Speciale om social medie-afhængighed
Udnyt Det Sociale Fix strategisk

Skrevet af

Anita Lykke Klausen

1 artikler

0 indlæg

Sociale medier kan være en tidsrøver, men der er ingen videnskabelige beviser på, at de kan skabe afhængighed. Alligevel er der indenfor de sidste par år opstået en formodning om, at brugen af sociale medier er dopaminstimulerende. Specialet undersøger, hvordan denne stimulerede adfærd kan bruges af virksomheder til relationsskabelse på SoMe.
Dette speciale undersøger dopaminstimuleret adfærd i brugen af sociale medier.

Ideen til specialet udspringer fra mediernes fokus på begrebet ’afhængighed af sociale medier’. Fra videnskaben ved vi, at afhængighed skabes i hjernens belønningscenter, der styres af dopamin. En overstimulering af dopaminreceptorer medfører afhængighed, og forudsætningen for etablering af begrebet ’social medie-afhængighed’ afhænger derfor af et videnskabeligt bevis for, at brugen af sociale medier overstimulerer dopaminreceptorer.
 
Første del af specialet undersøger hvorvidt sociale medier stimulerer dopaminreceptorer. Med et teoretisk afsæt i neurovidenskabelige studier og psykologiens indblik i Human-Computer Interaction opbygges forståelsesrammerne for individers motivation for brugen af sociale medier. Denne teoretiske forståelsesramme er grundpillerne i udvikling og udførelse af kvalitativt empirisk dataindsamling, hvor fem respondenter går offline over en række dage. Eksplorative interviews og observation giver indblik i hvorvidt brugen af sociale medier formår at stimulere dopaminreceptorer.
 
Anden del af specialet har virksomheders strategiske arbejde med sociale medier for øje. Det undersøges, hvorvidt viden om dopaminstimuleret adfærd i brugen af sociale medier kan være gavnlig i forhold til kunderelationsskabelse via sociale medier. I den forbindelse udvikles der et konkret løsningforslag til, hvordan virksomheder kan bruge viden om dopaminstimuleret adfærd til at skabe bedre relationer gennem strategisk arbejde med sociale medier.
 
Til konklusion anbefaler denne afhandling, at virksomheder anser sig selv for at være midlet og ikke målet. Ved at anse sig som midlet, kan virksomheden agere facilitator for, at kunden opnår sit mål og herved opnår belønningsfølelse. 
 
Læs hele specialet her
 
Specialet er skrevet af Anita Lykke Klausen, Cand.ling.merc fra CBS, og er honoreret med karakteren 12.
 

Relaterede artikler

Politik er farlig på Facebook - En ny rapport peger på, at ’tavshedsspiralen’ også er virksom på de sociale medier: Hvis vi tror, andre er uenige med os...

Giv din stemme

21 stemmer
4,6/5

Kommentarer

Udvalgte job

Konsulent

Region Hovedstaden

Frist: senest den 11. oktober 2018 kl. 12.

Pressechef

DMI

Frist: 5. oktober

Studentermedhjælper

Landsbyggefonden

Frist: 15. oktober kl. 12.00

Få nyhedsbrev

38 JOB

Pressechef

Se alle job Indryk job

Job

Intern Communication

Frist: 4. november

Kommunikationskonsulent

Frist: 4. oktober kl. 12.00

Kommunikationsmedarbejder

Frist: 5. oktober
Se alle job Indryk job

Kursus

SoMe bootcamp

Kun få ledige pladser

Se alle Bliv klogere

Få nyhedsbrev

Få nyhedsbrev

Alt hvad du behøver at vide om kommunikation i din indbakke.

Ud over nyhedsbrevet får du max to andre faglige e-mails om ugen.

Vi bruger cookies for at give dig en bedre brugeroplevelse.