Digital Memory of a Neglected Colonial Past

Visual Representation of Danish Colonialism and Slavery in the U.S. Virgin Islands.
Dette speciale undersøger, hvordan digitale medieringer af kunst kan bidrage til at forme en ny kollektiv hukommelse omkring den danske kolonisering af det tidligere Dansk Vestindien. 

Med det formål at udfordre dominerende opfattelser og fremstillinger af den tidligere koloni — inden for både autoritative danske institutioner og i den sociale erindring, forsøger dette speciale at frembringe mere nuancerede forståelser af kolonien. Undersøgelsen decentraliserer den koloniale magt og bringer i stedet de slavegjorte menneskers historie i fokus. Baseret på teori om visuel kunst, ‘digital memory’, medialisering og repræsentation, samt en metode baseret på ‘arts-based research’, analyseres seks værker, der beskæftiger sig kritisk med dansk kolonialisme og slavehandel. 

Eftersom medialiseringsprocesser har ændret traditionelle metoder at indsamle og lagre viden på, spiller samtidens medier en vigtig rolle for, hvordan vi konstruerer fortællinger om historien. Derfor kan digitalt medieret kunst være et middel til at revidere og udfordre traditionelle måder at beskæftige sig med den koloniale fortid på. Kunstens udtryksformer kan skabe forståelse for kolonialismens kompleksitet, bl.a. ved at fremhæve ikke- og underrepræsenterede stemmer og perspektiver. Desuden kan kunst fremme dialog og refleksion, samt fremprovokere en genovervejelse af Danmarks rolle som kolonimagt.
 
Specialet er skrevet af Diantha Jayananthan ved Media and Communication Studies fra Malmö Universitet. Specialet er vurderet til karakteren 12. 
 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Forsiden lige nu

Læs også