kommuner, du holder øje med, og når der kommer resultater fra dem frem på skærmen, så skal du være hurtig til at påpege det, inden tv-værten kommer dig i forkøbet.
 
København: Ikke fordi der er udsigt til, at Frank Jensen taber, men her står Enhedslisten ligesom i resten af landet til massiv fremgang på SF’s bekostning. Partiet håber på, at succesen på landsplan kan overføres til kommunerne, hvor partiet ikke rigtigt har formået at bide sig fast uden for universitetsbyerne.
 
Husk, at København ikke bare har en borgmester og et byråd, men en "overborgmester" og en "borgerrepræsentation". Det er meget sandsynligt, at han også hedder Frank efter valget. Melodi Grand Prixet er en af overborgmesterens store opgaver i den kommende periode
Foto: polfoto.dk
 
Viborg: Søren Pape (K) er omdrejningspunktet i en åben strid med Venstre, som ligefrem foretrækker en socialdemokrat, hvis de ikke selv kan få posten. Konstitueringen uden om Venstre efter sidste valg, har givet ondt blod i den borgerlige lejr, og Pape skal vist være mere end heldig, hvis han genvinder magten. 
 
Bonusinfo: Samarbejdet mellem K og S mod V er set før, blandt andet i Hjørring.
 
Holstebro: Socialdemokraten H.C. Østerby blev – lidt overraskende – borgmester i det vestjyske sidst, men denne gang har Venstre sat forhenværende minister Ulla Tørnæs ind i kampen. Hun er dog udfordret af, at H.C. har vist sig som en ganske habil borgmester, der er ganske vellidt.
 
Fredericia: Thomas Banke-sagen med rod i bilag og smertestillende medicin har givet masser af landsdækkende omtale. Krydret med massiv intern krig i Venstre-lejren giver det gode muligheder for den forhenværende DSU-formand, MF Jacob Bjerregaard, til at vinde fæstningsbyen tilbage til Socialdemokraterne.
 
Odense: Målingerne spår tæt løb mellem Anker Boye, der sidst vandt byen tilbage, og Venstres Jane Jegind. Bonus: Her er det vigtigt at kunne pege på den årelange strid om Thomas B. Thrigesgade som den afgørende sag i valgkampen. Venstre forlod en aftale om at lukke den centrale vej i den fynske hovedstad.
 
Kerteminde: Sonja Rasmussen blev valgt som socialdemokrat, men foretrak selv at blive borgmester på borgerlige stemmer frem for at støtte Munkebos tidligere borgmester, Palle Hansborg. Men det er mere end tvivlsomt, om nogen vil støtte hende igen.
 
Helsingør: Endnu en af de byer, hvor et uskønt konstitueringsspil sidst gav et overraskende udfald. Konservative Per Tærsbøl med træskoene tabte, men denne gang stiller liste C med forhenværende minister Benedikte Kiær. Venstres borgmester, Johannes Hecht-Nielsen, har ikke megen opbakning, så måske kan Kronborg få Henrik Møller (S) som ny borgmester.
 
Benedikte Kiær vil meget gerne vælges. Enten til Folketinget eller som borgmester i Helsingør. Hun stilller op til begge dele. Vi får se, hvor langt de konservative stemmer kan række
Foto: polfoto.dk
 
Furesø: Sammenlægningen af Farum og Værløse burde have givet en Venstre-borgmester, men socialdemokraten Ole Bondo Christensen har kæden på. Denne gang er han oppe mod Venstres tv-kendis Gustav Juul – kendt fra Luksusfælden. Spørgsmålet er, hvem der er bedst til at rette op på Brixtoftes overforbrug?
 
Lyngby-Taarbæk: Mange har moret sig med at se videooptagelserne fra sidste valgs konstitueringsmøde, hvor Venstres Søren P. Rasmussen tog fusen på alt – og især borgmester Rolf Aagaard (K) – og selv blev borgmester på stemmer fra S og SF. Siden har han dog haft mere end svært ved at holde sammen på sit flertal, og ved de nyligt overståede budgetforhandlinger blev borgmesteren ligefrem sat uden for forhandlingerne. Også her er der muligheder for en SK-alliance.
 
Næstved: K stiller med forhenværende HF Helge Adam Møller, Venstre med MF Karsten Nonbo. Er det nok til at vippe Socialdemokraterne af pinden i en klassisk sosse-kommune?
 
Bonusinfo: Socialdemokraternes Carsten Rasmussen konstituerede sig efter sidste valg sammen med Dansk Folkeparti, men har denne gang på forhånd lagt sig i borgerlig blok. Så måske skal Rasmussen sætte sin lid til den klassiske uenighed mellem K og V.
 
Guldborgsund: Lolland-Falster hører til blandt landets rødere områder, men sidst tabte S-borgmester Kaj Petersen magten efter sager om blandt andet kommunalt finansieret druktur til Düsseldorf. Borgmester John Brædder er en af landets få borgmestre fra en lokalliste.
 
Danmark er et lille land, men der tales meget om "Udkantsdanmark". Svært at få tilflyttere, når man først har fået det stempel. Guldborgsund er en af kommunerne
Foto: polfoto.dk
 
Konstitueringsspillet er helt åbent, fordi der er mange partier og lister med relativt ens styrkeforhold, så der kan nemt gå ”øråd” i, hvem der kan blive ”last man standing”. Dansk Folkeparti fik et godt valg sidst, og måske ender det med, at finansordfører, René Christensen, får Robinson-trofæet og dermed partiets første borgmesterpost.
 
”DRIK SÅ I HUNDE!”, en fin hentydning til drukturen i Düsseldorf, løfter stemningen ved ethvert valgarrangement, når Guldborgsund toner frem på skærmen.
 
Bonusinfo: Det er i Guldborgsund, at vinderen af Ekstra Bladets valgbabe-konkurrence Nikita Klæstrup fra de konservative, stiller op. Et samtaleemne, som sikkert vil interessere mange mandlige valgfestdeltagere.
 
Slagelse: Den vestsjællandske by har haft en tumultarisk periode. Således mistede Lis Tribler (S) sit flertal, da en partifælle pludselig skiftede til Venstre. Venstre smed Troels Christensen ud, og han gik til LA. SF mistede to medlemmer til S, og DF’eren Lotinga blev løsgænger på egen liste. Det havde ingen næppe forudsagt i 2009, og derfor tør de færreste spå om udfaldet i Slagelse denne gang. 
 
Bonusinfo: I sidste øjeblik føjede liste A John Dyrby Paulsen til listen. Han er den lokale MF’er og har ingen planer om at blive lokalpolitiker, men skal blot trække lidt stemmer til listen.
 
Boblere
Køge: Al balladen om Henrik Sass Larsen og Tommy Kamps rockerrelationer stod længe til at få afgørende indflydelse på borgmester Marie Stærkes (S) chancer for genvalg. Spørgsmålet er ikke blot, om de lokale udfordrere er stærke nok til at vinde over en stærk socialdemokratisk valgmaskine, men om de kan finde sammen i en fælles aftale om at vippe socialdemokraterne af pinden.
 
Henrik Sass Larsen, Tommy Kamp og Suzuki-Torben var et stykke tid det, vi mest hørte om i Køge. Her er borgmesteren. Hun hedder Marie Stærke
Foto: polfoto.dk
 
Frederiksberg: Den tidligere konservative bastion står muligvis over for et skifte. Den konservative nedtur rammer hårdt i Danmarks arealmæssigt mindste kommune, hvor borgmester Jørgen Glenthøj overtog efter den populære Mads Lebech forud for sidste valg. Glenthøj har købt sig en politisk forsikring ved at indgå valgforbund med De Radikale, men prisen var, at han holdt Dansk Folkeparti udenfor. Er det nok til at få DF’erne over til rød blok, hvor Socialdemokraternes Katrine Lester er buddet på en ny borgmester? 
 
Bonusinfo: Den forhenværende cykelrytter, Brian Holm, stiller op for liste C, men det har ikke forhindret ham i at udtale, at han ikke vil stemme på partiet på landsplan.
Foto: polfoto.dk
 
Hvidovre: Den københavnske vestegnskommune har i årtier været socialdemokratisk ledet, men har været igennem en turbulent periode siden ”bydronningen” Britta Christensen stoppede. Først med en borgmester som havde et alkoholproblem, siden med interne problemer i Socialdemokratiet, hvor flere har meldt sig ud og dannet egne lister. Borgmester Helle Adelborg møder vælgerne for første gang og har mere eller mindre alle andre partier imod sig.
 
De stensikre
Nogle kommuner er bare slet ikke reelt i spil. Her sidder et parti stensikkert på borgmesterposten. Derfor skal du naturligvis ikke begynde at kloge dig på mulige systemskifter, når resultaterne tikker ind her:
 
Vest er Venstreland: Den mest sikre Venstre-bastion er Herning. Her sidder Lars Krarup tungt på et solidt flertal. Han var den borgmester i 2009, der fik flest personlige stemmer i forhold til kommunens størrelse. Til gengæld er Krarup i spil til en større landspolitisk rolle, for eksempel som formand for KL.
 
Her kan du overbevise vennerne med din enorme indsigt ved at sige ”Sjovt at tænke sig, at Venstre er så stærke nu, når det nu bare tilbage i 1994 var den socialdemokratiske Herning-borgmester Hilmar Sølund, der var formand for KL.”
 
De øvrige vestjyske bastioner har alle adgang til Vesterhavet, fra Tønder i syd til Lemvig i nord, blæser vinden i Venstres retning. Her er der ingen chance eller risiko for, at borgmesterkæden skifter indehaver.
 
Bonusinfo om Herning: Lars Krarups forgænger var Helge Sander, manden der fik indført professionel fodbold i Danmark.
 
Socialdemokraterne: Den københavnske omegn er hjemsted for nogle af Socialdemokraternes væsentligste bastioner. Her finder man kommuner som Herlev og Ballerup, der begge har fået nye borgmestre, men hvor de færreste borgere kunne finde på at overlade byens nøgler til andre.
 
Hold øje med Glostrup, som sidste gang fik Venstre-borgmester, da en nyvalgt SF’er valgte at tage imod en socialudvalgsformandspost for at skifte parti. Kan borgmester John Engelhardt (V) trække nok personlige stemmer til at holde de røde fra magten i denne traditionelle S-højborg?
 
Der er desuden et internt socialdemokratisk naboopgør imellem to nye borgmestre, Thomas Gyldal Petersen i Herlev og Jesper Würtzen i Ballerup, om hvem der kan få det bedste valg. Sidste gang løb socialdemokraterne i Ballerup med hånerettighederne med 56,6 procent af stemmerne mod Herlevs 55,6 procent.
 
Konservative: Gentofte og Vallensbæk er ensbetydende med liste C. Hans Toft og Henrik Rasmussen stiller begge op igen. Det er deres kommuner. Punktum. Men det er nok også de eneste steder, hvor konserne ikke bider negle, mens de tæller stemmer op.
 
Bykongen Hans Toft.  Ingen kan huske, hvem der ellers har været borgmester i Gentofte. Og han går aldrig
Foto: polfoto.dk
 
Partiet står, ligesom ved sidste valg, til en massiv nedgang i meningsmålingerne overalt – og derfor bør du naturligvis holde øje med de tolv byer, hvor K i dag har borgmesterposten.
 
Det skal du ikke sige!
”X parti har helt sikkert vundet borgmesterposten. Det er jo det største parti.” Nej, sådan fungerer det ikke. Det kræver et flertal i hele kommunalbestyrelsen, og det klares i de såkaldte konstitueringsforhandlinger, der begynder straks efter, resultatet er kendt. Og ofte ser man meget besynderlige konstellationer, hvor for eksempel Dansk Folkeparti peger på en socialdemokrat, eller Socialdemokraterne peger på en Venstre-mand. It aint over ’till the fat lady sings. 
 
Bonusinfo: Sidst gjorde Dansk Folkeparti Køges Marie Stærke til borgmester, ligesom Socialdemokraterne i Lyngby-Taarbæk pegede på en Venstremand.
 
”Det virker mærkeligt, at partiet ikke får flere stemmer. De får jo normalt mange flere stemmer til folketingsvalget.” (eller omvendt). Lokalpolitik er noget helt andet, og lokale forhold gør sig gældende. I landkommuner står Venstre traditionelt stærkt, mens Socialdemokraterne sidder godt på de større byer. Samtidig betyder borgmesteren voldsomt meget. Et parti kan stå nok så stærkt på landsplan – hvis borgmesteren har dummet sig, så afregner vælgerne. Og vice versa. Borgmestereffekten kan afgøre valg.
 
”Det er underligt, at de ikke har afsat ham som borgmester, når de nu er så sure på ham”. En borgmester kan ikke afsættes af et flertal i byrådet. Til gengæld kan han heller ikke udskrive nyvalg. Det byråd, der er valgt, er pisket til at samarbejde i fire år – og de har den borgmester, de nu engang har valgt på deres første møde.
 
"Hvem er egentlig borgmester i Farum/Søllerød/Birkerød/Ringe/Broby eller en af de andre gamle kommuner?" De blev nedlagt med kommunalreformen i 2007, og derfor er det naturligvis dybt pinligt, hvis du ikke har styr på, at det nu hedder Furesø, Rudersdal og Faaborg-Midtfyn.
 
Sådan hedder den nu. Fat det: Der har været en kommunalreform! 
 
Det kan du sige, så du virker klog
”Det er jo ikke så vigtigt for Enhedslisten, hvem der får de personlige stemmer, de har jo partiliste.”
 
Partierne kan vælge mellem to opstillingsmetoder. Sideordnet opstilling betyder, at de kandidater, der får flest stemmer, bliver valgt – uanset hvilken plads på listen de har. Partiliste betyder derimod, at de øverste på listen bliver valgt ind først. Det har du naturligvis tænkt på, da du afgav din stemme. Der er ikke megen idé i at stemme på en kandidat nederst på en partiliste, hvis man ikke er med på, at ens stemme de facto går til spidskandidaten. 
 
 
Bonusinfo: Partiliste er på vej ud hos de fleste partier, men eksempelvis Enhedslisten er glade for metoden
 
Utraditionelle valgforbund
Det er svært at forestille sig på Christiansborg, men nogle steder har partierne indgået valgforbund på tværs af blokkene. Således kan man i Guldborgsund, Rødovre, Kalundborg og Slagelse opleve, at Dansk Folkeparti og Radikale Venstre er i valgforbund. Det betyder populært sagt, at en ”overskydende stemme” hos de radikale går til at få valgt en DF’er. Og omvendt.
 
MF’ere og venstrefløjens forbud imoddobbeltmandater
30 folketingsmedlemmer stiller op til kommunalbestyrelserne denne gang, hvilket blandt andet betyder, at man kan stemme på halvdelen af DF’s folketingsgruppe rundt om i landet. De borgerlige partier tillader generelt såkaldte dobbeltmandater – altså at man både kan sidde i Folketinget og i en kommunalbestyrelse – mens venstrefløjen har et mere anstrengt forhold til det. Dog har socialdemokraterne blødt lidt op på den strikse holdning, og flere MF’ere har fået dispensationer. Dog ikke hvis de bliver borgmestre.
 
En sætning, som viser dine analytiske emner, kunne være ”Når partier sidder i regering, så trækker Christiansborg, se bare på borgmestre som Torkild Simonsen, Nick Hækkerup, Nicolai Wammen og Helge Sander, men når man sidder i opposition, så går trafikken tilbage mod det lokale, som man kan se med Ulla Tørnæs, Henrik Høegh og Martin Geertsen."
 
Bonusinfo: Anders Samuelsen fra LA genopstiller ikke i Horsens.
 
Lokallisterne er pressede
Cirka hver tiende kandidat kommer fra en lokalliste, men det er langt fra så mange, der bliver valgt fra disse lister. Mange havde forventet, at kommunalreformen ville føre til endnu flere lokallister, men partierne har ofte været dygtige til at finde repræsentanter fra alle dele af kommunen, og dermed har lokallister ikke fået så meget vind i sejlene. Det får de næppe heller denne gang, og der er næppe mange borgmestre fra lokallister efter valget heller.
 
Bonusinfo: Nordfynslisten stillede i 2005 op med det ene formål at få den nye sammenlægningskommunes navn ændret fra Bogense Kommune til Nordfyns Kommune. Listen kom ind med to mandater, blev tungen på vægtskålen, og den nye borgmester måtte acceptere et nyt navn.
 
It’s the bones, stupid
Når kommunalbestyrelsen vælger borgmester og udvalgsformænd er det ikke de eneste poster, der er i spil. En lang række ben skal også fordeles. Her kommer lukrative poster i forsyningsselskaberne, havne eller et bus- eller metroselskab. Disse poster giver ofte gode honorarer, og det er afgørende for, at mange politikere kan få privatøkonomien til at hænge sammen, når den civile karriere lider under 20-30 timers politisk arbejde om ugen.
 
KL – kommunernes egen klub
Kommunerne har naturligvis en forening, der i gamle dage hed Kommunernes Landsforening, men som nu hedder KL. Bestyrelsen består af politikere fra kommunerne, og alt efter, hvem der vinder flest pladser i byrådene, er det enten en socialdemokrat eller en Venstre-mand, der har formandsposten. Det er en meget indflydelsesrig post. I den forgangne periode har Socialdemokraterne haft den. Først med Jan Trøjborg fra Horsens, og efter hans alt for tidlige død overtog Rødovres Erik Nielsen posten.
 
Meget kunne dog tyde på, at Liste A ikke får lige så godt et valg som sidst – og det gør SF i hvert fald slet ikke. Så pilen peger i retning af Venstre, hvor enten Kalundborgs Martin Damm (der i dag sidder i KL’s bestyrelse) eller Hernings Lars Krarup er de bedste bud på en ny formand. Det tager dog normalt noget tid, før den slags er afgjort, men det er altid et lukket spil, hvilke borgmestre der kommer i bestyrelsen.
 
Dem skal du have fulgt på Twitter
På Twitter skal du naturligvis have fulgt hashtagget #kv13. I nogle kommuner har man også forsøgt med lokale hashtags, fx #kbhpol. På http://www.roberthendel.dk/KV13-kandidater/ kan du finde ud af, om der er lokale kandidater på Twitter – og så har du naturligvis også fulgt dem.
 
Ellers er det mest journalister og social media-eksperter, der har hængt ud på #kv13, og her fremhæver du naturligvis de mange gode tips og tricks, som Benjamin Rud Elberth (@BenjaminElberth) har givet i løbet af valgkampen. 
 
Bonusinfo: Du siger naturligvis ”Ja, heller ikke et kommunalvalg kunne gøre Twitter populært i Danmark, men mon ikke det kommer nu efter børsintroen var så stor en succes?" 
 
 
____________________________________________________________
 
 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Forsiden lige nu

Læs også