På flugt fra familien

Hvordan kan journalister fremstille præcise og konstruktive beskrivelser af problemer i etniske minoritetsmiljøer uden at stigmatisere etniske minoriteter? Det forsøger specialet, På flugt fra familien, at svare på ved at kaste et kritisk blik på behandlingen af æresrelateret vold i nyere dansk journalistik og skandinavisk forskning.
Under vores research gik det op for os, at æresrelateret vold er et meget omdiskuteret begreb i forskerkredse. Der er tale om et relativt lille forskningsområde, især i Danmark, men blandt de få forskere, der beskæftiger sig med feltet, er der stor uenighed om tilgangen. Hvilken betydning skalman tillægge gerningsmændenes og familiernes etnicitet og kulturelle baggrund? Og i hvilken grad skal man inddrage andre aspekter som klasse og køn, når man vil forklare volden? Er såkaldte æresdrab overhovedet væsensforskellige fra såkaldte jalousidrab begået af majoritetsetniske mænd? Og er medierne med deres fascination af dramaet i de æresrelaterede konflikter i virkeligheden med til at eksotisere volden og stigmatisere etniske minoriteter?
 
Det er i dette spændingsfelt mellem journalistik og forskning, at vores speciale vil undersøge, hvordan der bliver talt og skrevet om æresrelateret vold i Danmark. Gennem et kritisk blik på forskningen, der kobler ære og vold, og en diskursanalyse af et udsnit af danske avisers dækning af emnet vil vi beskæftige os med, hvordan problemstillingen bliver behandlet i den danske offentlighed. Vi placerer vores produkt, ‘På flugt fra familien’, i denne kontekst, når vi diskuterer vores egen tilgang til emnet og beskæftiger os med spørgsmålet: Hvordan bedriver man på mest hensigtsmæssig vis journalistik om en problematik, der foregår i etniske minoritetsmiljøer, uden samtidig at stigmatisere hele minoritetsgrupper?
 
Spørgsmålet om, hvordan man som forsker, journalist, socialarbejder etc. skal tilgå æresrelateret vold deler vandene. Som det fremgår af vores speciale og artikelserie i Information, har vi forsøgt at placere os et sted i midten. Et sted mellem Louise Lund Liebmanns position og dens diametrale modsætning personificeret i Deeyah Khan, der betegner stigmatisering af etniske minoriteter som et uheldigt biprodukt ved at konfrontere æresrelateret vold, men ikke desto mindre det “mindste af to onder”.
 
Vores artikelserie om æresrelateret vold i Danmark, udgivet i Dagbladet Information, er ligeledes en central del af specialet, som inspireret af vores egen tilgang til det betændte emne også indeholder en konkret guide til, hvordan journalister kan tilgå problemer i minoritetsmiljøer kritisk og uden unødig stigmatisering. 
 
 
Læs hele specialet her.
 
Specialet er skrevet af Jon Faber og Anna Meera Gaonkar, Københavns Universitet, og har fået karakteren 12.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Forsiden lige nu

Læs også