Game of livestreams: Meerkat vs. Periscope

Livestreaming af video via telefonen har fået tweetosfæren til at eksplodere. De to hotteste apps lige nu er Twitters egen Periscope-app og firstmoveren Meerkat. Få overblik over deres funktioner og gode råd til at komme i gang - uanset hvilken af de to du vælger.
Ved South by South West i 2015 var Meerkat-appen konferencens darling. Appen gør det muligt at livestreame video fra din iPhone eller iPad. Du trykker på knappen, peger kameraet i den rigtige retning, og så er du i gang. Meerkat deler automatisk et link til din livestream på Twitter, så dine følgere kan se med.
 
De to livestream-apps Meerkat og Periscope kan stort set det samme. Alligevel indtager Periscope en plads blandt top-30 i Apples App Store, mens Meerkat må nøjes med 140.-pladsen.
 
I starten kunne du ret nemt tilføje dine Twitter-følgere til dit Meerkat-univers, men det satte Twitter hurtigt en stopper for. Twitter fik ellers - ligesom Foursquare i 2009 – selv sit gennembrud ved SXSW i 2007 (overtal din chef til at betale din SXSW-billet næste gang!).
 
Periscope udfordrer
Twitter købte det på daværende tidspunkt ikke-lancerede Periscope i starten af 2015 for omkring $100 mio. Af samme årsag ønsker Twitter forståeligt nok ikke at hjælpe Meerkat til en dominerende position, og under SXSW-konferencen lukkede det sociale medie således for Meerkats API-adgang. Meerkat kan imidlertid stadig sende tweets til dine følgere, når du livestreamer. En uge senere lancerede Twitter Periscope, der stort set gør det samme som Meerkat. På trods af stor medieomtale af Meerkat synes Periscope at have større chancer med Twitter i ryggen. Ikke mindst fordi Meerkat kun nåede op på en 140.-plads i Apples App Store, mens Periscope er nået op i top-30.
 
Men inden vi sammenligner, så lad os tale om hvorfor vi nu også skal til at livestreame.
 
Derfor skal du livestreame
Når et nyt fænomen dukker op i det sociale medieunivers, rejser det ofte spørgsmålet: ”Nå, men hvad skal vi bruge det til?”. Det er en fair skepsis. Lige nu hedder de fleste Meerkat- og Periscope-livestreams ”test”. Hangouts on Air, som er livestreaming, men mest fra computeren, var igennem samme fase, og de bruges nu meget flittigt.
 
Ser vi bort fra tests, er der mange behind the scenes-livestreams. Hvad sker der lige inden et interview hos et medie? Hvordan ser det ud, når vi gør klar til den kommende konference? Eller hvordan ser det ud, når jeg speaker intro og outro til min ugentlige podcast Help Marketing?
 
Her er tre grunde til, at du skal livestreame:
  • Det er billigt og ligetil, fordi du viser noget, du alligevel har afsat ressourcer til
  • Du knytter tættere relationer til seerne, som ofte vil være kunder og fans
  • Du positionerer dig i din branche.
Konkrete forslag til livestreaming:
  • Teknik- og Miljøforvaltningen kunne livestreame en times oprydning i en park, ved en vej eller på Strøget for at få os alle til at tænke over, hvor meget vi sviner.
  • Livestream fra en optagelse, photoshoot eller andet, hvor du kan tease indhold, der kommer snart.
  • Ask Me Anything-konceptet er oplagt til livestreaming. Er du kendis, politiker, ekspert, eller ønsker du at være det, er AMA  via Meerkat eller Periscope oplagt.
  • Har din arbejdsplads processer til at skabe produktet eller tjenesten? Så kan du overveje at livestreame den proces, mens en ”vært” fortæller, hvad der sker: Toms’ produktion af chokoladefrøer, Falck, der henter en bil, der ikke vil starte, eller Aarstiderne, der pakker kassen med grøntsager.
  • Turistattraktioner og sports- og kulturaktiviteter kan bruge livestreams til at vise, hvad du kan opleve. Det kunne være Legoland, teatre eller stadioner før en fodboldkamp eller håndboldkamp.
    Se eksempler fra USA her.
Forsøg også at få dine fans og ambassadører til at livestreame fra kampen, din konference eller din forlystelsespark. På den måde bliver dit produkt anbefalet til andre.
 
Med livestreaming kan dit produkt, din konference eller din arbejdsproces nå ud til flere mennesker. Kilde: https://instagram.com/p/0p6G11kZ1O/.
 
Sådan kommer du i gang med at livestreame: Meerkat vs. Periscope
Meerkat og Periscope ligner hinanden meget. Så hvad er fælles for begge apps?
  • Begge apps findes kun til iOS.
  • Når du åbner appen, beskriver du din livestream, hvorefter du straks kan starte den.
  • Begge apps tweeter et link og navnet på din livestream, når du går live (denne feature skal du tænde for i Periscope ved at trykke på Twitter-fuglen)
  • Når brugeren klikker på linket, kan vedkommende se livestreamen i appen eller online i et browservindue.
  • Som på stort set alle sociale medier kan du følge og blive fulgt af andre i begge apps.
  • I begge apps kan du se live og seneste livestreams.
  • Kærlighed og point. I Periscope kan brugerne uddele hjerter, mens du i Meerkat får point. Det sikrer, at de bedste (eller mest populistiske) brugere er nemmest at finde på listen over ”populære” livestreamere.
  • I mange år har vi optaget video i formatet 16:9, men måske livestreams vil ændre på det med den stående retning, som en mobil har.
    God blogpost om emnet.
 
Sådan ser skærmene ud på henholdsvis Meerkat og Periscope, når du vil starte en livestream.
 
Selvom de to livestream-apps har flere funktioner tilfælles, er der også indbyrdes forskelle at forholde sig til.
 
Meerkat byder på:
  • Med Meerkat kan du planlægge en Meerkat-stream på et bestemt tidspunkt. Navngiv din stream, tilføj et billede og tidspunkt, og klik på ”schedule”. Meerkat tweeter et link til den planlagte stream. Smart, når du vil gøre dine brugere opmærksomme på en livestream.
  • Meerkat-streams gemmes ikke automatisk. På den måde minder Meerkat lidt om Snapchat. Du kan dog efter endt stream gemme den på din enhed. Det er ofte store filer og derfor ikke altid nemt at hente ned fra din iPhone eller iPad. Men derefter kan de lægges på YouTube.
  • Et smart hack er at skrive #katch i navnet på din Meerkat-stream. Så bliver den automatisk gemt som YouTube-video, men på Katchs YouTube-kanal. De arbejder på, at videoen i stedet uploades direkte til din egen kanal.
  • Du kan nemt linke til din egen profil i Meerkat. Min findes på meerkat.co/ericziengs. Det mangler Periscope.
Periscope byder på:
  • Dine livestreams gemmes i Periscope og kan ses igen. Dermed kan de gå viralt. Dog er det overordentligt svært at finde dine gamle streams. Ifølge Contently findes streams kun i 24 timer. Du kan dog slette dine streams.
  • Du kan søge blandt dine Twitter-følgere i Periscope – det er ikke muligt i Meerkat.
  • Når du chatter i Periscope, ses disse chats kun i appen – modsat Meerkat, hvor de ses som tweets. Fordelen: Du forstyrrer ikke dine Twitter-følgere. Ulempen: Du vækker ikke dine Twitter-følgeres nysgerrighed over for din stream.
  • Med Periscope kan du lave private livestreams kun for specielt inviterede.
  • Statistik: Periscope giver dig nogle få tal om din udsendelse, nemlig antal minutter, antal seere, retention, og hvor mange minutter seerne så tilsammen.
 
 
Skal jeg livestreame?
Det korte svar er ja. Prøv det af! Du kan skabe relationer og ambassadører. Du kan med få ressourcer give merværdi til dine brugere, for video er også i 2015 den helt store trend. Facebook, YouTube og Twitter slås lige nu om video, men på de platforme er der irriterende annoncer.
 
Lige nu er Meerkat og Periscope fanget i et ”game of livestreams”, og de har investorer i ryggen (som også tager fejl). Det der med at tjene penge, det kommer senere. Det er en fordel for dig, for det giver dig mulighed for billigt at skabe og udbrede godt indhold til dine brugere, uden at indholdet bliver forstyrret af reklamer.
 
Kig på nogle gode livestreams, og start selv!
 
Download Meerkat og Periscope.
 
Læs mere
Vil du mere i dybden med livestreaming, er her nogle gode artikler og blog posts:
 
 
 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Forsiden lige nu

Læs også