Exit Fogh: Who is up and who is down?

Alle taler lige nu om, hvornår mon Lars Løkke Rasmussen sætter sig i statsministerstolen. Men vil det gavne? Hvem i dansk politik vil stå som henholdsvis vindere og tabere, efter at regeringen og Venstre får en ny chef?
Vinder: Helle Thorning-Schmidt og oppositionen
Alt andet lige bør Løkke være en mere overkommelig modstander end Fogh. Sådan ser S-lejren i hvert fald på deres egne chancer for at vinde regeringsmagten efter næste valg. Med Løkkes bilagsproblemer er man nu ude over Fogh-komplekset. Die Mensch-Maschine er nu erstattet med et rigtigt menneske med synlige fejl og mangler.

Nu skal S-SF imidlertid passe på, at de ikke kommer til at hvile for meget på laurbærerne. Det kan knække oppositionens fremdrift og selvtillid, hvis Løkke inden for de næste par år pludselig kan diske op med hæderlige meningsmålinger igen.

Vindere: Villy Søvndal og Ole Sohn
Enhver udvikling, der kan give Socialdemokratiet selvtillid og mod på at vinde næste valg, er godt for SF’erne og deres regeringsdrømme.

Tabere: VK-regeringen
Umiddelbart lider VKO-blokken et tab, når en stærk regeringschef nu forlader jobbet. Men sådan behøver det nødvendigvis ikke at se ud på den lange bane. Venstre har nemlig med Løkke som statsminister foretaget det generationsskifte, som især Socialdemokraterne har haft så svært ved de senere år. I Venstre tror mange på, at Løkke vil kunne revitalisere regeringen, sådan at vælgerne giver VK chancen igen om to år. Man peger på, at det netop skyldtes socialdemokraternes evne til at ”forny sig” (ofte i kraft af pludselige dødsfald) på statsministerposten. Men den løbende udskiftning var formentlig en medvirkende faktor til, at S fastholdt regeringsmagten i 15 år i perioden 1953-1968. De nåede simpelthen ikke at blive ”slidte” set med befolkningens øjne

Taber: Dansk Folkeparti
Dansk Folkeparti har umiddelbart ikke gavn af, at Fogh damper af til udlandet. Man har været ovenud tilfreds med samarbejdet. Alligevel er man ikke længere så ked af det forestående lederskifte. For at acceptere Løkke tog man sig også særligt godt betalt under skattereform-forhandlingerne, og i de næste par finanslove frem mod valget – formentlig i 2011 – vil DF også kræve og få stor indflydelse. I øvrigt har Løkke fået etableret et godt tillidsforhold til DF-nøglepersonerne Kristian Thulesen Dahl og Pia Kjærsgaard.

Vinder: Lene Espersen
Med Fogh ude af dansk politik stiger både mulighederne og forventningerne til den konservative leder Lene Espersen, for at K kan få mandatfremgang på Venstres bekostning. Alt andet lige må hendes chancer for et pænt valg være kraftigt forøgede. Sagen er dog, at Lene E. risikerer at få et problem, hvis fremgangen udebliver. Forventningerne i baglandet er så store, at hun næsten kun kan skuffe. Det første halve år på lederposten har ikke ligefrem været et triumftog for Espersen. Hendes politiske X-faktor har lidt skade af en politireform, som alle er enige om, har skabt problemer i politiet.


Internt i regeringspartiet Venstre:

Vindere: Løkkes venner
En tro skare af folk, som altid og tidligt har været loyale over for Løkke, vil alt andet lige have gavn af skiftet. Det er især Peter Christensen og Søren Pind, som ivrigt forsvarede Løkke under bilagssagen. Derudover er det også gamle venner som forsvarsminister Søren Gade, bistandsminister Ulla Tørnæs og ikke mindst energiordfører Lars Chr. Lilleholdt, der har Løkkes øre og fortrolighed.

Vindere: De unge
Lars Løkke ventes med tiden at give yngre kræfter i partiet chancen med ministerposter og ordførerposter. Fælles for dem er dog, at de skal ”kunne lave politik, uden at det koster penge”
Løkke siges at have store forventninger til en Malou Aamund, men også ”de politiske aktier” er stigende hos andre yngre folk såsom Jacob Jensen, Karsten Lauritzen, Sophie Løhde, Torsten Schack Pedersen, Gitte Lillelund Bech, Ellen Trane Nørby og Karen Ellemann. Flere af netop disse nævnte folk er også sat til at skrive/bidrage til politiske oplæg, der til sin tid formentlig skal udgøre Lars Løkkes politiske program.

Tabere: Mellemgenerationen
Lars Løkke Rasmussen er i det store og hele afholdt i hele Venstre. Der er dog en håndfuld MF’ere – som man kalder for mellemgenerationen, især folk lige omkring de 50 år, som frygter, at de endnu engang bliver forbigået, når der skal uddeles ministerposter, og som måske kan få deres i forvejen ikke store indflydelse yderligere stækket. Det er især folk som retsordfører Kim Andersen.

Tabere: Anders Foghs gamle garde
Ældre politikere, herunder ministre som Bertel Haarder, Helge Sander, Birthe Rønn Hornbech og Karen Jespersen står til at miste indflydelse sammen med ordførere som eksempelvis Ejvind Vesselbo og Foghs ungdomsven Flemming Damgaard Larsen.

Andre tabere: Umiddelbart står den politiske ordfører Inger ”vi skal op på hesten igen” Støjberg ikke til forfremmelse under Lars Løkke. Det samme er vurderingen af andre yngre MF’ere, som vurderes som ”floppere”: Det gælder især miljøminister Troels Lund Poulsen, men også Tina Nedergaard og Michael Aastrup Jensen, som flere mener, har fået for lidt ud af deres ordførerposter.

Tabere: Michael Ulveman.
Ingen spår, at ”Ulven” får lov at forsætte som spindoktor i statsministeriet. Løkke og Ulven har tidligere været på kant med hinanden, og spørgsmålet er, om Ulveman har lyst til at fortsætte i det usædvanligt hårde job, han har haft siden efteråret 2005.

Vinder: Søs Marie Serup
Intet er sikkert. Men et bud på en erstatning for Ulveman som ny spindoktor i statsministeriet kan meget vel blive Løkkes nuværende ditto i finansministeriet, Søs Mare Serup, som også er tidligere pressechef i Venstre.

Uændret:
Claus Hjort Frederiksen står til at bevare sin i forvejen betydelige magtposition blandt andet som medlem af regeringens koordinationsudvalg. I hvert fald i det næste års tid. Han skal sikre ”regeringens kontinuitet”, som det hedder.

Kristian Jensen er ikke Løkkes kop te, men står til at blive næstformand i partiet og bevare sin plads i det magtfulde koordinationsudvalg. Hans fremtid er dog noget usikker og afhænger af, om han kan få et samarbejde til at køre med Løkke.

Gruppeformand Hans Chr. Schmidt kan måske føle sig truet på den lange bane af Løkke, som muligvis inden for det næste år vil have ham skiftet ud med Claus Hjort. Omvendt er Schmidt ganske afholdt overalt i V-gruppen, så det kan nok godt blive svært.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Forsiden lige nu

Læs også

Job