B&O brandet på kinesisk

Produktet står i centrum, når Bang & Olufsen skal kommunikere sit brand kloden over, mener virksomhedens informations- og PR-chef.
af Mikael Jalving

Det går atter fremad for Bang & Olufsen i Struer. Efter fem års hestekur, 1.000 fyringer, nye produkter på hylderne og mere fokus på kundebehov, giver den hæderkronede virksomhed fra 1925 igen overskud. – Vi har været arrogante, udtalte for nylig Bang & Olufsens administrerende direktør Torben Ballegaard til en avis. – Verden måtte vente, til virksomheden var færdig med nye produkter, tilføjede han. Sådan er det ikke længere. Det er i hvert fald budskabet fra virksomhedens informations- og PR-chef Thomas Reil.

 

- Informationsafdelingen skal først og fremmest gøre opmærksom på virksomhedens nye produkter, siger han og understreger: - Det er jo trods alt dem, vi lever af. Derfor optimerer vi løbende vores PR-arbejde, holder kontakt med diverse medier, ligesom vi udgiver kvartalsrapporter i og med, at vi er børsnoteret. Det er vigtigt for os at skabe et nøjagtigt billede af vores situation. I forhold til magasiner og aviser har vi fokus på produkthistorier.

 

Ifølge Thomas Reil er også den interne kommunikation hos Bang & Olufsen båret af produktionens logik, ikke mindst fordi virksomheden har flyttet en del af sin produktion til Tjekkiet. – Vi er meget åbne internt og fortæller om, hvorfor ledelsen gør, som den gør, og hvad der skal til for, at vi kan overleve som virksomhed. De ansatte skal meget nødig læse ting om Bang & Olufsen i avisen, før de hører om det på arbejdet.

 

Design eller performance?

Men hvis produktet er kommunikationen, hvad er så produktet? For mange mennesker er Bang & Olufsen lig med et specielt design, måske endda med dansk design, funktionelt, strømlinet. Er det stadig mest af alt design, I sælger?

 

- Det er da rigtigt, at den måde, vores produkter er forarbejdet på, også er en del af kvaliteten. Men vi lægger også vægt på, at de har en høj ydeevne. Essensen af Bang & Olufsen er udtrykt i virksomhedens fire værdier: kvalitet, ydeevne (performance), godt håndværk (craftsmanship) og det overraskende. Alle fire værdier skal være afspejlet i produkterne. Det er derfor ikke nok, at de er æstetisk flotte, de skal også være i topklasse hvad angår deres tekniske præstation.

Er det rigtigt at sige, at I lægger kursen lidt om?

 

- Nej, på produktniveau har vi altid haft fokus på disse værdier, men vi har måske ikke været så gode til at kommunikere kvalitet, performance og det overraskende. Hvis man kigger på vores seneste produkter, som f.eks. BeoLab5, IcePower og BeoMedia, så er de ikoner for både ydeevne og kvalitet, men jeg mener stadig, at designet er både smukt og overraskende. Der er flere ting, der går hånd i hånd, og vi vil gerne fortælle kunderne, at der bag det smukke design gemmer sig anlæg og teknologi af meget høj klasse.

Thomas Reil peger bl.a. på, at man med én fjernbetjening kan styre alle Bang & Olufsens produkter og forbinde lyd fra et rum til et andet, og han spår i det hele taget tværmediale elektronikprodukter en lys fremtid.

 

Jorden er flad

Mens virksomheden med hovedsæde i Struer producerer og kommunikerer, ændrer verden sig. Et snapshot af Bang & Olufsen afslører således, at virksomheden er plugget ind i en stadig større og stadig mere transparent verden. Jorden er flad, sådan som den amerikanske kommentator Jonathan Friedman udtrykker det: Muren faldt, og Windows blev åbnet. Og vupti var der et kæmpestort kinesisk, indisk og østeuropæisk marked. Thomas Reil taler om, at Bang & Olufsen bliver stadig mere påvirket af globaliseringen – på godt og ondt – men mest godt.

 

- Presset fra globaliseringen betyder, at vi har brugt meget energi på at definere virksomhedens DNA. Hvad er Bang & Olufsen egentlig? Hvad er det mest karakteristiske? Det er vi nødt til at vide, når vi f.eks. betjener os af underleverandører fra andre lande. Her skal vi jo være sikre på at opretholde den samme kvalitet. Det samme gør sig gældende, når vi – som nu - satser på USA og Asien. Udnytter vi vores udviklingspotentiale optimalt – det er spørgsmålet. Fordi vi naturligvis gerne vil være parate, når nye markeder er klar til os.

 

Allevegne?

- Jeg kan fortælle, at vi lige har åbnet nye butikker i Indien og Kina, og de klarer sig allerede ganske godt; markedet vokser i takt med, at verden industrialiseres og levestandarden vokser. Ligeledes har vi gennem en længere periode haft butikker i eksempelvis Moskva, som hører til blandt de mest omsætningsstærke butikker overhovedet.

Men når man kigger på jeres hjemmeside, så virker det, som om I er glade for tilhørsforholdet til Struer, det lokale, Danmark …

 

- Vi har mere end 400 ingeniører ansat i vores udviklingsafdeling i Struer, og dér vil den blive ved med at ligge. Bang & Olufsen er vokset ud af en dansk tradition for design, det er ingen hemmelighed, og derfor søger vi også hele tiden at tiltrække dygtige medarbejdere til Struer. Men uden at fornægte vores historie kan vi konkludere, at vi er globale: Det, alle vores kunder kloden over sætter mest pris på, er det rene look, produkternes kvalitet og den høje ydeevne. Vi rammer noget grundlæggende i mennesket, noget, som ikke ændrer sig fra dag til dag.

 

Bang & Olufsen goes to Hollywood

Til gengæld spurter den teknologiske udvikling af sted. Nye formater introduceres, slår igennem eller bliver ignoreret. Hvad der er in i dag, er out i morgen. Hvordan følger en virksomhed som Bang & Olufsen med udviklingen uden at miste sin DNA-kode eller sin sjæl?

- Vi forsøger at have fingeren på pulsen, men løber ikke efter enhver ny opfindelse. Vi er af natur lidt forsigtige. Men samtidig følger vi f.eks. meget med i, hvad der sker i bilindustrien, ligesom vi holder øje med Hollywood …

 

Hollywood?

- Ja, det er af interesse for os, om filmindustrien optager film på en ny måde. Er der nye formater? Bliver det digitaliseret og den slags. Det vil vi gerne vide. Det samme gælder bilindustrien, som er meget innovativ, ikke mindst med hensyn til design og materialevalg. Vi holder tillige øje med de teknologiske nybrud i Asien.

 

Det lyder alligevel, som om I ikke straks vælger et nyt format…

 

- Vi afventer, at et system slår igennem. Da f.eks. videoformatet kom frem, var det uafklaret, hvilken type det skulle være – VHS, Video2000 eller Beta. Vi er en smule afventende, for at være sikre på at satse på det rigtige format. I virkeligheden kan du jo sige, at vi lader forbrugerne vælge. For så at sørge for, at kvaliteten er i orden, også når formaterne blandes.

 

En nichevirksomhed

Når informations- og PR-chef Thomas Reil skal se ud i fremtiden, vender han tilbage til Bang & Olufsens kendetegn.

 

- Vi er en nichevirksomhed, og det er jeg sikker på, at vi vil fortsætte med at være. Det kræver naturligvis, at vi bliver ved med at udvikle og lancere banebrydende produkter, som adskiller sig fra andre. Det er en kunst, men det er netop det, vi kan. Desuden er vi godt hjulpet af globaliseringen, der åbner nye markeder for os. Fremover skal vi lade produkterne tale.

Nu også på kinesisk.

 

 

Blå bog:

Thomas Reil (f. 1966), informations- og PR-chef i Bang & Olufsen. Tidligere teamleder i kommunikationsafdelingen hos LEGO, lokalredaktør for Flensborg Avis, journalistuddannet samme sted (mesterlære). Desuden cand.scient.pol. fra Århus Universitet.

 

 

 

Fakta:

Bang & Olufsen udvikler og producerer elektronik til lyd- og billedgengivelse, heraf ca. 80 pct. eksport. Virksomheden havde sidste år et nettoresultat på 269 mio. kr. efter skat.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Forsiden lige nu

Læs også