PET, penge og profit

Den tidligere PET-chef Jakob Scharf har i samarbejde med forlaget People's Press udgivet bogen "Syv år for PET". Omtalen af denne bog fremstiller den tidligere PET chef, som en mand der ikke kan holde tæt. Vi har kigget på, hvilke konsekvenser omtalen har for det sikkerhedsfirma som Scharf er medstifter af.
Jakob Scharf har scoret et gigantisk selvmål med bogen "Syv år for PET". Polfoto/Lehmann.
Jakob Scharf har scoret et gigantisk selvmål med bogen "Syv år for PET". Polfoto/Lehmann.
af Finn Graversen
For tre år siden gik et nyt detektivfirma i luften under navnet Parsifal Services med brug af flere tidligere politifolk og et højt profileret navn som DR's tidligere generaldirektør, Kenneth Plummer, til at trække opmærksomhed.
 
Året efter blev det så den tidligere PET-chef Jakob Scharfs tur. Sammen med PR-direktøren Jakob Dreyer stiftede de et andet sikkerhedsfirma under navnet Certa.
 
Begge firmaer fik solid opmærksomhed – men har foreløbig ikke præsteret den store succes. Og den opmærksomhed, som Jakob Scharf nu får med sin deltagelse i bogprojektet "Syv år for PET", kan næppe bruges til noget.
 
Nok snarere tværtimod.
 
 
Problemet for ham er, at Simon Spies' klassiske tilgang om, at "dårlig omtale er bedre end ingen omtale" næppe holder i forhold til en branche, hvor diskretion er en dyd. I hvert fald karakteriserer Nicolaj Taudorf Andersen, der er stifter af kommunikationsvirksomheden Radius, hele sagen som et gigantisk selvmål. Og det blev endda sagt, før PET havde meldt ud, at de har meldt Jakob Scharf for brud på tavshedspligten, hvilket kun gør sagen endnu værre.
 
"Som tidligere PET-chef er Jakob Scharf indbegrebet af en person, der ved noget om sikkerhed, og som kan holde tæt. Den profil bliver kraftigt anfægtet med denne sag. Han bliver nu af omverdenen inklusive sine kunder set som en højtplaceret medarbejder, der bryder indgåede aftaler med sin tidligere arbejdsgiver. Samtidig får han igen hvirvlet op i de mindre skønne sager, som knyttede sig til hans afgang, og som var ved at gå i glemmebogen," siger Nicolaj Taudorf Andersen.
 
Skylden kan ikke skydes på forlaget
Meget kan tyde på, at forlaget, People's Press, endnu engang har vist sig dygtige til at markedsføre en bog ved at skabe dramatik om den. Hvis det var håndteret på en anden måde, så bogen var udkommet i god ro og orden, ville det næppe betyde noget for Jakob Scharf og hans firma. Skaden er dog sket, og han kan ikke skyde skylden på forlaget.
 
"Når han siger ja til at deltage, så er det op til ham at sikre sig, at projektet lever op til de aftaler, han har indgået med sin tidligere arbejdsgiver, PET. Det kan han ikke klandre andre for – og det har intet som helst med kampen for ytringsfrihed at gøre," siger Nicolaj Taudorf Andersen – som på spørgsmålet om, hvad dette kan få af betydning for Certa, blot konstaterer, at "det i hvert fald bliver sværere for firmaet at gå i markedet".
 
Og det kan såmænd være svært nok i forvejen, for det ligner ikke et stort og boomende marked.
 
Parsifal Services gik konkurs for et år siden, og aktiviteterne blev overtaget af AS Solution, der er et mere anonymt firma med en mere ukendt chef, Sonny Schürer. Til gengæld er firmaet ganske velkørende med en vækst i 2015 på over 20 procent til en bruttofortjeneste på 12,6 mio. kroner og et overskud, der blev mere end 50 procent større til ca. 3,4 mio. kroner. Jakob Scharfs firma har kun aflagt ét regnskab, og det viste en beskeden bruttofortjeneste på 1,14 mio. kroner og et underskud før skat på ca. 6,3 mio. kroner.
 
Det er ikke imponerende – på den anden side, så er forklaringen ganske ligetil. Firmaet startede med 17 ansatte primært fra efterretningstjenesterne, så underskuddet skyldes personaleomkostninger og kan derfor ses som en investering. Man etablerer en organisation, og så skal man ud og skaffe kunderne.
 
Om det er gået hurtigere eller langsommere end forventet, det ved kun folkene bag firmaet, Men det er den viden, man skal have for at kunne bedømme, om det kan blive en god eller dårlig investering. I det regnskab, som blev afleveret i begyndelsen af juni, siges det, at første regnskabsår er gået som budgetteret, og man forventer positiv drift i 2016.
 
Det er så næppe blevet nemmere nu.
 
Jakob Scarf skal til at smøge ærmerne op, hvis han ikke skal være en belastning for Certa. Polfoto/Dresling.
 
Kan man bruge sikkerhedsfolk, der ikke kan holde tæt? 
Sikkerhed er godt nok en problemstilling med øget fokus – men afdelingen for skæg og blå briller er en mindre niche. Det store område inden for sikkerhed knytter sig til it-sikkerhed og cyberkriminalitet, og her er der en række aktører. Men de er langt mere it-specialiserede end eks-politifolk.
 
Desuden er det en meget internationalt orienteret branche med store internationale konkurrenter. Og lige netop store, globalt orienterede organisationer er nok dem, der vil se mindst positivt på en person, der bryder aftaler med en tidligere arbejdsgiver.
 
Den problemstilling understreges af, at Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti onsdag foreslog, at det offentlige ikke må handle med Certa. Det er et politiker-stunt, som får kritik for at foregribe politiets arbejde - men det understreger det pres, som firmaet kommer under.
Socialdemokratiets Trine Bramsen har ifølge Jyllands-Posten spurgt justitsminister Søren Pind om, hvilke tavsheds-erklæringer, Jakob Scharf har underskrevet i forbindelse med arbejde for offentlige kunder.
Så kan det vist ikke siges tydeligere, hvad reaktionen kan blive, hvis Jakob Scharf har forbrudt sig mod en aftale med PET.
 
Jakob Scharf var et stærkt navn at sætte i spidsen for et sikkerhedsfirma. Nu ligner han i stedet en belastning. Spørgsmålet bliver så, om Jakob Dreyer og de andre ansatte kan afbøde skadevirkningerne.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Forsiden lige nu

Læs også

Job