Er det Ekstra Bladets skyld?

Skrevet af

Joachim Sperling

124 artikler

249 indlæg

Ekstra Bladet bliver ristet over samtlige runer på grund af sagen om den 48-årige, der blev hængt ud for et mord, han ikke havde begået. Men ærlig talt. Kunne man have forventet andet af Ekstra Bladet? Og hvem råbte op om justitsmord og manglende presseetik, dengang vi ikke havde fået resultatet af DNA-prøverne? Ingen, mig bekendt.

Ekstra Bladets DNA
Poul Madsen kan mene om, hvad man vil. Jeg er personlig ikke misundelig på hans job. Tænk at skulle leve af prostitution, bagtalelse og sensationshysteri. Det kan ikke være let, men er ikke desto mindre en forretningsmodel, som vi må acceptere i et demokratisk samfund. Poul Madsen solgte ganske vist 5.000 ekstra eksemplarer af sin avis på historien, men det tror jeg ikke har været udslagsgivende for at bringe den. Det ligger nemlig dybt i bladets DNA at køre sådan nogle historier - det findes der masser af andre eksempler på. På Ekstra Bladet labber man andres forargelse i sig. Ellers vil man ikke kunne holde ud at være der.

Så hvor skal man rette sin vrede i denne sag? I mine øjne to steder. For det første mener jeg ikke, der kan være tvivl om, at politiet har svigtet på adskillige områder. Og dernæst burde advokaten nok have nedlagt navneforbud.


Den 48-årige blev vist på forsiden af ekstra Bladet med både navns nævnelse og billede

Politiets ansvar er ikke Ekstra Bladets ansvar
Lad os starte med politiet. De anholder en mand alene på indicier. Der var ikke skyggen af bevis, og spørgsmålet er, hvorfor de ikke kunne vente med at anholde manden, til de havde resultatet af DNA-prøverne? Hvorfor have så travlt? Følte politiet sig presset af medierne til at komme med nogle hurtige resultater?

Advokatens ansvar er ikke Ekstra Bladets ansvar
Så til forsvarsadvokaten. Han kunne have nedlagt navneforbud, så den 48-årige i det mindste kunne have flyttet til en anden by, når røgen har lagt sig. Navneforbuddet ville ikke hjælpe ham der, hvor han bor nu, fordi alle lokalt vil vide, hvem han er; men nu er han kendt i hele Danmark, og problemet er, at mistanken vil blive ved med at klæbe til ham, medmindre politiet i en fart finder den rigtige morder. Nu står forsvarsadvokaten så og siger, at Ekstra Bladet er dumme, fordi de har offentliggjort navnet. Men kunne man ikke have sagt sig selv på forhånd, at det ville ske, hvis der ikke blev nedlagt navneforbud?

Tilbage står, at en 48-årig mand måske har fået sit liv ødelagt. Det er en tragedie, som nok kunne kalde på, at politiet og domstolene i fællesskab kommer med en løsning på, hvordan vi undgår dette en anden gang.


Ekstra Bladet bringer endnu en gang Jan Mikkelsens billede på forsiden. Denne gang måske mere som en slags undskyldning. Se en video af, hvorfor Ekstra Bladet bragte den dengang sigtedes billede i første omgang

Giv din stemme

5 stemmer
4,4/5

Kommentarer

Få nyhedsbrev

33 JOB

Pressekonsulent

Se alle job Indryk job

Job

Studiejob

Frist: Snarest muligt

Digital redaktør

Frist: 25. juni kl. 12.00

External Communications Advisor

Frist: 1. juli
Se alle job Indryk job

Få nyhedsbrev

Tilmeld nyhedsbrev

Få alt, hvad du behøver at vide om kommunikation i din indbakke

Bliv klogere

Vi bruger cookies for at give dig en bedre brugeroplevelse.