At sætte adblocking på begreb

En empirisk og teoretisk afhandling af en multikonceptuel forståelsesramme for håndtering af reklamer.
Den almene forbruger er i mange år blevet bombaderet med en overflod af reklamebudskaber, der har medført resistens og en negativ attitude overfor digitale reklamer, samtidig med at forbrugerne har lært at filtrere i budskaberne. Ifølge flere akademikere lever vi i en opmærksomhedsøkonomi, hvor forbrugerens opmærksomhed og tid er blevet en eksklusivitet, hvilket kun bliver sværere at fange og fastholde, og dermed bliver det sværere at komme på den rigtige side af forbrugernes filtre.
 
Der er sket en radikal udvikling i filtreringen af reklamebudskaber i form af den digitale game-changer adblocking, som nu giver forbrugerne en mulighed for aktivt at vælge reklamer fra. Adblocking har udviklet sig kraftigt i løbet af det seneste år, hvilket får flere eksperter til at beskrive adblocking som 2016’s største digitale problematik. Ved afhandlingens aflevering var adblocking installeret hos 29% af danskerne.
 
Afhandlingen undersøger adblocking som fænomen gennem en eksplorativ undersøgelse med udgangspunkt i tre eksperters forståelse af adblocking. De er, med hver deres position inden for mediebranchen, med til at belyse branchens forskellige opfattelser og håndtering af fænomenet. Yderligere inddrages 65 skriftlige dokumenter til at skabe kontekstforståelsen af adblocking. Tilsammen skaber de to empiriske elementer en samlet konceptuel forståelse af adblocking gennem dets eksistensgrundlag og forbundne positioner, diskurser og aktører.
 
Afhandlingen konkluderer, at adblocking er et resultat af mange års anvendelse af en overført forretningsmodel. Annoncering kendt fra ældre og mere traditionelle medier anvendes i dag på tværs af digitale medier, hvilket brugerne oplever som frustrerende og distraherende for deres digitale færden.
 
Yderligere kan det konkluderes, at adblocking som kommunikativt modefænomen, har skabt et kæmpe forretningspotentiale for branchen gennem en teknologi, som brugerne efterspørger. Mediebranchen har en unik mulighed for at udvikle sig på baggrund af sin nu mere interaktive relation til forbrugeren. Det kræver innovative og holdbare løsninger, der skaber værdi for brugerne, for derigennem at forny den overførte forretningsmodel. Mediebranchen vil hermed atter tage ansvar for håndtering af digital reklame.
 
Dermed har branchen mulighed for at drage fordele af etableringen af den teknologiske innovation, hvor selvindsigt, selvransagelse og proaktivt samarbejde kan skabe en revolution af, hvordan branchen hænger sammen og arbejder sammen. 
 
Specialet er skrevet af Julie lund thomsen, der er uddannet fra Aarhus School of Business and Social Science, Aarhus Universitet. Specialet er vurderet til karakteren 12.
 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Forsiden lige nu

Læs også