Hvad tjener du på Folkemødet, Nynne?

Den tidligere DR2-profil, nu selvstændig journalist hos NynneBjerre, har i et netop offentliggjort Facebook-opslag forsvaret de honorarer, som ordstyrerne får for deres arbejde på Folkemødet. En anden medieprofil, Jens Jonathan Steen, opfordrer til åbenhed om indtægterne.
Nynne Bjerre: journalist, moderator og ordstyrer m.m.  Foto: Lars E. Andreasen/DR/Polfoto
Nynne Bjerre: journalist, moderator og ordstyrer m.m. Foto: Lars E. Andreasen/DR/Polfoto
Nynne Bjerres Facebook-opslag: 
 
“Nå, du er ovre for at tjene penge?”
 
Der er, som altid, enorm interesse for ordstyrernes løn på Folkemødet. Efter at have arbejdet som fuldtids ordstyrer i et år er det en diskussion, jeg er lidt træt af. For vi taler altid om honorarer, som om det er noget, der dumper ned fra himlen til moderatorerne, alt for højt og ufortjent.

At være ordstyrer på en debat er en højt specialiseret faglighed, som man udvikler over år. At forstå temaet, også de finere nuancer, tage hensyn til organisationens synspunkt, give lige tilpas modspil, sørge for at alle gæsterne føler sig set og hørt, opbygge et fornuftigt forløb med start, midte og slutning, holde tiden, lytte efter og fange de små betragtninger og dertil komme med en frisk bemærkning, når det passer. 

Det ser let ud, men bagved ligger håndarbejde for hver enkelt debat, forinterviews af kilder (47 i år for mit vedkommende), læsning af baggrundsmateriale og formøde med arrangør.
 

Fra Folkemødet: Hvorfor skifter journalist Anna Libak til politik? Hvorfor inviterer Ekstra Bladet sine læsere til karneval? Og er papiravisen død I Radio24Syv - Q&A har Henrik Qvortrup og Mikkel Andersson besøg af Anna Libak, Nynne Bjerre Christensen og Poul Madsen.

 
Hvorfor skulle dette lands ministerier og styrelser, private virksomheder, pensionsselskaber og organisationer, gang på gang, år efter år, betale en ALT for høj timeløn for en vare, de ikke får? Ja, min timeløn på Folkemødet var på 1428 kr, har jeg lige regnet ud, og det ER højt, men sådan er det jo med specialiseret arbejdskraft, IT-ingeniører, aktuarer, visse konsulenter, advokater, fordi de ganske enkelt kan tilføre noget ekstraordinært. (DJs lønanbefaling til freelancespecialister er i øvrigt mindst 1072 kr)
 
Hvis jeg var KL og havde 1500 mennesker siddende i Ålborg-hallen, der hver især havde betalt flere tusinde kroner for en konference: Ville jeg så vælge en moderator fra miderste hylde til 15000 per dag eller øverste hylde til 25000? Hvis jeg ville være sikker på, at forberedelse og timing var i orden?

Dukker man uforberedt eller bagstiv (gælder især Folkemødet) op, ja så bliver man ikke booket igen. Dette arbejdsmarked fungerer faktisk fuldstændig ligesom alle andre arbejdsmarkeder: Udbud og efterspørgsel. Så når Jens Jonathan Steen fra det socialdemokratiske medie PioPio vil have os til at lægge vores priser frem, (han får mellem 0-3500) for at kunne gennemskue “et stadig mere kommercialiseret Folkemødet,” så er der kun at sige: Organisationer betaler lige akkurat for det, de får. 
 
Jeg gider ikke mere dukke nakken over mine honorarer. Jeg er stolt over, at organisationer synes jeg er det værd. Og jeg arbejder stenhårdt hver dag for at leve op til lønnen. 
 
I øvrigt er Kontoret lukket resten af sommeren, fordi der ikke er mere at lave.
 
Jens Jonathan Steens Facebook-opslag, der opfordrer til gennemsigtighed ift. moderatorernes løn på Folkemødet. 
 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Forsiden lige nu

Læs også