Der er stadig masser at kæmpe for!

Kvinder lever længere, får højere karakterer, er bedre uddannet og kører bedre bil end mænd. Alligevel får de stadig langt mindre i løn, er underrepræsenteret i bestyrelser og udsættes oftere for forbrydelser.
Foto: Gettyimages
Foto: Gettyimages
Uddannelsesgabet mellem mænd og kvinder er blot vokset og vokset de sidste mange år, således har kvinder mellem 30-34 år i dag ofte en højere afsluttet videregående uddannelse end mænd i samme aldersgruppe. Mænd har derimod oftere en erhvervsfaglig uddannelse. Og når det kommer til at have grundskolen som højest gennemførte uddannelse er mænd også i overtal.
 
 
Også forskellen mellem kvinderne indbyrdes er markant, således er der dobbelt så mange kvinder mellem 30-34 der i dag har en lang videregående uddannelse i forhold til kvinder mellem 50-54. Blandt mænd ses der dog også en stigning men i forhold til kvindernes stigning på 99 procent er den blot på 36 procent.
 
 
Og drenge klarer sig da også væsentligt dårligere i grundskolen end piger, i hvert fald når man måler på karaktererne. Drenge ligger således under pigerne i stort set alle fag ved 9. klasses afgangseksamen.
 
 
Om det er uddannelsen, der gør det, vides ikke, men kvinderne er i den grad underrepræsenteret, når det kommer til færdselsulykker.
 
 
Lønforskellen er stadig værd at kæmpe for
Men de bedre eksamenskarakterer og de længerevarende uddannelser er ikke noget der slår igennem i lønstatistikkerne eller den disponible indkomst hvor løngabet stadig er ganske betydeligt i alle aldersgrupper. Og lønforskellen stiger med alderen. Fra en forskel blandt de yngste lønmodtagere mellem 15 og 19 år på 2.4 procent så øges løngabet lige så stille og roligt. Allerede i den næste aldersgruppe der hedder 20-24 er forskellen øget til 6.6 procent. Helt galt står det til blandt de 50-54 årige. Her er løngabet udvidet til hele 24 procent!
 
Der er dog små positive historier. Hvis man for eksempel zoomer ind på lønnen for de ansatte i kommunerne og regionerne så viser tal fra kommunernes og regionernes lønkontor, at de unge kvinder har fået et lille overtag, men det er er kun de 24, 25 og 26 årige kvinder  der har en højere bruttoløn end de tilsvarende mænd. Til gengæld er forskellen i bruttoløn for en 70-årig 39 procent! Den gennemsnitlige forskel i mænd og kvinders løn er dog også markant, nemlig 13 procent.
 
 
Der er stadig lang vej til bestyrelseslokalet
Kvinderne hverken tjener pengene eller er med i bestyrelseslokalet. En rapport om kønsfordeling i virksomheders ledelse fra Erhvervsstyrelsen viser, at virksomheder i gennemsnit består af 15 pct. kvinder og 85 pct. mænd. 
 
(*Der er ikke data på udlændinges køn.)
 
Men for de færre penge kvinderne tjener skal de til gengæld bruge dem i længere tid.
I gennemsnit lever kvinder nemlig (stadig) i langt længere tid end mænd. Den gennemsnitlige levealder for en nyfødt i dag er hhv. 78,6 for mænd og 82,5 for kvinder. Men hvis vi spoler tiden bare 25 år tilbage var levealderen 71,1 for mænd og 77,2. Så mændene har i forhold til kvinderne forbedret deres levealder med 2,2 år mere end kvinderne i løbet af 25 år.
 
 
Kvinder er oftest ofret
Kvinderne er stadig langt oftere udsat for en seksualforbrydelse, hele 2143 kvinder blev i 2014 udsat for en seksualforbrydelse, hvilket er næsten 10 gange mere end mændene. Det samme gør sig gældende for ejendomsforbrydelser hvor kvinderne oftest er dem som udsættes for tyveri, røveri eller lign.
 
 
Danmark dårligst i Norden
Også i udlandet har de samlet data for at understrege, hvor galt det står til med ligestillingen i 2016.
 
The Economist har igen i år lavet deres interaktive “glass ceiling index”, der indikerer i hvilke lande, kvinder har de bedste muligheder for ligestilling på arbejdsmarkedet.
 
Danmark kravler umiddelbart ind på en ottendeplads med en score på 66,6 og må dermed se sig overgået af de øvrige nordiske lande og lande som Frankrig og Polen. Listen toppes af Island med en score på 82,6.
 
118 år før vi har ligestilling
Også The Independent har taget et kig på kvinders vilkår på globalt plan, og det er nedslående læsning de præsenterer.
 
Ikke bare er den globale kønsforskel på tværs af sundhed, uddannelse, økonomiske muligheder og politik kun blevet 4 procent mindre i de seneste 10 år, men World Economic Forum anslår, at der vil gå endnu 118 år, før der er reel ligestilling, hvis det nuværende tempo opretholdes. Så der er stadig masser af kæmpe for.
 
Kilde: Danmarks Statistik, KRL.dk

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Forsiden lige nu

Læs også