Helle er en helt

Henrik Dahl tager fejl. Socialdemokraternes leder er præcis det modsatte af, hvad den skuffede sociolog vurderer. Helle Thorning-Schmidt er med sit brede kendskab til samfundspolitiske temaer i Europa, sin solide akademiske uddannelse og sit fejlfrie engelsk den første rigtigt globalt orienterede socialdemokratiske formand, som Danmark har haft siden Jens Otto Krag.
af Annegrethe Rasmussen
Helle Thorning er en helt
Helle Thorning-Schmidt er allerede i dag en stærk og en internationalt funderet rollemodel. Generelt og måske især for alle de kvinder, som i dag uden at klynke lever et globaliseret liv i en madpakkesmørende børnefamilie, men som samtidig har ambitioner med jobbet og med livet – og et skarpt blik for de svageste, der har brug for både hjælp og udfordringer for at komme videre. Foto: Lars Svankjær/s-dialog.dk
 
“Normalt synes jeg, man skal lade være med at angribe folk personligt, men når man søger landets højeste embede, synes jeg, det er et offentligt anliggende, hvor godt eller dårligt det ligger i kortene, om man kan bestride jobbet. Og jeg mener ikke hun har kapacitet til at være statsminister.”
 
Sådan sagde Henrik Dahl om Helle Thorning-Schmidt i Deadline den 15. maj 2011. Dahl er Kforums læsere særdeles bekendt. I sin nye bog, Spildte Kræfter, tager han os med på en rejse fra barndommen i Skærbæk over sine mange år som aktiv i miljøet omkring S og SF, over til, hvor han er i dag: En intellektuel, der er ærgerlig over at have spildt sin energi på at rådgive en venstrefløj, der ifølge ham selv ikke har hørt efter.
 
Henrik Dahls kompetencemord går pressen rundt
Ballet blev åbnet i et interview, jeg selv lavede med Dahl i Information den 11. maj. Ud over en længere kritik af venstrefløjen for at have svigtet sit ansvar for både politik- og samfundsudvikling på en række nøgleområder, gik Henrik Dahl til makronerne i sin karakteristik af Socialdemokraternes formand. I interviewet (og i bogen) siger han bl.a., at Thorning er “en blank person, der ikke kan skrive eller improvisere”, som har en “begrænset almen viden”, og at hun ikke ejer “nærvær eller større visioner.” Senere lød det i Ekstra Bladet, at han ikke havde foretaget et karaktermord på oppositionens statsministerkandidat, men et “kompetencemord”.
 
Henrik Dahls kompetencemord på Helle Thorning
Henrik Dahl bestrider - bl.a. i DR2's Deadline den 15. maj 2011 - Helle Thorning-Schmidts statsministerielle kompetencer. Problemet med hans argumentation er, at han bygger på et 10 år gammelt indtryk af Thorning. Dengang var hun ung og uerfaren. I dag er hun en dygtig kommunikatør med svendebrevet i baglommen efter at have fået bl.a. SF, fagbevægelsen og dele af erhvervslivet til at støtte sig. Foto: screenshot
 
Og så er vi tilbage ved hans forsvar fra Deadline. Det handler – hvis man tager Dahl på ordet, hvilket man altid bør gøre frem for at motivforske sig til døde – altså ikke om, hvorvidt han har noget personligt imod Helle Thorning, men at han bare mener, hun ikke er dygtig nok til at være statsminister. Som han også sagde i Deadline, så sammenligner han hende med “andre statsministre han har mødt” (vi må regne med at han taler om Nyrup og Fogh, samt muligvis Løkke og Socialdemokraternes kortvarige leder Mogens Lykketoft).
 
Opmærksomheden udeblev ikke. Kritikken blev gentaget i stort set alle medier – men først og fremmest netop i, hvad man må antage er de venstreintellektuelles foretrukne medier, ud over Information var der store interviews i Politiken og Weekendavisen, lige som DR2 inviterede Dahl i studiet.
 
Henrik Dahls billede er fortegnet, forfejlet og forkert
Det eneste problem for Henrik Dahl er, at mange af hans antagelser ikke holder vand, når det gælder en kritik af Socialdemokraterne, som de ser ud i dag. Men snarere ligner en kritik af SF’s græsrødder og Enhedslisten.
 
Og derudover – hvad der er denne artikels fokus: at hans negative persontegning af Socialdemokraternes formand er fortegnet, forfejlet og forkert. Men forbandet svær at tilbagevise, fordi det kræver, at man vil investere sig selv i en persontegning med modsat fortegn.
 
Men det gør jeg gerne. At jeg også finder kritikken ubehagelig i sin inddragelse af møder, hvor mennesker har siddet i fortrolighed, med paraderne nede og åbent afsøgt nye indsigter, vil jeg til gengæld lade ligge her. Det har mange været forarget over, men mit budskab er substansen frem for formen.
 
Nej, Thorning er ikke en elfenbenspave som Dahl selv
Men det kan faktisk være lidt svært at få styr på, hvad det egentlig er, Dahl anklager Thorning for. Læser man bogen, og lytter man til de mange interviews, er det småt med eksempler. Man lades tilbage med hans egen fornemmelse og vurdering af, at Helle Thorning var en, der “havde meget lidt at byde på,” da hun som ung socialdemokrat for 10 år siden sad i en studiekreds med bl.a. Dahl. Hun sagde ikke så mange kloge ting.
 
Ud over at de færreste ville bryde sig om at blive bedømt på, hvad de måtte have sagt eller ikke have sagt for 10 år siden, går Dahl galt i byen. Helle Thorning-Schmidt er ikke en idehistorisk elfenbenspave som Dahl selv eller som Søren Mørch. Hun har ikke en ph.d. i ryggen, men er en praktisk anlagt, moderne politiker, der netop har visioner (som Dahl ikke kan få øje på), som får ting ud over rampen og som har samlet et parti, der var splittet i fraktioner og rådvildt, men som i dag er Danmarks absolut største parti, og som er klar til at overtage regeringsmagten.
 
Men lad os gå længere ned i kritikken. Henrik Dahl postulerer:
  • at Thorning ikke er økonomisk ansvarlig – selv om S og SF netop har fremlagt en 2020-plan, der hænger sammen, selvom man selvfølgelig kan være uenig i prioriteringerne
  • at hun ikke har adresseret udlændinge-spørgsmålet - selvom S/SF for en hel del år tilbage har taget et opgør med den radikale multikulturelle linje, som Dahl selv afskyer
  • at Thorning er "blank" - på trods af at hun er den bedst uddannede, første rigtigt globalt orienterede politiker, flydende på engelsk med et bredt kendskab til samfundspolitiske temaer i Europa og den angelsaksiske verden, som Danmark har haft siden Jens Otto Krag. Med sin fortid på Statskundskab og Europaskolen i Brugge er hun en af de bedst uddannede politikere i Folketinget.
 
Bedst i spidsen for næste internationale topmøde
Dahl siger, at venstrefløjen har haft et problem med de globale sikkerhedspolitiske alliancer og en positiv indstilling til EU, på trods af, at Socialdemokraternes leder konsekvent har holdt fast i den solide pro-europæiske politik, hun også leverede i Europa-Parlamentet, da hun var medlem der, og formentlig er den politiske leder i Danmark, bortset fra Poul Nyrup Rasmussen, med det bedste kendskab til og netværk i EU.
 
Hvis man tvivler på det, kan man bare lukke øjnene, tænke på Klimatopmødet, og så stille sig spørgsmålet om, hvem man tror, bedst vil kunne repræsentere Danmark, næste gang vi skal være vært i international sammenhæng, eller næste gang, vi overtager EU-formandskabet. Med valget mellem Lars Løkke eller Helle Thorning, snupper jeg den sidste any day.
 
Solid alliance med fagbevægelsen
Hvad med resultaterne? De er i sagens natur sværere at fremvise i form af store, politiske forlig, når nu Helle Thorning (endnu) ikke har haft et flertal bag sig eller haft en periode om statsminister. Men som oppositionsleder er hendes forståelse med fagbevægelsen om at den skal levere dog historisk. Der findes simpelt hen ikke ét andet eksempel på, at en S-leder i opposition har kunnet få fagbevægelsen med på at love at levere noget som helst. Det er klart, at der er problemer med det nylige forlig om efterlønnen, men tro ikke, at aftalen mellem S og fagbevægelsen ikke er intakt, for det er den.
 
Fremtrædende LO-ledere som Harald Børsting, Thorkild Jensen, Poul Erik Skov og Kim Simonsen vil bruge al deres autoritet på at få baglandets opbakning til de nødvendige upopulære tiltag - fordi de har tillid til de løfter, som Helle Thorning har givet. At hun vil levere modydelsen i form først og fremmest af uddannelse, opkvalificering og nye investeringer og arbejdspladser.
 
Fremragende kontakt med erhvervslivet
S-formanden har også en fremragende kontakt med erhvervslivet. Modsat hvad man skulle tro, hvis man blot læste Børsen og Jyllands-Posten, har Socialdemokraterne en nær forbindelse til topniveauet af danske erhvervsledere. 
 
Indtil videre har Helle Thorning sammen med SF’s formand deltaget i syv netværksmøder med i alt omkring 100 erhvervsledere - arrangeret som 17-20 møder hos forskellige private virksomheder, der meget gerne ville være værter. Her har hun ifølge deltagere taget erhvervslivet med storm. Hvordan? Ved ifølge en kilde at være lyttende, stillet begavede spørgsmål og udstedt en åben invitation til fordomsfri dialog, hvor hun også har været åben for nye ikke-socialdemokratiske ideer.
 
Ved disse møder er hun fremstået som en ret klassisk, erhvervsvenlig og vækstorienteret S-leder, men med den charme, stil og internationale twist, der er et af hendes særkender.
 
Og en stribe af forslagene i dagens 2020-udspil er hentet fra de forslag, som netværksmødene har leveret. For eksempel - hvad der ikke blot glæder mig, men som, tipper jeg, vil komme alle de danske kvinder til gavn, der gerne vil give den en skalle og gøre karriere, men som har svært ved at få hverdagen til at hænge sammen - forslaget om at genindføre en moderniseret udgave af hjemmeservice.
 
Helle Thorning er nemlig ikke bare erhvervsvenlig – hun lever selv livet som del af en travl børnefamilie, og ved fra sin egen krop, hvad det kræver. Hvilket de færreste mandlige toppolitikere ved en disse om.
 
Hun samler partiet og oppositionen
Er der mere? Ja, det er der. Helle Thorning har også formået det, som de færreste mente, hun ville kunne løfte, da hun i 2005 vandt den interne urafstemning over Frank Jensen: Hun har samlet fløjene i partiet. Og selv om de gamle krager, der savner lidt blitzlys, med jævne mellemrum forsøger at prikke hende i ryggen - for at komme lidt frem selv - så klarer hun det hver gang. Det er ikke bare flot. Det er en helt nødvendig egenskab for en politiker, der vil være statsminister. Hendes smilende stålsathed samt sikre stil er unik i dansk politik. Og hvis nogen skulle have været i tvivl om Thornings personlige modstandskraft og evne til at stå stormvejret igennem, så kan man henvise til skattesagen i sommer, hvor hun ikke bare stod fuldkommen fast i sine sko, men hvor hun også uden slinger i valsen sagde undskyld for det, der klart var en ukarakteristisk sløset fejl.
 
Hun har ladet en radikal bulldozer køre lidt i forvejen
Endelig er det i disse dage, hvor medierne er faldet i aktuel forståelig svime over de Radikales (og regeringens) mesterstykke om efterlønnen, gået lidt i glemmebogen, at Thorning har skabt en stærk opposition. Hvor der rent faktisk er forskel på rød og blå. Tidligere har det af og til været sværere at se forskel. Hendes forhold til De Radikale er også bedre end, hvad man kan udlede af mediedækningen.
 
Det kan ikke engang udelukkes, at den socialdemokratiske leder i sit stille sind ikke har slet så meget imod, at Margrethe Vestager har kørt solo bulldozer med regeringen om afskaffelse af efterlønnen - pengene falder trods alt på et tørt sted -  som hun giver udtryk for nu.
 
Intet tyder på, at Vestager ikke vil pege på Helle Thorning efter et valg. Og Thorning kan med rette pege på, at det ikke var hendes skyld, at efterlønnen blev afskaffet. Til gengæld vil tiltaget give bedre økonomisk råderum for en ny regering.
 
Helle Thorning-Schmidt næste statsminister
Thorning ved et 1. maj-arrangement i 2011. Foto: Bjarke MacCarthy/Helle Thorning-Schmidts Facebook-side
 
En af de gladeste, sjoveste, sødeste og mest loyale kvinder jeg kender
Hvad er der tilbage af Henrik Dahls kritik? Der var den med den manglende nærvær og varme.
 
Her må man – for at kunne tilbagevise Dahl – trække på sine personlige erfaringer. Ligesom Dahl selv har gjort. Han taler om møder, der fandt sted for over 10 år siden. Jeg vil beskrive den kvinde, jeg har været veninde med i over 20 år. Og som jeg fortsat ser så ofte, det er muligt – det vil sige, når jeg er i Danmark eller hun i USA. Som jeg taler i telefon med og er på e-mail med. Hvis bryllup jeg var til for 12 år siden. Og hvis liv jeg fortsat følger på trods af hendes travle liv i Danmark og min egen udlændighed nu på 10. år.
 
Helle Thorning er en af de gladeste, sjoveste, sødeste, varmeste og mest loyale kvinder, jeg kender. Hun er en ven, der på trods af en hyper-travl dagsorden altid svarer på personlige e-mails, og som aldrig svigter middagene i det lille kvindenetværk på syv, som vi har fra studietiden på Statskundskab (og som nu kun mødes hver sommer, da to af os bor i USA, men som tidligere mødtes flere gange årligt). Middage, hvor hun i øvrigt lige så gerne diskuterer arbejdsmarkedsreformer som læbestift eller gode sko. Hun er – hvilket jeg konstant imponeres over – som en åben bog, når hun er i veninders lag. Hun er ikke taktisk, kejtet eller kedelig. Hun går altid hjem som en af de sidste, og hun synger gerne for. Hun er en god mor, netop varm, nærværende og til stede. Og ikke den køligt glatte overfladefigur, som Henrik Dahl har bidraget til at tegne i offentligheden.

En blændende kommunikativ styrke
Til sidst må nævnes en styrke, som Henrik Dahl ikke siger noget om. Måske fordi den ikke kan betvivles. Men som må formodes at interessere KForums læsere: S-formandens kommunikative styrke. Som er betydelig.
 
I debatterne med statsministeren spillede hun ikke bare lige op. Hun holdt vand, og hun holdt stilen. Der var dem, som mente, at statsministeren var en kende stærkere på substansen, men der var ingen, som anfægtede Helle Thornings evne til at brænde igennem med sine og parties budskaber.
 
Hun ejer en naturlig evne for at holde taler, hvilket hun senest viste med sin smukke og fængende tale ved Socialdemokraternes Kongres i 2010.  Her fik vi partiformandens personlige tale om sin opvækst og om alle de fordomme, der har været imod hende i de år, hun har været formand. Hun adresserede sågar sin berygtede håndtaske med en vittighed.
 
Og nå ja – som en anden socialdemokrat, Signe Wenneberg, skrev i et indlæg i Politiken for en del år siden – så er det faktisk et plus ”ude i virkeligheden at være venlig, at være globaliseret, have læst og arbejdet i udlandet, tale flere sprog dagligt, civilisere sig selv om morgenen med pænt tøj og make-up – og det er et must, at se godt ud, at ligne en vinder, hvis man vil have etos og troværdighed i et lederjob. Det er kun i Folketinget, hvor den slags virker provokerende.”
 
Thorning er en rollemodel
Helle Thorning-Schmidt er ikke en hvilken som helst politiker. Hun er allerede i dag en stærk og en internationalt funderet rollemodel. Generelt og måske især for alle de kvinder, som i dag uden at klynke lever et globaliseret liv i en madpakkesmørende børnefamilie, men som samtidig har ambitioner med jobbet og med livet – og et skarpt blik for ulighederne i samfundet og for de svageste, der har brug for både hjælp og udfordringer for at komme videre.
 
Hun har over 100.000 fans på Facebook (som hun gerne måtte bruge lidt bedre og lidt mere, skulle jeg hilse og sige fra mig selv.)
 
Og hold da helt op, hvor Marienborg godt kunne trænge til en ordentlig fest med discokugle og hele svineriet. At feste med stil ved jeg at hun også ret ferm til, den snart nye statsminister. Det er vel også ok...

---

Læs også Henrik Dahls Derfor skrev jeg om Helle og deltag i debatten om artiklerne. Det kræver, at du er logget på din Kforum-profil. Har du ikke sådan en, opretter du den nemt her.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Forsiden lige nu

Læs også