Blufferens guide til valgaftenen

Er der valgforbund ved folketingsvalg? Hvad hedder spindoktorerne til fornavn? Nej, man kan ikke have brevstemt onsdag i denne uge. Hold øje med Silkeborg, for at få fingerpeg om slutresultatet. Hvem er på vippen, Helge Sander for eksempel. Kan Kristendemokraterne komme ind med et kredsmandat? – Her kommer alt, du skal vide for at klare dig igennem valgaften-partyet uden at dumme dig alt for meget.
af Kasper Hyllested, David Troels Garby
Alle dine planer om denne gang at sætte dig ind i, hvad det der valg handler om, er naturligvis gået i vasken. Du har ingen anelse om, hvem der er opstillet eller hvem, der står til at vinde, men du er blevet inviteret til valgaften sammen med en masse politiske nørder og vil naturligvis ikke tabe ansigt. Fortvivl ikke. Kforum har den ultimative bluffer-guide klar til dig, så du ikke blot kommer uskadt igennem denne valgaften, men ligefrem scorer point på din  viden og historiske ballast.
 
Hvis du følger denne guide, kommer du til at lyde klog, men det kan hurtigt blive pillet af dig, hvis du begår en simpel fejl. Hvis du har travlt, så læs bare de første, afgørende råd:
 
Det må du aldrig sige
1. Der kan ikke indgås valgforbund ved folketingsvalg. Det er kun ved kommunalvalg. Hvis du stemmer på Kristendemokraterne, og de ikke bliver valgt, så er din stemme tabt. Det samme gælder, hvis du stemmer på en kandidat, der er opstillet uden for partierne.
 
2. Personlige stemmer på en kandidat, der ikke bliver valgt, er ikke spildt. De går til partiet.
 
3.  Partierne vælger selv, om de vil opstille sideordnet eller på partiliste. Ved partiliste er det partiets rangordning, der bestemmer, hvem der bliver valgt først. Ved sideordnet opstilling tæller personlige stemmer.
 
4. Du kan ikke stemme på Henrik Sass Larsen, hvis du bor på Christianshavn. Han er opstillet i Køge. Til gengæld kan du stemme på ham, hvis du bor i Korsør. Man kan stemme på alle kandidater, der er opstillet i ens storkreds.
 
5. Du kan ikke have brevstemt onsdag. Brevafstemning sluttede tirsdag. Brevstemmerne bliver i øvrigt talt op sammen med de andre stemmer.
 
Det skal du sige hele tiden
Hvis du kan holde dig fra at begå ovenstående simple fejl, kan du komme langt ved hele tiden at sige ting som de her:

1. "Valget har handlet overraskende meget om økonomi."
 
2. "Det har været lidt underligt at have en valgkamp, hvor udlændingepolitik ikke har domineret det hele."
 
3. "It ain’t over till the fat lady sings. Alle stemmer skal være talt, før vi ved, hvad resultatet bliver."
 
4. "The Economist kalder Løkke for en træt mand, der er med på afbud."
 
5. "Konsekvenserne af Grækenlands økonomiske fallit er den lyserøde elefant i rummet, som ingen taler om."
 
6. Du omtaler de forskellige spindoktorer ved fornavn, når du siger "godt gået, xx" eller "bad luck, xx". De vigtigste navne er Noa (S), Michael (V), Søs (ex-V), Thomas (SF).
 
Hvem kommer først?
Valgstederne lukker kl. 20.00, og så går optællingen i gang. I Danmark bruger vi ikke digital afstemning, så det foregår manuelt ved at en masse frivillige (primært partimedlemmer) sidder og lægger stemmer i bunker efter partierne torsdag aften.
 
Man skal tælle hurtigt, for vi sidder jo derhjemme og venter. I gamle dage – det vil her sige før valgkredsreformen – var det næsten altid Augustenborgkredsen i Sønderjyllands Amtskreds, der havde de hurtigste optællere, men meget kan være ændret ved dette valg. Derfor er det oplagt at begynde valgaftenen med et hurtigt lille væddemål.
 
Hvad vælger du: Du har selvfølgelig været inde på http://da.wikipedia.org/wiki/Valgkreds_i_Danmark og fundet ud af, at du ikke skal vælge en af de største kredse, men går efter de mindste, fx Kolding Nord-kredsen.
 
Bonus-info: De første resultater, vi får ind på skærmen, er ikke kredse, men derimod afstemningssteder. Her er det oftest nogle meget små ø-samfund, der først har talt stemmerne op, men de er sjældent særligt interessante. Du bør derfor straks afvise, at de kan tages som udtryk for noget som helst, men naturligvis glæde dig, hvis din blok går frem.
 
International bonus-info: Vil du virke som en verdensmand, kan du naturligvis lige krydre med, at den første kreds i Storbritannien ofte er den nordengelske Sunderland, som ofte bruger mindre end en halv time.
 
Kan Kristendemokraterne komme ind?
KD’s chancer for at blive valgt er små. Spærregrænsen i Danmark – altså hvor mange stemmer, et parti skal have, for at blive valgt – er på 2 pct., og de færreste målinger giver partiet opbakning i nærheden af dette.
 
Men de har en anden chance, nemlig at score et kredsmandat. Hver storkreds er inddelt i en række valgkredse, og et kredsmandat ”koster” sådan rundt regnet 20.000 stemmer normalt (ved høj deltagelse, bliver et kredsmandat dyrere). Hvis Per Ørum Jørgensen scorer 20.000 stemmer i Vestjylland, så kommer han selv ind og trækker måske også en eller to partifæller med. Ørum er netop opstillet i Vestjylland, hvor KD normalt står stærkest for at prøve denne taktik af. Du kan derfor roligt lade være med at kigge efter KD’s stemmetal i kredse uden for Vestjyllands storkreds, men naturligvis fremhæve dem, når de første resultater fra Holstebro tikker ind.
 
Bonus: Vestjyllands storkreds mangler Søren Gade, og flere lokale målinger har peget på, at Venstre styrtbløder her. Årsagen er naturligvis sagen om lukningen af Holstebro Sygehus, som er det eneste tema herovre. Det kan koste V dyrt, og er måske KD’s redning.
 
Bonus-bonus: Søren Gade fik mange militær-stemmer, fordi Vestjylland har mange militære installationer og kaserner. Disse stemmer er nu fritgående, og her satser major H.A. Møller på at snuppe et mandat. Han blev først opstillet i sidste øjeblik i kredsen, og det kan gøre livet surt for den fhv. kristendemokrat, nu konservative Tove Videbæk, som havde håbet på et comeback til Borgen fra liste C.
 
Bonus-bonus-bonus: Ryger Helge Sander ud? Hvis V slagtes i Vestjylland, så kan fhv. minister Helge Sander meget vel ryge helt ud, da han slås mod bl.a. gruppeformand Kristian Jensen og beskæftigelsesminister Inger Støjberg .
 
Du siger: Kristendemokraterne har ikke en chance. Ørum er uden karisma og har ikke formået at få sygehussagen og udkantsdanmark på dagsordenen. Han har ikke gjort en heldig figur i partilederdebatterne, og deres kampagne har ikke virket. Hvis du virkelig vil imponere, kan du sige ting som ”Bodil Kornbeck har nok taget de eneste kampagnefolk, partiet havde, med over til Socialdemokraterne” med henvisning til, at den fhv. formand for partiet nu er opstillet for Socialdemokraterne (i Greve).
 
Hvor er de vigtige slagsmål?
Alle partierne har interessante slagsmål, men hvilket er det vigtigste i valgkampen? Her bør alles øjne være på De Konservative, som tegner til at blive valgets store taber. Og navnlig er Sydjyllands Storkreds interessant, fordi her er opstillet tre profiler, nemlig videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen, finansordfører Mike Legarth og politisk ordfører, Carina Christensen.
 
Også i Københavns Omegn har Liste C et spændende opgør, og her er det også to MF’ere mod en minister, nemlig uddannelsesordfører Charlotte Dyremose, udenrigsordfører Naser Khader og socialminister Benedikte Kiær.
 
Bonus-info: Hverken Kiær eller Sahl-Madsen er MF’ere. Benedikte Kiær var dog tæt på i 2007, og har derfor kampagne-erfaring, mens Sahl-Madsen aldrig har prøvet at være i en valgkamp før. Slår erfaring minister-kortet?

Bonus-bonus-info: Ved valget i 2005 var de to Venstre-folk Jens Rohde og Martin Geertsen begge opstillet i Søndre Storkreds i København. Og det indædte slagsmål mellem de to V-folk førte til, at kredsen blev omdøbt til ”Søndre slagmark”. Du hiver naturligvis denne historiske parallel ind i diskussionen, når de første resultater fra Københavns Omegn eller Sydjylland kommer frem på skærmen.
 
Hvem får flest stemmer?
For politikere er personlige stemmer mere værd end penge. Det er den hårde valuta, når minister- og ordførerposter skal fordeles. Et godt personligt valg er den sikre vej til indflydelse. Derfor er den reelle valgdag for dem også først fredag, hvor de personlige stemmer tælles op.
 
Når resultatet er ved at være kendt, så smider du naturligvis dette spørgsmål på bordet. På landsplan står kampen naturligvis mellem partilederne, og her er det væsentlige spørgsmål naturligvis, om Villy får flere stemmer end Johanne i Københavns storkreds, hvor også Helle er opstillet.
 
Løkke er opstillet i Nordsjællands storkreds, som kun har 314.000 vælgere mod næsten en halv mio. i København. Pia Kjærsgaard er opstillet i landets største storkreds, Sjælland, hvor der er hele 603.000 vælgere. Her kæmper hun med Henrik Sass Larsen (S) og Bertel Haarder (V), men de færreste er i tvivl om, at hun snupper førstepladsen. Sidste gang tabte hun til Anders Fogh.
 
Bonus: Svend Auken har flere gange været valgets topscorer, men kom i 2007 ind på en 10.-plads med blot 22.000 stemmer. Disse stemmer er nu i spil i Østjyllands Storkreds, ligesom 23.000 fynboer ikke kan stemme på Bendt Bendtsen, og 24.000 vestjyder ikke kan krydse af ved Søren Gade. Hvem går disse stemmer til? Dit bud er naturligvis, at Aukens arvtager, Nicolai Wammen, tager godt for sig og måske endda kan slå Svends seneste resultat, ligesom Venstres grand old man, Bertel Haarder, tager en rigtig stor luns af Foghs stemmer, men aldrig kommer i nærheden af de 58.000, som den senere NATO-general snuppede.
 
Hvad med Grønland og Færøernes mandater?
Grønland og Færøerne sender hver to MF’ere til København på torsdag. Og her er der masser af muligheder for at brillere. For tre gange har de nordatlantiske stemmer haft betydning for regeringsdannelsen. Her er det naturligvis vigtigst at nævne 1998-valget, hvor 158 stemmer på Færøerne sikrede rød blok det sidste mandat, som gjorde, at Poul Nyrup kunne fortsætte som statsminister. Disse stemmer gik nemlig til socialdemokraten Joannes Eidesgaard, som lidt overraskende blev valgt.
 
Bonus: Joannes Eidesgaard nægtede at blande sig i dansk indenrigspolitik, men på grund af den særlige danske negative parlamentarisme (man må bare ikke have 90 mandater imod sig), så kunne Nyrup fortsætte som statsminister. Ved valg til Formand for Folketinget betød det dog, at der skulle trækkes lod mellem Birte Weiss (S) og Ivar Hansen (V). Her bruges en gammel kinesisk krukke, og det var Ivar Hansen, der selv trak sit eget navn op af krukken. Du kan naturligvis huske, hvordan Birte Weiss græd, da hun blev vraget som formand på denne noget absurde måde.
 
Hvem kommer vi til at savne?
Der er en perlerække af politikere, der frivilligt takker af ved dette valg, deriblandt en række såkaldte ”sværvægtere”.
 
Er du i radikalt selskab skal du naturligvis spille partiets nestor, Niels Helveg Petersen, som ikke opstiller længere. Han kom i Folketinget første gang i 1966, og efter Svend Auken døde har han overtaget rollen som den længst siddende MF’er. Her bør naturligvis Helvegs forsøg på at blive statsminister ved valget i 1988 at komme på banen, og med vanlig kyndig K-mine fortæller du, at den naturligvis ikke går, når man har et håbløst slogan som ”Nu er det forår og Niels Helveg”.
 
Også fhv. førstedame, miljøminister og MEP’er Lone Dybkjær stopper, ligesom Folketingets høje formand, Thor Petersen, forlader politik.
 
Du kan finde lister over dem, der frivilligt forlader Folketinget, på flere netaviser, fx her: http://www.kristeligt-dagblad.dk/artikel/430333:Danmark--De-siger-farvel-til-Christiansborg
 
Bonus-info: Er du blandt borgerlige skal du naturligvis spille Venstres egen enfant terrible, Britta Schall-Holberg, på banen. Hun har adskillige gange været i strid med partiets ledelse og krævet mere borgerlig anstændighed. Det gik så vidt, at hun i valgkampen åbent flirtede med ideen om ikke at stemme på Venstre. ”Hende bliver Løkke nok glad for at slippe af med,” siger du med et indforstået blik.
 
Hvilken kreds er den mest ”danske”?
Indre Nørrebro stemmer væsentligt mere til venstre end Danmark som sådan, og et resultat herfra er ikke en indikation på, hvordan valget ender. Næh, du. Vi skal vente på Silkeborg. Sådan har det historisk været ofte, og mon ikke det også gælder i år?
 
Vær dog opmærksom på, at Silkeborg i dag er delt i to kredse – Nord og Syd-kredsen – der begge har lige omkring 30.000 vælgere. Hvis den første af kredsene ikke går i din retning, så ”venter vi naturligvis på den anden”.
 
International bonus-info:  I USA taler man om bellweather-states, altså vejrhane-stater fordi der nærmest altid stemmer med vinderen. Blandt de stater finder man bl.a. Missouri, Colorado og ind til for nylig også Delaware. I gamle dage (da Bertel Haarder var barn!) var det Maine, der var pegepil for hvilken retning amerikansk politik blæste i, hvilket skabte udtrykket ”As Maine goes, so goes the nation”.
 
Det varede lige indtil 1936, hvor Maine og Vermont som de eneste stemte på Franklin D. Roosevelts modkandidat Alf Landon. Det år morede man sig (det var under depressionen, så der var ikke så meget at grine af!) over udtrykket ”As Maine goes, so goes Vermont”.
 
I England taler man om ”bellweather constituencies”. Et af dem var Londonforstaden Basildon som stemte med det vindende parti, fra man skabte det i 1974 og frem til det blev splittet op inden valget sidste år. I filmen The Deal om Tony Blair/Gordon Brown er det netop den valgkreds som bliver vist i en scene fra valget i 1992.
 
Hvad siger taberen?
Uanset hvem der taber, kan du altid imponere svigerfar med en indsigtsfuld kommentar om, at ”taberens tale er altid den bedste, måske fordi de efter nederlaget har mulighed for at lade følelserne flyde”.
 
Sådan var det, da demokraten John Kerry tabte til Bush jr. i 2004, da Mogens Lykketoft holdt sin tale på Copenhagen Jazzhouse efter et massivt nederlag til Anders Fogh i 2005, og den helt store i den kategori er selvfølgelig Ted Kennedys tale til det demokratiske konvent i 1980, efter han havde tabt til Jimmy Carter. Svigerfar vil være synligt imponeret. Ikke alene viser du storhed og medfølelse med taberen, men du har også styr på både din indenrigs- og udenrigspolitiske historie.
 
Bonus-info: Det er vigtigt at bemærke, at ingen kan huske, hvad der bliver sagt i talerne. Hverken sejrs- eller tabs-talerne bagefter. Ligesom ingen kan huske, hvad valgene blev udskrevet på. Så her er et oplagt væddemål. Hvad vil taberen sige? Hvad vil vinderen sige? Her kommer du selvfølgelig ind og satser boksen på, at både vinder og taber vil takke partiet og de mange frivillige for deres kæmpe indsats. Det er ikke deres fejl/det er deres fortjeneste, at valget blev vundet. Begge vil også takke modparten for en fair kamp, mens vinderen vil strække en arm ud til bredt samarbejde (som sagt: ingen kan huske det bagefter), ligesom taberen vil ”arbejde de andre ud af ministerkontorerne igen”.
 
Bonus: Hvem går af? Det bliver naturligvis det store spørgsmål, når resultatet er kendt, og derfor skal du naturligvis smide det på bordet allerede inden kl. 20.00. Mulighederne er mange, både Løkke, Helle, Pia og Villy er oplagte muligheder, mens de fleste nok vil betragte både Vestager, Samuelsen og Barfoed som temmelig sikre på overlevelse. Det samme gælder Johanne i øvrigt.
 
Du satser dine penge på at hhv. Villy og Løkke går af, hvis de skulle tabe.
 
Hvem er Anne Birte Pade?
Alle politiske nørder kender navnet Anne Birte Pade. Hun var Indenrigsministeriets valg-general i mere end 20 år, og det var hende, der kunne reglerne uden ad. Ingen ved, hvad aftageren hedder, men Anne Birte var en institution.
 
Hvis der er tvivl om noget i reglerne, og studieværterne pludselig vrøvler, så siger du bare ”Det er i sådan en situation, man ville ønske, at Anne Birte Pade stadig styrede tingene inde i Indenrigsministeriet” eller ”Det ville Anne Birte Pade vide”.
 
Bonus: Hvis du vil imponere, så siger du naturligvis, at Anne Birte Pade blev den første kvindelige valgekspert, da kontorchef Wilhelm Brockmeyer trak sig tilbage i 1987. Er du fynbo, kan du naturligvis krydre historien med at sige, at hun naturligvis også var fynbo.
 
Kan man stole på meningsmålinger?
Alle politiske junkies elsker meningsmålinger, men ingen vil indrømme det. Derfor er det naturligvis også vigtigt, at du straks lægger afstand til dem – især på valgaftenen.
 
Du bruger sætninger som:
  • ”Det er uden for den statistiske usikkerhedsmargin.”
     
  • ”Meningsmålinger tager ikke højde for lokale udsving. En populær kandidat kan trække et ekstra mandat til et parti, ligesom en lokal sag – fx sygehuslukningen i Holstebro – kan forrykke meget”.
     
  • ”Meningsmålinger undervurderer altid Dansk Folkeparti. DF får altid et bedre resultat end meningsmålingerne siger. Flere eksperter mener, at det skyldes, at folk ikke tør sige i telefonen, at de stemmer på Pia Kjærsgaard.”
Hvis det er et bestemt institut, så siger du noget med, at ”deres metode er vist ikke den mest valide. De bruger vist” og vælger så mellem ”udelukkende webpanel”, ”kun telefoninterview” eller ”en blanding af web og telefon”.
Ved valget i 2005 og 2007 var det Megafon, der i dag leverer målinger for TV2 og Politiken, der var tættest på valgresultatet.
 
Hvad med de der valgfester?
Tv vil løbende vise billeder fra partiernes valgfester. Her kommer du naturligvis med historien om, hvordan Venstre som de første valgte at holde fest uden for Christiansborg i 2001, hvor man festede på Færgen Sjælland.
 
I år holder Socialdemokraterne valgfest i Vega – det gamle Folkets Hus – på Vesterbro. Det er pudsigt, da det også var her, at Helle Thorning-Schmidt blev kåret som sejrherre i partiets formandsvalg i  2005. I øvrigt så er det den største valgfest, Socialdemokraterne nogensinde har holdt. Der er 1.200, hvor de fleste er enten frivillige eller journalister. Men du skal ikke regne med at kunne smutte forbi for lige at snuppe et glas bobler med Helle og give hende gode råd inden regeringsforhandlingerne.
 
God valgaften!
 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Forsiden lige nu

Læs også