|
Speciale om fremstillingen af indvandrere i medierne
Må jeg kalde dig perker?

Skrevet af
Politisk korrekthed er en kilde til diskussion på flere områder i den danske offentlige debat. Dette speciale fokuserer på politisk (u)korrekthed som sprogligt fænomen og kommunikativt middel i forhold til indvandrere i Danmark.
Politisk korrekthed er en kilde til diskussion på flere områder i den danske offentlige debat. Dette speciale fokuserer på politisk (u)korrekthed som sprogligt fænomen og kommunikativt middel i forhold til indvandrere i Danmark. Specialet har til formål at undersøge fremstillingen af indvandrere i danske aviser gennem sprogbrugsanalyse og indvandreres modtagelse af politisk (u)korrekthed gennem receptions- og interviewanalyse af datamateriale indsamlet i fokusgruppeinterviews.

Specialet gør brug af tre primære teoretiske rammer. Politisk korrekthed er i sig selv et fænomen, der bliver udfoldet teoretisk. Derudover kræver undersøgelsen en teoretisk ramme i kommunikationsteori og sprogbrugsanalyse. Endvidere danner receptionsteori en teoretisk ramme for undersøgelsen.

På baggrund af sprogbrugsanalyse af to ugers udgivelser i 2014 af aviserne Metroxpress og Ekstra Bladet påvises en tendens til generalisering i avisernes fremstilling af indvandrere. En hovedpointe i receptionsanalysen er, at undersøgelsens informanter forstår avisernes fremstilling af indvandrere som generaliserende på tre områder: I forhold til manglende repræsentation, generalisering mellem indvandrere og deres efterkommere samt generalisering mellem indvandrere og muslimer. En anden pointe er, at brugen af ord, der kan beskrives som politisk ukorrekte, ikke nødvendigvis bevirker, at diskursen opfattes som negativ, hvis konteksten forstås som respektfuld og seriøs.

Specialet konkluderer, at de sproglige virkemidler, som aviserne bruger i fremstillingen af indvandrere - om den kan betegnes som politisk korrekt eller ej - modtages af undersøgelsens informanter som en diskursiv fastholdelse af deres fremmedhed. Der er ikke forskel på, om de betegnelser, der knyttes til indvandrere, er åbenlyst politisk korrekte eller ukorrekte, hensynsfulde eller nedladende, da de alle bidrager til at opretholde minoritetsgruppen som minoritet i stedet for at optage den som en del af majoriteten.
 
Specialet er skrevet af Mette Kristina Mortensen som er cand.mag. i Dansk med et speciale med en kommunikations- og mediemæssig profil med fokus på sprogbrug fra Københavns Universitet. Specialet blev bedømt med karakteren 12. 
 
Læs specialet her
 

Giv din stemme

7 stemmer
4/5

Kommentarer

Få nyhedsbrev

35 JOB

Intern Advocacy

Se alle job Indryk job

Kursus

Facebook-annoncering: Skab målbare resultater

Kurset er udsolgt - tilmeld dig hvis du vil på venteliste

Se alle Bliv klogere

Job

CEO

Frist: 7. oktober

Interim Marketing and PR Manager

Frist: 8. oktober

Chefkonsulent

Frist: 4. oktober
Se alle job Indryk job

Få nyhedsbrev

Få nyhedsbrev

Alt hvad du behøver at vide om kommunikation i din indbakke.

Ud over nyhedsbrevet får du max to andre faglige e-mails om ugen.

Vi bruger cookies for at give dig en bedre brugeroplevelse.