“Big Think”: Store tanker, ny interviewform

Mange af livets store, komplekse spørgsmål lægges frem til debat på et splinternyt websted ved navn bigthink.com. Foreløbig har man fremstillet 180 korte interviews med tænksomme mennesker.
af Dorte Toft

Jeg tror, det er rigtigt tænkt, for jeg fornemmer, der er en stor sult efter mere og andet end færdigtykket, letfordøjelig viden. Men umiddelbart synes jeg alligevel, at folkene bag bigthink selv er for bange for fordybelse. Det er nogle meget korte klip.

 

Men start med et godt kig på forsiden, så du fornemmer intention, metoder og udbud. A pro pos de seneste dages debat på denne blog om Big Brother fandt jeg inden for kategorien “Science and Tech” en venturekapitalists syn på faren ved at centralisere information. Det var vel knap på tre minutter, men giver nok alligevel en inspiration til at tænke videre på plusser og minusser.

 

Hvad der er værd at notere, er at disse indslag er produceret på en helt ny måde, hvor journalisten trænger sig langt mindre på. Ifølge en artikel i New York Times skulle skulle metoden få “offeret” til at udtale sig langt friere, end når journalisten sidder lige overfor og spørger.

 

Her sidder journalist og offer isoleret i hver sin lille boks, uden syn for hinanden. Offeret kigger direkte ind i kameraet - taler direkte til det. Det er IKKE journalistens øjne og sind, der tales ind til. Og i den endelig video er journalistens spørgsmål, der kan være farvet af toneleje med videre, “oversat” til tekst, der kommer frem på skærmen.

 

Man kommer langt rundt i hvad der allerede ligger derude nu. Journalister vil jeg for eksempel anbefale at tage et kig under “Media & the Press” , hvor der røres ved stor spørgsmål. Under business så jeg, at en Harvard-professor, som jeg også kender for et par gode bøger, taler om, hvad der stadig behøver at ændres på, når det gælder kvinder og business.

 

Jeg har selv for travlt p.t. til at fordybe mig i indholdet (men konstaterede, at der flere steder siges “Endnu ingen eksperter”).

Imidlertid vil jeg - trods forbehold - sige pøj pøj, for hvor vil det være rart med en verden, hvor det ikke kun er meningsmaskiner, der udtaler sig om alt og alle, blot fordi de kendte i en eller anden sammenhæng, og hvor det hele ikke styres af journalister, der strammer og strammer i håb om at få det helt rigtige opsigtsvækkende scoop (og af frygt for at kede lytteren/seeren).

 

Hvem laver den danske pendant? Her vil indholdet ikke kunne finansieres af annoncer, for vi er ligegodt et bette sprogområde, men jeg er helt overbevist om, at der er mængder af eksperter, der gerne vil stille tid til rådighed helt gratis for et sådant formål.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Forsiden lige nu

Læs også

Job