Sådan får du job som nyuddannet

Du har afleveret dit speciale, drukket en flaske champagne og sagt farvel til dit hyggelige studiejob. Nu er det virkelighed: Du skal have et job. Et rigtigt job på fuld tid, med fuld løn og fuldt af spændende opgaver. Men kampen er hård. Du går til jobsøgningskursus hos A-kassen og får de samme råd som alle de andre. Det gør ikke den helt store forskel for dig. Her kommer Kforums bedste råd på vejen fra nyuddannet til nyarbejder.
Foto/Polfoto
Foto/Polfoto
af Louise Grau
1. Start et mindre profileret sted
Ja, det ville være fedt med et job i Novo Nordisk, LEGO, Det Kongelige Teater eller at skulle møde på arbejde hver morgen i Zoologisk Have. Og mens der ikke er noget i vejen med at stile højt, så øg dine chancer for succes ved at søge job på mindre profilerede arbejdspladser. Bunken af ansøgninger bliver mindre, konkurrencen en anelse mere nådig, og din – trods alt – grønne erfaring kan gøre en større forskel for den virksomhed, som du ender hos. Og så starter du med at bygge dit CV op og baner vejen for en dag at kunne trænge igennem til et skrivebord i en virksomhed på topti-listen over dem med højst image.
 
2. Fortæl, hvilken forskel du vil gøre
Som nyuddannet er du på forhånd bagud på point. Selvom virksomheden søger en medarbejder med kort erfaring, er du oppe mod hundrede andre, som allerede har et par års erfaring i et job, der ligner. Hvad gør du så? Du lytter efter her og skriver ikke i første linje, at du er nyuddannet. Du beskriver heller ikke, hvad dit speciale handlede om i detaljer. Du gør dig umage, du husker modtageren og sælger dig selv fra første linje:
 
Hvad kan du gøre for lige netop denne virksomhed? Hvor vil du rykke? Hvad vil du rykke for dem? Hvilke udfordringer kan du forestille dig, at de har, og hvilke ideer har du til lige netop deres kommunikation eller markedsføring?
 
Måske rammer du ikke 100 procent plet, men du har vakt interessen hos modtageren – og vist, at du kan byde ind med relevante ideer og kompetencer, selvom du ikke har gjort det før. Husk, at det ikke handler om, hvorfor jobbet er perfekt til dig, men om hvorfor du er perfekt til jobbet.
 
 
3. Undgå floskler
… er en floskel i sig selv, men selv erfarne kommunikatører kan indlede en ansøgning med ”Jeg tillader mig hermed at ansøge…” Drop den formaliserede jobansøgnings-jargon og skriv, så man kan mærke, hvem du egentlig er. Stadig professionelt selvfølgelig, men personligt. Husk, at du er kommunikatør og søger et kommunikationsjob. Vis, at du kan skrive og har fokus på modtageren i stedet for at skrive det i din tekst.
 
4. Skil dig ud
Det tager tid, men du har ikke andet at lave. Jobsøgningen er dit job. Gør en ekstra indsats. Gør dig umage. Aflever din ansøgning i en flaskepost, lav den som en hjemmeside, skil dig ud på en måde, som passer til den virksomhed, du søger job hos. Selvfølgelig sender du stadig din ansøgning elektronisk eller uploader den i virksomhedens HR-system som krævet, men du bliver set på med særligt venlige øjne, hvis du også har gjort dig særligt umage og bemærket.
 
Frederik Joen Nielsen​​ har taget det med at skille sig ud alvorligt, i overstående video synger han sin ansøgning. ​​​
 
Sender du ansøgningen på mail, så brug også mailen til at skrive noget begavet og personligt. Og svar på en interesseret facon på alle henvendelser.
 
5. Skræddersy dit CV
Tilpas dit CV til lige netop det job, du søger. Forfald ikke til en standardversion. Sørg for at fremhæve de kompetencer, som lige netop er relevante for det specifikke job, og undlad eller nedton det, som er knap så interessant for denne arbejdsgiver.
 
Beskriv, hvilke kompetencer, du har fået i dine studie- eller fritidsjob – inden for rimelighedens grænser. Bullshit bliver altid gennemskuet. Men jobbet som barchef, pædagogmedhjælper eller runner rummer også læring og siger noget om din personlighed og dine evner.
 
Og så sørg for, at CV’et er overskueligt og grafisk pænt sat op. Har du ikke selv øje for det, så få hjælp hos din ven, der interesserer sig for design.
 
6. Gør det nemt
Vær sikker på, at du præsenterer dine dokumenter på den måde, virksomheden beder om. Skriver de, at ansøgning og CV skal være i ét dokument, så sørg for at de ER i ét dokument. Navngiv dokumenter med dit navn og ikke virksomhedens – og se i det hele taget din ansøgningspakke igennem med virksomhedens øjne. Er det nemt at overskue ansøgning og CV? Er det nemt at finde alle nødvendige oplysninger på dig?
 
7. Få taget et professionelt portrætfoto
Hav altid et foto med i din ansøgning. Og ikke et fra din sidste sommerferie eller et, som tydeligvis er taget hjemme i stuen på vej i byen med din bedste ven. Din bedste ven kan helt sikkert tage et foto af dig, der ser professionelt – nok – ud, men vær bevidst om påklædning og omgivelser. Sørg for at ligne en, der går på arbejde hver dag – også selvom du primært sidder hjemme i sofaen og skriver ansøgninger i dit mest comfy sæt tøj.
 
8. Undgå – for alt i verden - fejl
Dette burde være et overflødigt afsnit, men det sker konstant. Der er stave- og slåfejl. Forkerte virksomhedsnavne og stillingsbetegnelser dukker mærkeligt umotiveret op. Selvfølgelig sker det ikke for dig, men husk nu alligevel: Du er kommunikatør. Du kommunikerer fejlfrit. Du kommer ikke langt med at skrive, at du er perfektionist eller utrolig detaljeorienteret, når der er fejl i samme sætning (skørt nok er begge eksempler hentet fra virkeligheden). Vi bliver blinde for vores egne fejl, så få altid din mest korrekturfascistiske ven til at læse dine materialer grundigt igennem. Ord for ord og også gerne bagfra.
 
Sørg for, at der ikke er stavefejl i din ansøgning eller i dit CV. Det skaber et dårligt indtryk, allerede inden de har lært dig at kende.
 
9. Samtalen
Øv dig – også i at være selvbevidst. Træn din selvindsigt, og sæt dig selv på formel. Hvorfor søger du netop dette job? Hav grund nummer 1, 2 og 3 klar. Svaret skal ligge dig lige for og – igen – hav fokus på, hvad du konkret kan og har lyst til at gøre for virksomheden.
 
Gør dig selv bevist om, hvad du er særligt god til, og vær ærlig om, hvad der kunne blive svært. Lyv aldrig, men husk også, at du aldrig behøver at fortælle hele sandheden.
 
Sørg for at være velforberedt til selve jobsamtalen, overvej, hvilke spørgsmål din kommende arbejdsgiver vil kunne stille dig, og forbered dine svar på disse. I artiklen: Jobsamtalens 27 dræberspørgsmål kan du læse mere om dette. 
 
Giv dig selv en mental lussing umiddelbart inden samtalen og vær den bedste og mest standhaftige version af dig selv, når du træder ind i rummet. Og husk på, at det højst sandsynligt kun er dig, der kan mærke, at du er nervøs.
 
10. Mist ikke modet
Nej, det er ikke nemt. Vi ved det godt. Det er op ad bakke, afslag i hobetal og ansøgninger, hvor man ikke engang får et svar. Men mist ikke modet. Det er derude – jobbet til dig. I mellemtiden: Vær aktiv, og vis dig selv og din faglighed frem. Gå til alle gratis-arrangementer i branchen, du kan støve op. Gå alene, og sørg for at hilse på tre nye ansigter hver gang. Også selvom det føles mærkeligt, og du er genert. Link-in med alle, du kan se en interesse i, og giv igen med daglige, korte indlæg, som lige så vel kan være andres indhold, som du kuraterer. Vær aktiv på Twitter med fede links, kommentarer og retweets. Gør i det hele taget din faglighed bemærket, hvor du kan. Det er personlig branding og øger dine chancer for at komme igennem nåleøjet. Og så send dit lækre CV til alle du kender – de vil helt sikkert gerne hjælpe dig med at holde øje.
 
God vind!
 
Alle råd er baseret på års erfaring med rekruttering og gennemlæsning af tusindvis af ansøgninger til kommunikationsjob. Vid, at du nemt skiller dig positivt ud, hvis ovenstående er en selvfølge for dig.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Forsiden lige nu

Læs også