Briller med fuld udrykning

Nu har vi længe talt om Google Glass. Men hvad kan den smarte brille egentlig, og hvad skal vi bruge den til? Ifølge to kandidater i Kommunikation og IT skal brillens potentiale findes i professionelle sammenhænge. I deres speciale undersøger de, hvad Google Glass kan bruges til i de danske ambulancer. Tag arbejdsbrillen på, og læs mere her.
Wearables har de seneste år indtaget en topplacering på listen over tidens mest hypede begreber. Ure, armbånd med sensorer og 'smart-briller' rammer med voksende hastighed markedet, akkompagneret af artikler, der taler om tendensen til, at computere bevæger sig fra noget, vi har i hånden eller på skrivebordet, til noget, vi tager på.
 
Den vågne (og lidt nørdede) læser har måske hørt om Google Glass, der er et af flere produkter i denne kategori. Dog har Google Glass fået en del kritik og skepsis med på vejen som forbrugerprodukt, da det er en teknologi, der udfordrer mange af vores kulturelle normer, som man kan læse om i artiklen Mit liv som Google Glass-cyborg.
 
Fælles for wearables er, at deres konkrete potentiale fortsat er en uskrevet bog, og flere producenter af 'smart-briller' indrømmer, at de ikke kender de præcise anvendelsesmuligheder endnu.
 
Google Glass er Googles bud på en smart-brille. Brillen har mange af de samme funktioner som en smartphone, men styres med tale og kan derfor opereres håndfrit. Google Glass kan endnu ikke købes i Danmark. 
 
Håndfri kommunikation på arbejde
Men hvor er det oplagte potentiale så? En del af det potentiale, der er for denne type produkter, kan med rimelig sikkerhed findes i professionelle sammenhænge. Det kan man se på den fortsat voksende liste af kommercielle og akademiske projekter, der forsøger at afdække potentialet for wearables, herunder især Google Glass.
 
Kommercielt har særligt sundhedssektoren og energisektoren været i fokus. Inden for især sundhedssektoren har virksomheder som Pristine og Wearable Intelligence lavet en række mindre pilotprojekter på amerikanske hospitaler. Her har man især fokuseret på potentialet for håndfri kommunikation mellem kirurger, læger og sygeplejersker.
 
I energisektoren har blandt andet Siemens udført et udviklingsprojekt, der har undersøgt muligheden for at understøtte teknikere på boreplatforme, da der ofte er brug for at tilgå manualer eller sparre med specialister på land. Google Glass giver mulighed for at gøre det håndfrit.
 
Ifølge Wearable Intelligence kan teknologi som Google Glass hjælpe læger, kirurger og sygeplejersker til at opnå større effektivitet.
 
Google Glass i ambulancerne
Som det første store projekt i Europa har vi, i samarbejde med Københavns Universitet, Falck og Region Hovedstaden, undersøgt Google Glass’ potentiale for at hjælpe ambulanceredderne i deres daglige arbejde. 
 
Brillen viser medicinens indhold og informerer eksempelvis om halveringstid og dosis. 
 
Projektet 'Google Glass i det Præhospitale Akutberedskab' tog udgangspunkt i ambulancereddernes arbejdsdag. Under vores feltstudier var vi ude at køre med ambulancereddere, der fortalte os om deres hverdag. Ud fra det, som ambulanceredderne fortalte os under feltstudierne, og det, som vi lærte på udviklings-workshops, hvor Falck, Region Hovedstaden og Københavns Universitet alle bidrog, udviklede vi fire apps til Google Glass, som kan gøre arbejdet lettere for redderne og samtidig viser potentialet for teknologien:
 
  • Hjertemassage: Appen hjælper ambulanceredderen med at holde det rigtige tempo, når der skal udøves hjertemassage.
     
  • Sparring med specialist: Uden at bruge hænderne kan ambulanceredderen ringe til en specialist, der kan se, hvad redderen ser igennem brillens kamera og hjælpe med at give patienten den rigtige behandling.
     
  • Medicinscanner: Ved at kigge på medicinæskens stregkode får ambulanceredderen omfattende information om medicinens funktion og bivirkninger.
     
  • Hjælp til medicinering af børn: Små børn skal ikke have lige så meget medicin som voksne. Denne app hjælper med at finde den rigtige dosering til børn.
 
Ved hjælp af brillen kan ambulanceredderen ringe til en læge, der ser patienten gennem brillens kamera.
 
Et lille stykke vej endnu
Arbejder man selv i en branche, hvor man tænker, at der er et potentiale for denne teknologi, er det dog vigtigt at være opmærksom på nogle af de mangler, som Google Glass fortsat har. Batterilevetiden og brillernes robusthed i forhold til vind og vejr er stadig utestet. Og selvom stemmestyringen fungerer godt på brillerne, reagerer den fortsat kun på engelsk, hvilket kan være en hæmsko i nogle tilfælde.
 
Derudover er der stadig et stykke vej til, at Google Glass kommer på det danske marked. I dag er det muligt at købe Google Glass gennem deres 'Explorer Program' i Storbritannien og USA, men der endnu ingen officiel lanceringsdato for forbrugerversionen.
 
Ser man dog et behov for håndfri kommunikation og hurtigere og lettere adgang til information i sin organisation, kan det sagtens være, at man skal kigge mod Google Glass allerede nu for at afdække de muligheder, der kan være i teknologien.
 
Brillen hjælper ambulanceredderen med at holde det rigtige tempo, når der skal udøves hjertemassage.
 
Syv gode råd til fremtidige Google Glass-projekter:
  1. Inddrag brugerne så aktivt som muligt i designprocessen. Lad dem være med til at bestemme, men anerkend samtidig, at brugerne kan være låste af begrænsningerne i deres hverdag – hjælp dem på vej ved at præsentere dem for alternativer.
     
  2. Lad brugerne lege og blive klogere. Lyt til de behov, de giver udtryk for dem gennem leg og eksperimentering. Heri opstår de gode ideer ofte.
     
  3. Den lille skærm stiller krav til designovervejelser om mængden og udformningen af den information, der vises til brugeren. Det kræver benhård prioritering af indholdet.
     
  4. Interaktionsformerne (stemmegenkendelse, blinkefunktion og swipe/touch) skal tænkes kritisk ind i arbejdskonteksten og forskellighederne blandt de enkelte brugere.
     
  5. Overvej, hvilke situationer brillerne skal bruges i. Er der særlige krav til robusthed, batterilevetid og ønsker om personalisering i opsætningen af brillen?
     
  6. Tænk i økosystemer. Ikke kun softwaremæssigt, men også i forhold til andre enheder (tablets, smartphones og så videre). Nogle steder kan Google Glass måske erstatte nuværende teknologier. Andre steder kan Google Glass i stedet være et supplerende værktøj.
     
  7. Projekter med radikalt anderledes teknologier som Google Glass kan afdække nogle brugerbehov og muligheder, som kan løses gennem andre mere tilgængelige teknologier, for eksempel tablets og smartphones. Vær åben for disse muligheder.
 
Læs hele specialet her.
 
Har du lyst til at læse mere om Google Glass, så se her:
 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Forsiden lige nu

Læs også