Creating consent through mass media

Skrevet af

Lukas Frederiksen

1 artikler

0 indlæg

A media analysis of the Danish HPV-vaccine campaign.
Med udgangspunkt i det overstimulerede medieforbrugende menneske og det deraf øgede kompleksitetsniveau for professionelle kommunikatører, tog mit speciale udspring i det dominante paradigme indenfor medie -og kommunikationsteori og søgte, med afsæt heri, at identificere og analysere en kommunikationskampagne der, trods de sociologiske udviklinger, havde vist sig umådeligt effektiv.

Valget faldte derfor på Kræftens Bekæmpelses kampagne for HPV-vaccinen, "Vidunderlivet". På trods af talrige førstehåndsberetninger om svære bivirkninger ifm. vaccinen bragt i en række landsækkende medier, samt publiceringen af talrige studier der ligeledes påpegede dette, og ligeledes opnåede omfattende medieomtale, modtog mere end 400.000 unge piger vaccinen i kampagneperioden. Ved nærmere gennemgang af sekundær empiri, stod det ligeledes klart, at kampagnen ikke kun skilte sig ud ved dens kontraintuitive gennemslagskraft, men samtidig afveg voldsomt fra traditionel sundheds -og helbredskommunikation teori.
 
Specialet søgte derfor at klarlægge og analysere de kommunikative processer hvormed den moderne kommunikator "fremstiller samtykke" i det 21 århundrede.
 
På baggrund af en omfattende gennemgang af sekundær empiri og en gennemgribende primær dataindsamling, opstillede jeg en række hypoteser. Med udgangspunkt i disse udførte jeg en medieanalyse med fokus på de tre kernelementer "Content", "Media" og "Effect" af kampagnens primære kommunikationskanaler. Foruden det kvantitative element, traditionelt forbundet med medieanalyse, tilføjede jeg et kvalitativt element der, med afsæt i Roland Barthes teorier indenfor semiologi, analyserede kampagnens latente og underliggende budskaber.
Specialet afdækkede en række overraskende resultater, der giver læseren et indblik i hvordan en kommunikationskampagne der, ideologisk set, burde lægge vægt informativ oplysning, istedet byggede på elementer traditionelt associeret med forskellige afskygninger af markedsføring - såsom: viral, referral, word of mouth osv. og dermed formåede at nå- og skabe samtykke med målgruppen. 
 
Specialet er skrevet af Lukas Raahauge Frederiksen, Master of International Business, Language and Culture (Cand.negot.) på Syddansk Universitet, og blev bedømt til karakteren 12.
 
Læs hele specialet her
 

Relaterede artikler

Bekæmp antivaxxere Machiavelli-style - Hvordan kommunikerer man til anti-vaxxers? Sundhedsvidenskaben spiller lige nu fallit over for myter om vaccinationer, o...

Giv din stemme

77 stemmer
4,7/5

Kommentarer

Få nyhedsbrev

32 JOB

Praktikant

Se alle job Indryk job

Få nyhedsbrev

Job

External Communications Advisor

Frist: 1. juli

Presse- og kommunikationsrådgiver

Frist: Snarest muligt

Medlemschef

Frist: 1. august kl. 9.00
Se alle job Indryk job

Tilmeld nyhedsbrev

Få alt, hvad du behøver at vide om kommunikation i din indbakke

Bliv klogere

Vi bruger cookies for at give dig en bedre brugeroplevelse.