Mor og far: Jeg er hamster

Identitet er en sjov størrelse. I gamle dage var man den, man var. Nu kan man være hvad som helst. Fx drage. Eller ulv. Eller fe. Eller My Little Pony.
Åh, de gyldne dage da man nervøst satte sine forældre i sofaen foran kakkelbordet og sprang ud som bøsse eller lesbisk. Verden var et simpelt lille sted, hvori man kommunikerede om sin (køns)identitet i enkle termer. Vi er imidlertid blevet globale, accelererede og digitale. Vi er sofister, liberalister og frem for alt individualister, så selvfølgelig skal vi have flere valgmuligheder end bare at være menneske af den ene eller anden observans.
 
Har du også en hamster i dig? Find flere hoodies med dyr på her. Kilde: Prikid.eu. 
 
I dag springer mennesker over hele verden ud som … alt muligt. Herunder en del som ikke-mennesker. Otherkin er en fællesbetegnelse for mennesker, der er kommet til den noget uortodokse (og muligvis helt bizarre) konklusion, at de identificerer sig selv som værende noget andet end menneske.
 
Svenske Pao på 25 er kat. Kilde: Youtube. 
 
Det er også navnet på en række lokalsamfund både on- og offline. En otherkin-identitet er ret usynlig for alle andre, men en absolut realitet for den, der er otherkin. Det at definere sig selv som ikke-menneske kræver, at man kan definere, hvad menneskelig betyder - en øvelse, som filosoffer har bakset med i årtusinder. Men lad nu det ligge. Hvad er otherkin egentlig helt konkret?
 
Klik på billedet for at se det i fuld størrelse. Skemaet viser en oversigt over, hvor de forskellige typer hænger ud, deres påklædning, omdrejningspunktet for deres tro, hvilke aktiviteter de laver, samt deres vigtigste elementer. Slutteligt ses en skala fra 0-10 over, hvor creepy de rent faktisk er. Illustration: Davidson. 
 
 
Der er hundredvis af variationer over temaet, men helt overordnet kan man ordne otherkins i tre store grupperinger:
 
1. Dem, der mener, de er reinkarnerede væsener. Deres identitet er dannet af den opfattelse, at de har været nogen eller noget andet i et tidligere liv. De føler, de er reinkarnerede engle eller dæmoner. Nogle føler fantomsmerter i deres skuldre fra vinger, de ikke længere har. De mener også, at de er fremmede for Jorden, fordi de kommer fra en anden tid og et andet sted. Nogle har en oplevelse af at være en dæmon med en lang hale - noget, de er nødt til at være særligt opmærksomme på, når de tager en plads på et tog eller cykler.
 
Heather fortæller om otherkin.
 
Læs også: Er du gastroseksuel? 
 
2. Dem, der mener, deres ånd er et dyrs (therianere). Det er ganske ofte samme dyr, som naturfolk identificerede sig med; nemlig bjørne, ulve, ørne og kattedyr. Mange af dem bærer spidse tænder, haler og dyrehalsbånd. Der findes også andre underkategorier som fx Furry, som bare på den ene eller den anden måde lever meget intenst med dyr eller for dyr.
 
 
 
Laura Brauman aka Yuki Snow Wolf fortæller om sin otherkin-identitet.
 
 
3. Dem, der mener, de er et fabeldyr, fx drager, alfer, vampyrer, varulve eller dyr fra allerede kendte mytologier, og som knytter an til det univers bl.a. gennem at tegne og dele visualiseringer af de væsener, der befolker det. Tolkien er en stor inspirator for mange.
 
 
 
Nogle otherkin, fx elverkin, hævder, at de er allergiske over for jern (og moderne teknologi), mens andre otherkin, som dragonkin, hævder, at det ikke at have nogen allergier er et tegn på, at man overhovedet er en otherkin.
 
Nogle otherkin hævder at være særligt empatiske, og at de kun kan leve i naturen. Andre hævder at være i stand til at skifte form mentalt eller astralt, hvilket betyder, at de oplever følelsen af ​​at være i deres særlige form - mens de faktisk ikke ændrer sig fysisk.
 
Otherkin-trenden er måske lille og ubetydelig, men i en tid, hvor identitetsdiskussioner handler utrolig meget om køn og seksualitet, hilser vi animismens genkomst velkommen. Kategorien 'seksualitetsformer' er blevet udvidet betragteligt de seneste ti år; lgbtqia (lesbian, gay, bisexual, transgender, questioning, intersexual, asexual) og ikke at forglemme metroseksuel, gastroseksuel, femiseksuel, spornoseksuel, normcoreseksuel og usaseksuel.
 
Så lad os være dyr!
 
I de digitale otherkin-miljøer er man udsat for hate speech, og medlemmerne bruger derfor meget tid på at støtte hinanden. Fra Tumblr.
 
Man har lyst til at smide otherkin i samme kasse som rollespil, men selvom man løber rundt ude i skoven og taler om drager, er der alligevel stor forskel. Otherkin mener det her. Så kan man sige, at otherkin på mange måder smager lidt af naturreligion, bare uden ritualer og guder, men religion rimer bare ikke helt på kunstige haler. Her finder vi en helt tredje identifikationsmulighed, som vi vil vende tilbage til senere.
 
Klik på billedet for at se det i fuld størrelse. Diagram 1 viser forskellen mellem Asatro, Rollespil og Otherkin. Illustration: Davidson. 
 
Antropologi for dummies
Vi kender slægtskabet med naturen fra naturfolk overalt i verden. Totemdyret bestemmer hele stammens eller enkeltindividets identitet, og hændelser i stammens totale liv bliver forstået ud fra forholdet til totemdyret. Dør man fx under jagt, har man forinden handlet i modstrid med totemdyrets natur – man har brudt et tabu og mærker konsekvensen. Naturfolkets shaman er den eneste, der kan overskride menneskets verden og træde ind i totemdyrets ved at lade sin sjæl rejse under trance eller ekstase.
 
Native American-shaman foran totempæl.
 
Totemisme udspringer af troen på animisme, som ligestiller resten af naturen med mennesket – i stedet for, som naturvidenskaben, at sætte mennesket øverst i den biologiske og udviklingsmæssige pyramide. Hvis alt har en sjæl - planter, træer, dyr og floder - kan mennesket ikke ses som en unik sjælelig størrelse, og naturens egenskaber og virkelighedsperspektiv bliver derfor centrale.
 
·      Totemisme: det at man som stamme eller individ er i slægtskab med og optager egenskaber fra et bestemt dyr/naturfænomen
·      Tabu: polynesisk (ukrænkelig, afgrænset) for et forbud, som er udstedt af noget/nogen, der er mægtigere end en selv
·      Shaman: sibirisk (den, der ved) for en person med særlig kontakt til åndeverdenen
·      Animisme: troen på, at alt i naturen er udstyret med en sjæl.
 
 
Klik på billedet for at se det i fuld størrelse. Diagram 2 viser forskellen mellem Rollespil, Otherkin og Bronies. Illustration: Davidson. 
 
Dyret ud af skabet
Men hvordan springer man ud som otherkin/therianer? Det er ikke nok at nævne selve den nye identitet, for det at være noget andet, end mor og far havde regnet med, skal nok uddybes lidt, når sætningen lyder noget a la: ”Mor og far: Jeg er drage!”. Ens nye univers, pludselige flyvetrang og mentale ildsprudlen skal forklares. Måske vil forældrene tale eventuelle børnebørn, og det hele kan hurtigt blive lidt mærkeligt.
 
Raven the Wolf fortæller, hvordan man springer ud som dyr.
 
Kommunikationen skal måske skubbes lidt mere på vej, måske ved at man læser et digt op eller en anden lille tekst, der giver forældrene et større indblik i, hvordan man som menneske med en magisk/et dyrs sjæl føler og tænker. Her kan et fænomen som glamourbombing være til hjælp. 
 
 
Diagram 3 viser en oversigt over fællesnævnere mellem Asatro og Otherkin. Rollespil og Bronies har ikke noget til fælles. Illustration: Davidson. 

 

Ugengældt kærlighed til naturen
I den mere radikale ende af fænomenet 'mennesker, der mener, dyr har sjæl', finder vi Grizzly Man, Timothy Treadwell, der levede blandt vilde bjørne, fordi han så sig selv som deres beskytter. Treadwells liv sluttede brat i 2003, da en af bjørnene overfaldt og dræbte ham.

Trailer fra Werner Herzogs film 'Grizzly Man' om Timothy Treadwell.
 
Og så er det tid til en lille digression. Og dog. Det drejer sig om folk, der elsker My Little Pony. Hvorfor er de med her? Fordi det er folk med haler. Og fordi vi, selvom vi elsker chokolade, ikke klæder os ud som marcipanbrød. Følg The Bronies her.
 
Tre Bronies fortæller om deres fascination af My Little Pony.
 
 
Diagram 4 viser bla. ligheder mellem Bronies, Asatro og Otherkin. Bronies og Asatro deler fx. Creep-faktor 2. Illustration: Davidson. 
 
 
Okay, jeg forstår ingenting
Altså: Otherkin handler i bund og grund om mennesker, der føler, at de ikke 100% er en del af menneskeslægten. Men otherkin minder om alt muligt andet. Vi har lavet et fænomenologisk eksperiment og har sammenlignet asatro (en nyere naturreligion, der trækker på de nordiske myter og sagn), rollespil (folk, der midlertidigt tager andre identiteter og opfører slag ude i skoven), otherkin og Bronies. De fire forskellige overbevisninger har mere til fælles, end man lige skulle tro.
 
Bliv mere dyrisk og lad dit indre dyr være synligt med en dyre-hoodie. Kilde: Prikid.eu. 
 
Selvhjælpsbøger som denne kommer måske i fremtiden til at præge vores boghylder med de mange nye identiteter. Kilde: Imgur.com.  
 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Forsiden lige nu

Læs også