Branding In the Cultural Economy

Branding er blevet en nødvendig opgave for de fleste virksomheder. Det er et nødvendigt værktøj for at overleve i stigende konkurrence. Vi mener, at der en klar mangel på håndgribelig specialistviden om branding - det er reduceret til ”eksperters” fornemmelser i stedet for en bagvedliggende teoretisk tankegang. Formålet med vores speciale var at skabe en sådan tankegang, baseret på at brands påvirker kundernes identitet og bruges af kunderne som et kulturelt udtryk.
The New Frontier
Med tabet af ”de store fortællinger”, de faste strukturer som man før lagde sin identitet i, er behovet for at udtrykke sin identitet gennem produkter og brands opstået. Det ser man for eksempel i ”Kender du typen”, hvor eksperter udregner, hvem man er gennem de varer og brands, man har købt. Branding rummer altså et enormt potentiale, da det kan bruges til at udtrykke og skabe identitet hos kunden. Denne udvikling kalder vi ”the Cultural Economy”. Her er brands ikke blot symboler og associationer, de er kulturelle meninger, der har en klar psykologisk effekt på forbrugeren. Dette ses måske mest tydeligt hos de semi-religiøse processioner, der foretages hos Apple - for eksempel de lange køer og hysteriet i Apple-butikker, hver gang Apple lancerer et nyt produkt, eller da Steve Jobs holdt sine legendariske præsentationer.
 
Jagten efter “the buy button”
Problemet er, at den traditionelle branding-tankegang i dag ikke er i stand til at rumme denne udvikling og de tanker inden for deres nuværende metodikker. Branding er gået fra dets oprindelige psykologiske felt over til det merkantile felt. Branding skal kunne passe ind i matrix-modeller, excel-ark og statistisk udarbejdede spørgeskemaer. Branding er med andre ord blevet gjort bureaukratisk. Bureaukratiseringen har kostet på den psykologiske og sociologiske dybde, branding har simpelthen givet køb på den psykologisk og sociologiske baggrund for at blive et generalist-fag. Vi mener, at branding er for komplekst et værktøj at overlade til generalister; med specialviden åbner der sig klart flere og bedre muligheder for at bruge branding. Vi satte os for at udtrykke denne specialviden om branding ved hjælp fra ”cultural branding”-modellen og -filosofien. Vi skabte en model, der kunne forklare, hvorfor folk bruger brands til at udtrykke identitet, og hvordan man brugte den viden til aktivt at forbedre og udvikle ens brand. For eksempel så vi på, hvorfor Apple har haft så stor succes med deres brand, og hvordan de har konstrueret en fortælling, som mange af deres kunder bruger til at udtrykke sig selv med.
 
 
Thesis by
Niels Pilgaard Hansen MSc EBA, EMF
Peter Kalum Schou MSc EBA, MIB
 
Supervisor
Mads Mordhorst, Department of Management, Politics and Philosophy 
 
Specialet blev bedømt til 12 på CBS.
 
Du kan læse hele specialet her.
 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Forsiden lige nu

Læs også

Job