Flash mob-effekten

Flash mobs har i den seneste tid fået meget opmærksomhed. Mukhtars Fødselsdag står som skoleeksemplet på, hvordan virksomheder kan gøre opmærksomme på sig selv med en viral flash mob video. Men hvad er det særlige ved flash mobs, og er det i det hele taget muligt at bruge en flash mob til at kommunikere et budskab?
af Helle Maria Andersen, Naja Jønsson
Flash mob fænomenet opstod som et socialt eksperiment i 2003 og fungerer i sin originale form som en slags performancekunst i undergrundsmiljøerne i bl.a. New York. Udviklingen af fænomenet tog dog hurtigt fart, og i dag bliver flash mobs brugt som fælles term for mange forskellige former for happenings, demonstrationer og markedsføring. Flere og flere organisationer vælger at bruge flash mobs som en del af deres kommunikation, hvor flash mobben lever videre på nettet som en viral video. I vores speciale undersøger vi, hvordan flash mobs har udviklet sig til en kommercialiseret kommunikationsform, og vi argumenterer, at det der adskiller den kommercielle flash mob fra den ikke-kommercielle er, at afsenderen har til hensigt at formidle et budskab, og at det, fremfor at handle om hvordan kommunikationsteknologier kan bruges til at mobilisere og koordinere en handling, handler om, at teknologien giver mulighed for at en flash mob kan få et viralt efterspil i sociale medier.
 
I specialet kigger vi på tre organisationers flash mob videoer, heriblandt Arrivas Mukhtars Fødselsdag, Københavns Kommunes Hopenhagen Sunbathing og Flash mob i Lyngby Storcenter af nødhjælpsorganisationen Mission Øst. Med udgangspunkt i de tre cases, undersøger vi, hvorvidt kommercielle flash mobs kan bruges til at kommunikere et budskab fra et netværks- og kommunikationsteoretisk perspektiv.
 
Muligheden for interaktivitet og for at danne sociale netværk på nettet har ændret de traditionelle grænser mellem afsender og modtager. Denne ændring betyder, at modtager også er afsender, og at modtageren deler viden og indhold i et omfang, der tidligere ikke var muligt. Vi hævder, at brugerne er meget opmærksomme på sig selv som modtagere og afsendere, og at de deler indhold med deres sociale netværk, fordi de føler, de kan stå inde for det, og fordi de mener, at indholdet kan være af værdi for andre i netværket. I specialet når vi frem til, at den kommercielle flash mob kan have egenskaber som wow-effekt, autencitet og troværdighed, og at disse egenskaber har afgørende betydning for modtagernes oplevelse af ??flash mobben, og dermed deres opfattelse af hvorvidt flash mobben vil have værdi for andre medlemmer i netværket.
 
Specialet blev vurderet til karakteren 10.
 
Læs hele specialet her.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Forsiden lige nu

Læs også

Job