Jaloux på en røv uden ører?

Næ. Det er vi egentlig ikke. Vi er heller ikke chokerede. Eller forargede over numsen i det offentlige rum. Faktisk synes vi, at det er dumt med dum på, men dybest set er vi (røv)ligeglade. Pæne numser, eller hvad man nu skal kalde sådanne ekstremt-trænede bagdele, som det mosevandslignende nye produkt Vital Water har besluttet sig for at dele med Gud og hver mand i hele landet, forgår. Hjerner består. Og så vidt vi kan læse ud af reklamen, er det kun en enkelt legemsdel, vi skal vurdere, om vi kan leve op til lækkerhedsmæssigt. Vi tror nok, det går.
af Nanna Kalinka Bjerke, Mette Bom
 
 
En dumhed kommer sjældent alene, så derfor bruger kampagnen termen jaloux. Kan man være jaloux på et objekt som en numse uden afsender? Skal der ikke være flere parter involveret i et eventuelt jalousidrama? Grevinden på 3. – the late Erna Hamilton – var klog på mange ting. Mest på sproget. ”Det er kun papegøjer, der snakker – mennesker taler” og ”Det er kun maskiner, der starter – alt andet begynder,” ville hun sige misfornøjet om moderne menneskers nonchalante omgang med sproget. Vi tror, der skulle have stået ’misundelig’ på vandreklamen, men det havde naturligvis krævet, at de dygtige kommunikationsfolk var gået ned i punktstørrelse i overskriften, og så var chokeffekten forduftet sammen med de potentielle købere af vandeliksiren.
 
Reklamestandere med god røv. Er du jaloux eller misundelig?
 
Og det virker åbenbart. De frække reklamers nye guruer, som også er folkene bag ildvandet Cult, har igen set i den dybe tallerken og trukket de gamle heste frem af stalden. Dem, som ’alle ved’ sælger: sex, gratis og tilbud. Og hvis det virker, hvorfor så fikse det? Vi ser for os et hold af marketingeksperter i overophedede brainstormmøderum af glas med navne som ’Kometen’  og ’Einstein’, mens de drikker dyr (poste-)vand på flaske og ’tænker’ den slags op. Med sved på panden over målgrupper, koncepter og historiefortællinger om dét, de unge vil have, så er de kommet frem til, at sommerens must-have er en trænet numse i en g-streng, som kan vække enten dine egne eller din kærestes følelser ud fra devisen: ”Don’t cha wish your girlfriend was hot like me?”, som koncept-akten The Pussycat Dolls lancerer sig med. Vi forestiller os, at numse-ideen har fremkaldt en masse rygklap og stående ovationer, som man jo gør i kreative teams, når noget lykkes nu om stunder.
 
Og, herregud, er det så problematisk? Ja, gu er det. Vi er da glade for, at danske produkter klarer sig godt, men skal vi ikke give dem en kindhest, når virksomheder stolt proklamerer, at de har tænkt ’alternativt’ i deres fremstød, og kommunikationen så bare er fladpandet, storpattet og stålnumset? Kan vi kommunikatører ikke kræve lidt mere af hinanden? Skal vi ikke give lidt tilbage til vores målgrupper indimellem? Cult-direktøren virker ellers som en sympatisk gut, der sponsorerer Børnehjertefonden og i det hele taget gør sig umage med mange ting. Bare ikke med sine reklamer. Han, som altså nu også producerer Vital Water, indrømmede på tv forleden, at deres reklamer nok blev udviklet mere af nød end af lyst. Hver gang, de skal skabe en ny kampagne, er de ’nødt til’ at overskride grænserne for kommunikation, for ellers reagerer de unge ikke og køber det vitale vand. Så alle knep gælder? Ja, undskyld, fru Hamilton, men den lå altså lige for.
 
 
I Aarhus har reklamerne for Vital Water skabt så meget forargelse blandt byens borgere, at reklamerne flere steder er blevet tildækket med sorte affaldssække. Kilde: Jyllands-posten.dk
 
Tag ved lære af de gode eksempler
Overalt i verden bliver der produceret begavede, sjove og på den elegante måde grænsesøgende reklamer for produkter målrettet mod unge. De sociale medier vrimler med eksempler på god kommunikation, som pirker til vores bevidsthed, som tager pis på vores selvbillede, og som minder os om, at der er andet i livet end sodavand. Hvorfor ikke lære lidt af dem, når nu I insisterer på, at samtlige fem-seks millioner danskere skal se vand-reklamer overalt? Se nogle gode eksempler herunder:
 
 
Selvironisk, men også alvorlig Always-reklame.
 
Wodka Vodka-reklame inddrager SM.
 
Danske Interflora spiller på kønsstereotyper.
 
'Forever faster' med Puma. 
 
Reklame for 'Period starter kit'.
 
 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Forsiden lige nu

Læs også