Fælles beslutningstagning: Relationen mellem læge og patient

Fælles beslutningstagning er en model inden for sundhedskommunikation, der opfordrer til, at den sundhedsprofessionelle og patienten bør agere som samarbejdspartnere i beslutningstagningen. Modellen findes i et utal af forskellige variationer og anvendes i høj grad i det danske sundhedsvæsen og i udlandet. Specialet undersøger interaktionen og relationen mellem læge og patient i lyset af modellen.
Specialet undersøger fælles beslutningstagning på Vejle Sygehus, Ortopæd Dagkirurgisk Ambulatorium. Fælles beslutningstagning er en model inden for sundhedskommunikation, der opfordrer til, at den sundhedsprofessionelle og patienten bør agere som samarbejdspartnere i beslutningstagningen.
 
Vi har været interesseret i at undersøge, hvorvidt idealet i modellen om at træffe beslutninger i fællesskab er mulig i praksis. Lægen og patientens indlejrede diskursive positioner kan være en udfordring for en reel fælles beslutningstagning. Her tænker vi særligt, at lægen med sin faglige viden er i en magtposition, hvor han kan træffe beslutninger på patientens vegne. På grund af lægens magtposition tænker vi, at en demokratisk beslutningstagning kan være en udfordring.
 
Specialets litteraturreview understøtter vores oplevelse af, at der er et behov for fortsat at undersøge og blive klogere på læge-patient kommunikation, selvom emnet allerede har fået stor opmærksomhed. Vi mener, at læge-patient kommunikation har været værd at bruge vores specialisering på, da det har forbedringspotentiale, som vil kunne komme mange mennesker til gavn.
 
Specialet undersøger, hvordan læge og patient kommer frem til en konkret beslutning om patientens videre behandlingsforløb samt hvilke relationelle forhold, der kan påvirke beslutningstagningsprocessen. Vi har fulgt syv læger og observeret 29 læge-patient konsultationer og analysen er en undersøgelse af tendenser og afvigelser i læge-patient relationen i henhold til beslutningstagningen.
 
Analysen viser fire forskellige måder, hvorpå læge og patient kan træffe en konkret beslutning i konsultationen. Den første viser, at lægen med afsæt i sin faglige, medicinske viden kan træffe beslutninger uden at involvere patienten aktivt i beslutningen. Den anden måde hvorpå læge og patient kan træffe en beslutning, er hvor lægen fremlægger en række behandlingsmuligheder, som patienten kan vælge imellem. Den tredje beslutningstype er, hvor patienten fremsætter et ønske om en bestemt behandling, som lægen accepterer. Den sidste beslutningstype minder om den tredje, men her vælger lægen i stedet at afvise patientens behandlingsønske.
 
Vi har yderligere analyseret os frem til forskellige relationelle forhold, som kan påvirke beslutningstagningen: asymmetrisk vidensforhold, asymmetrisk magtforhold, tillid, empatiske evner samt forskellige forståelsesperspektiver mellem læge og patient.
 
Analysen har ikke vist eksempler på reel fælles beslutningstagning. Beskrivelsen af de relationelle forhold, der kan påvirke beslutningstagningen leder til en diskussion af, hvorvidt fælles beslutningstagning kan lade sig gøre i praksis. Vi mener, at modellen har nogle konstruktive, demokratiserende elementer, der kan imødekomme nogle af de udfordringer, som diskursivt er indlejret i læge-patient relationen, men modellen har sine udfordringer i praksis. Nogle af modellens udfordringer og begrænsninger kan potentielt set forbedres, hvis der arbejdes videre med modellen i praksis både på et organisatorisk plan såvel som mellem det sundhedsfaglige personale og patienterne.
 
Læs hele specialet her.
 
Specialet er skrevet af Christine Jørnung og Louise Bjerre, Cand.mag.comm. ved Aalborg Universitet, og er bedømt til et 12-tal. 
 
 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Forsiden lige nu

Læs også

Job