Det kommer til at gøre ondt i æstetikken

Det grimme, det lange og det autentiske kommer i højsædet, når der skal produceres video i 2018. Men det vigtigste er og bliver viljen til at eksperimentere, lyder det enstemmigt fra to eksperter.
Mobilvideo år 2018 bliver præget af alt det, der før var et absolut no-go: vertikale, rå og lange optagelser. Kilde: Getty Images.
Mobilvideo år 2018 bliver præget af alt det, der før var et absolut no-go: vertikale, rå og lange optagelser. Kilde: Getty Images.
Reality is the new quality. Citatet er fra den britiske mobile storyteller Yusuf Omar. Rådgiver i digitale medier og innovation Kristian Strøbech mener, at ordene kort og præcist opsummerer, i hvilken retning videoindhold bevæger sig i disse år.
 
”Folk vil have virkelighed, autenticitet og nærhed,” uddyber han.
 
Blandt andet derfor peger Kristian Strøbech på story’en som en feature, der kommer til at vinde endnu mere digitalt terræn i den kommende tid, end den allerede har gjort. Den simple idé, at billeder og videoklip kan sættes sammen til en såkaldt story, startede på appen Snapchat, men er blevet introduceret og kopieret af toppen af SoMe-poppen, og det vil altså sige Instagram, Facebook og YouTube.
 
Kristian Strøbech er selvstændig rådgiver og underviser samt kursusleder ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole. Kilde: Strobech-net.
 
”Mange professionelle vil hellere brække deres højre arm end at gå på kompromis med æstetikken, men vi må bare erkende, at der er en kvalitet i det ubearbejdede,” siger Kristian Strøbech.
 
Story’en har desuden en fordel, når det kommer til brugerinddragelse. Fordi den ikke stiller krav til videokvalitet eller redigeringsevner, kan alle med en smartphone være med, og det, vurderer Kristian Strøbech, rummer et stort potentiale for alle, der gerne vil have deres brugere mere på banen.
 
”Der er typisk en stor uddannelsesbarriere, som altså bliver udryddet, når man overgår til stories,” siger han.
 
#REKLAMEPLADS#
 
Den grimme vertikale video, som alle hellere vil se 
Når Kristian Strøbech spår story’en en lovende fremtid, er det blandt andet, fordi story’en, medmindre man er digitalt multihandicappet, optages vertikalt. Det vertikale videoformat tager højde for, at mere og mere indhold konsumeres på vores smartphones, og vi overraskende tit er for uengagerede til at vippe vores telefoner de 90 grader, et horisontalt format kræver.
 
Blandt andet viste tal fra den britiske nyhedsstation BBC i sidste måned, at deres seertal er steget med 30 % efter, de lancerede deres Video of the Day i vertikalt, og altså mobilvenligt, format sidste år. Tendensen er på engelsk blevet kaldt by mobile for mobile.
 
En kort intro-video til BBC's vertikale Video of the Day-koncept.
 
BBC's Video of the Day er dermed et eksempel på en platform, der forholder sig til brugerens reelle forbrugssituation eller digitale virkelighed og vender ryggen til de såkaldte legacy-formater, som refererer til den måde, vi er vant til at få historier fortalt på i eksempelvis tv-formater. I stedet for at producere video som om, man lavede tv til verdens mindste fjernsyn, skal man altså se smartphoneskærmen som en egen størrelse, der kræver egne historieformater.
 
Fælles for de to skærme er dog stadigvæk de levende billeders appel. Scrollende gennem et uendeligt newsfeed er det stadig videoer, der fanger vores opmærksomhed og får os til at stoppe op.
 
”Video er let at afkode og hurtigere til at skabe stemning end for eksempel det skrevne ord. Skrift kræver en anden fordybelse. Med video kan man hurtigt afkræve publikum en følelsesmæssig reaktion,” forklarer Tobias Starklint, Film & Content Creative i kommunikations- og reklamebureauet Advice, men han understreger samtidig, at der ikke er tale om et enten-eller-forhold mellem skrift, lyd og video.
 
Eksperimentér med flere minutter
En anden ting, som vi kan vente os af video i 2018: flere minutter. Kristian Strøbech konstaterer, at de længere videoformater er ved at vinde frem.
 
”Vi har i lang tid været fastlåst i de korte formater, men nu kan vi se, at de mest delte videoer nogle steder er på op mod 15 minutter.” (15 minutter i den digitale tidsalder = en evighed og så lidt til).
 
I Advice mener Tobias Starklint også, at tiden er moden til at turde tage sig tid til at fortælle en historie, og han fremhæver en nyligt lanceret kampagne om psykisk vold fra netop Advice i opdrag fra ligestillingsminister Karen Elleman som et eksempel på noget længerevarende.
 
Tobias Starklint, Film & Content Creative fra Advice. Kilde: Advice.
 
I den første kampagnefilm af 4 minutters varighed er man med til et middagsselskab, hvor den gode stemning dør ud, da en af gæsterne begynder at irettesætte sin kæreste. Det er en video, der udfordrer seerens opfattelse af, hvad vold er uden at udpensle budskabet. Den kan ses herunder, og de næste to novellefilm vil blive udgivet hen over de næste par uger.
 
Første video, 'Kronhjorten', i Advice-kampagnen om psykisk vold.
 
Tobias Starklint fremhæver desuden Fleggaards reklameserie Lige over Grænsen med komikeren Casper Christensen som noget, der har succes med at tage lidt længere tid end et halvt minut og desuden opererer med et serielt format.
 
”I internettets tidsalder er det ret modigt at lave noget, der har noget længde. Det spændende er, at vi faktisk bevæger os mod en slags brugerselekteret flow-content, hvilket også afspejler sig i den måde, vi forbruger Netflix, HBO, Third Ear, SKAM etc,” siger han.  
 
Fleggards serie 'Lige over Grænsen' med Casper Christensen.
 
Både Starklint og Strøbech understreger, at det er eksperimenter, fejlskud og andre pinagtigheder, der er og bliver det vigtigste, når man skal finde ud af, hvordan man bliver hørt, når alle støjer højere og højere. Konkurrencen om folks opmærksomhed er hårdere end nogensinde, og hvad, der egentlig virker, er i konstant forandring.
 
”Det handler om at turde træde et skridt tilbage og sige, hvordan kan vi gøre det smart, så vi ikke ender med at stå og råbe i kor,” forklarer Tobias Starklint.
 
Kristian Strøbech afslutter:
 
”Kun gennem en vilje til at eksperimentere, kan man finde ud af, hvad ens community vil have, og dermed, hvad der virker.”

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Forsiden lige nu

Læs også