Russernes danske medie-katolik

Putin er et forbillede, yoga kan føre til dæmonbesættelse, og Vesten er ved at begå ”kulturelt selvmord”. Det skorter ikke på opsigtsvækkende synspunkter hos den katolske debattør Iben Thranholm, der har formået at udnytte den aktuelle mistro til ”mainstreammedierne” til at profilere sine holdninger via alternative pro-russiske medier og danske NewSpeek Networks.
Journalist og debattør Iben Thranholm kritiserer det vestlige og demokratiske samfund og hylder den stærke og religiøse leder Vladimir Putin - og Donald Trump er godt på vej til at fortjene en guldstjerne.
Journalist og debattør Iben Thranholm kritiserer det vestlige og demokratiske samfund og hylder den stærke og religiøse leder Vladimir Putin - og Donald Trump er godt på vej til at fortjene en guldstjerne.
Iben Thranholm er i øjeblikket omdrejningspunktet for en heftig debat om EU-taskforcen East StratCom og såkaldt misinformation til fordel for Rusland. Og så er den katolske debattør, teolog og journalist en kommunikatør af Guds nåde.
 
Hvad enten hun langer ud efter Harry Potter, der angiveligt ”åbner for dæmonbesættelse”, fri abort, islam eller Nationalmuseets udstilling om syriske flygtninge, som i Thranholms optik er ”politisk propaganda for multikulturalismen”, går hendes budskaber rent igennem.
 
Kaos, borgerkrig og kulturelt sammenbrud
Men Iben Thranholm er ikke blot garant for opsigtsvækkende budskaber formuleret i skarpe vendinger. Hun er også hamrende nervøs. Det er i hvert fald det klare indtryk, man efterlades med, når man gennemgår hendes indlæg og udtalelser fra de seneste år.
 
Termen ”kulturelt selvmord” går igen og igen, og Thranholm, der tidligere har været informationschef i den katolske kirke i Danmark, maler et dystopisk billede af ”et Europa, der ikke elsker sig selv længere,” og et Danmark, hvor islam ”nu påvirker danskerne, og det ikke længere er danskerne, der påvirker islam”.
Og det er endnu før, vi er nået til flygtningene. Flygtninge, som ifølge Thranholm vil betyde, at vores samfund ”opløses i kaos, borgerkrig og kulturelt sammenbrud”.
 
”Er det næstekærligt at tillade kulturelt selvmord på grund af en pseudohumanistisk ideologi om Europa som hele verdens frelser?” spørger hun i et indlæg på hjemmesiden Udfordringen.dk, en såkaldt fælleskirkelig ugeavis, der som øverste videoindslag på sin Facebook-side proklamerer, at evolutionsteorien ”ikke holder”.
 
Det retoriske spørgsmål suppleres af dette:

”Men når vi ser de tragiske billeder af dem, der er døde på transporterne, føler vi os straks skyldige. Men er vi det? Er det ikke menneskesmuglerne og dem, som vælger at benytte sig af dem, som er ansvarlige?”
 
Hvad Thranholm præcist mener med den sidste del af citatet – hvem der sammen med menneskesmuglerne bærer ansvaret for de migranter og flygtninge, der har mistet livet i Middelhavet eller i kølerummet på en ungarsk lastbil – bliver ikke opklaret her. Hovedpersonen har nemlig undervejs i arbejdet med denne artikel valgte at trække både sin medvirken og sine citater tilbage.
 
Derfor bliver nærværende artikel også uden hovedpersonens direkte svar (på tiltale), men i stedet en rejse gennem debattørens udtalelser i andre medier. Dem er der dog heldigvis masser af, og på Udfordringen.dk anvises også en vej ud af den sorte suppedas, Thranholm mener, vi befinder os i
 
”I en tid, hvor mørket truer verden igen, er der kun lyset fra kirken til at bekæmpe det”, lyder det.
 

Iben Thranholm har ofte været med på Russian Today, det statsejede russiske medie, enten som interviewperson eller debattør. Bl.a. blev hun interviewet på tv-stationen i forlængelse af sin "EU-blacklisting" som russisk agent, der spreder misinformation.
 
From Russia with love
Den seneste tid har Iben Thranholm bragt sig i mediernes søgelys i forbindelse med sagen om EU-taskforcen East StratCom, der har kategoriseret et debatindlæg fra hendes hånd som misinformation til fordel for Rusland.
 
Sagen fik Dansk Folkepartis Marie Krarup til gå at i rette med udenrigsminister Anders Samuelsen (LA), der dog ligesom taskforcen mente, at Thranholms indlæg var ”et typisk eksempel på Kremls narrativ om Vestens moralske kollaps”.
Selv mente Thranholm, at sagen er et udtryk for et EU, der har adopteret Sovjetunionens totalitære træk, som hun forklarede til Jyllands-Posten:
 
”Det er endnu et skridt hen imod et totalitært demokratisk styre, at folk, der ikke er enige i det politiske narrativ eller kritiserer magthaverne, bliver opført på lister. Jeg synes, at det er meget uhyggeligt, men jeg er desværre ikke overrasket”.
Men hvor Thranholms EU-kritik er rimeligt kras, mener hun omvendt, at omverdenens kritik af Vladimir Putins Rusland er lige lovlig ensidig.
 
På Radio24syv har hun i programmet ”Fra Rusland med Kærlighed” taget et såkaldt ”positivt kig på Putins Rusland”, og de senere år har hun med jævne mellemrum rost den russiske præsident, der i hendes øjne værner om ”verdens mest forfulgte religion”, som hun har forklaret til Politiken.
 
At der så er lidt meget virak hvad angår hans forhold til ukrainsk suverænitet, politiske modstandere og homoseksuelles (menneske)rettigheder er ikke nødvendigvis så afgørende, for den ”åndelige fornyelse” skal ikke ”ses med homoseksuelles briller”, som hun uddybede over for avisen.
Over for samme avis slog hun desuden fast, at ”det er demokratiet, der er ved at blive farligt for kristendommen – ikke omvendt".
 
Karaktermordet på fædrelandet
Og andetsteds har Thranholm udtalt, at det ligger i hendes DNA ”at være i kamp”. Og i øjeblikket er der nok at kæmpe for. Eller rettere sagt: at kæmpe imod.
 
For som Thranholm allerede i 2012 proklamerede i Kristeligt Dagblad, befinder vi os midt i ”en åndelig kamp”.
”Vesten udgør den anti-kristelige front. Den arbejder systematisk på at nedbryde alle kristne værdier gennem blandt andet aktiv dødshjælp, abort og kirkelig vielse af homoseksuelle, hvorimod østblokken er i gang med at opbygge et kristent samfund”.
 
Iben Thranholm kæmper sin værdikamp på en række platforme. Men fra at have slået sine folder på P1, hos Politiken, i Radio24syv og i Kristeligt Dagblad er hun nu rykket videre og betjener sig hovedsageligt af udenlandske og såkaldte alternative medier.
 
Kforums mediematrix over de danske medier og deres politiske placeringer. Iben Thranholm er blandt andre også repræsenteret sammen med NewSpeek - se det stort her.
 
Et af dem er Russia Insider, hvor debatindlægget, der havnede på East StratComs liste, blev bragt. For samme medie har Thranholm desuden skrevet indlæg med titler som "Europe's Men Are Too Feminine and Can't Defend Their Women from 'Rapefugees'" og "Save Europe From Terrorism - Go to Church". 
 
Jurist og tænketanksdirektør Jacob Mchangama var en af dem, der blandede sig i debatten om East StratCom og Thranholm, og han betegnede i Berlingske debattørens indlæg som ”viderekolportering af Kreml-propaganda”.
 
Samme sted gik han desuden i rette med Iben Thranholms opfølgende indlæg, "Hated by those who hate Russia", som blev offentliggjort på hjemmesiden The Saker. En hjemmeside, hvor man under sloganet "Stop the Empire’s war on Russia" blandt andet kan læse artikler om ’Ukronazis’ i det østlige Ukraine, Bashar al-Assad-pro klummer og debatindlæg fra eksempelvis ’Architects & Engineers for 9/11 Truth’."
 
Mchangama karakteriserede Thranholms indlæg som et overlagt karaktermord på sit fædreland”, ligesom han sammenlignede den katolske debattørs omtale af Danmark og Vesten med visse herboende imamers ageren under Muhammed-krisen – om end i en ”light-udgave”.
 
Heller ikke den kritik bed dog på Thranholm, der udover at glæde sig over et støtteindlæg fra 28 debattører mv. i Berlingske skrev på Facebook, at hun ikke var ”bange for Mchangamas karaktermord”:
 
”Det vælter ind med støtte og sympati fra læsere af mine artikler verden over – så langt som væk som New Zealand og Argentina. Et amerikansk medie har hyret mig til et ugentligt show. Jo mere kritik folk som Mchangama og udenrigsministeren giver mig desto mere går det op for folk, hvor galt det står til i EU. Den politiske elite er en uddøende race, der kæmper for sit liv og bruger alle kneb”.
 
Det nye medielandskab
Men det er ikke kun i udlandet, Iben Thranholm har formået at udnytte udenlandske og alternative medier til at sprede sine budskaber.

Iben Thranholm er blevet fast inventar på sitet NewSpeek, som promoverer sig på at være et politisk og religiøst neutralt medie, hvor det er værter og programmer, der ikke pakker nyheder ind i "falsk neutralitet og forloren balance. Det er råt for usødet, ægte meninger og åbenhed uden skjulte dagsordner."
 
Herhjemme har hun engageret sig i blogmediet NewSpeek Networks, som Cavling-vinder og tidligere Ekstra Bladet-journalist Jeppe Juhl står bag. Mediet, der er inspireret af amerikanske Fox News og Breitbart, har desuden forhenværende Trykkefrihedsselskabsformand Lars Hedegaard, tidligere Pegida-talsmand Nicolai Sennels samt DF-præsten Søren Krarup i folden.
 
Sammen med blandt andre Den Korte Avis, Folkets Avis og Uriasposten er det en del af et nyt medielandskab, hvor (ofte) højreorienterede medier hævder at fortælle de historier, de etablerede medier enten glemmer eller fortier. Og det som regel uden blot tilnærmelsesvise tætte skotter mellem news og views.
 
Men det gør heller ikke det store, for hos NewSpeek giver man ikke meget for ”forloren, falsk objektivitet”. Man bryster sig af at være ”Danmarks frie og uafhængige medie uden skjulte dagsordener”, og så er NewSpeek oveni hatten ”et opgør med de kulturradikale, statsstøttede medier”.
 
Over for Dagbladet Information har stifteren Jeppe Juhl betegnet NewSpeek som ”ren modstandskamp”, hvilket hovedsageligt består i at skabe en modvægt til mainstreammedierne og deres opbakning til eliten og dennes ”multikulturelle fantasiprojekt”.
 
Angela Merkel som tusmørkepilot
Klikker man sig ind på NewSpeek og kaster et blik på artiklerne fra februar, støder man blandt andet på følgende:
 
 
Der er knald på både forargelsesfaktor og caps lock, men skribenterne på NewSpeek er ”ikke sådan nogle skræmte endimensionerede nogle”, som Jeppe Juhl har forklaret til Berlingske. Han understreger dog i samme interview, at der ”intet positivt er at sige om indvandring fra muslimske lande. Intet overhovedet”.
 
Berlingske spurgte i den forbindelse Jesper Tække, lektor på Medievidenskab på Aarhus Universitet, hvad han synes om NewSpeek. Han betegner mediet som en nyhedsside for falske og manipulerende nyheder, som ”undergraver det danske nyhedsbillede”.

På NewSpeek formidler og diskuterer man, efter eget udsagn, de nyheder, som de store medier ikke bringer. De er inspireret af Fox News i USA og finansieret af en anonym og velhavende forretningsmand.
 
Et eksempel på en sådan falsk nyhed stammer fra august. Her beskrev Radio24syv, hvordan Jeppe Juhl i et indslag havde fortalt, hvordan den tyske kansler Angela Merkel var begyndt at flyve migranter ind i landet om natten for ikke at vække for megen opmærksomhed.
 
Men historien var falsk og desuden dementeret flere dage inden, NewSpeek bragte den, hvilket Jeppe Juhl da også erkendte dengang. Men til Berlingske har han forklaret, at det helt store svigt i virkeligheden ligger hos den etablerede presse.
”Vi er en del af den nye medievirkelighed, som er en konsekvens af det svigt, den etablerede presse har udøvet, hvor kulturradikalismen svæver som en tung undertrykkende sky over alle redaktioner”.
 
”Man ved, hvor man har os. Det er tilbage til partipressen, kan man sige. (…) Vi har ikke en stor redaktion, men vi videreformidler de nyheder, som de etablerede medier ikke viser”, forklarede han.
 
Thumbs up til Trump
På NewSpeek, der har små 9.000 likes på Facebook, har både Jeppe Juhl og Iben Thranholm udtrykt støtte til Donald Trump. Thranholm var desuden i USA for at dække valget, og selv om blandt andre Pave Frans har kaldt den amerikanske præsident for ”ukristen”, kan et kristent værdisæt og opbakning til The Donald udmærket forenes.
 
Udfordringen.dk glædede Iben Thranholm sig blandt andet over det ”overflødighedshorn af bibelske referencer og påkaldelse af ikke blot Gud den almægtige, men også Jesus Kristus” ved Trumps indsættelse. Og på Facebook beskriver hun præsidenten som ”en ægte og godhjertet folkeleder”.
 
Hun medgiver, at ”ingen af os kan vide, hvad der foregår i Trumps indre,” men understreger, at man derfor må forholde sig til mandens handlinger. Og på den front ser det altså godt ud, må man forstå:
 
”Trump bringer Gud tilbage i det offentlige rum. Det vil få betydning for mange. Nu kan forskræmte kristne frit komme frem og tale om deres tro, fordi de kan henvise til, at landets øverste ledelse også gør det. Det er et vigtigt pejlemærke efter så mange år, hvor Gud har været bandlyst i det offentlige rum – selv i Guds eget land”, skriver Thranholm, der har både vicepræsident Mike Pence og Donald Trump på sit Facebook-coverbillede.
 
Med Trump forventer den katolske konvertit mere plads til ”traditionelle familieværdier” og mindre til aborttilhængere. Og så mener hun også, at udfaldet af præsidentvalget er ”en sejr for sandheden”, og for kampen mod den politiske korrekthed. Men udfaldet er ikke blot et udslag af jordiske faktorer, hvis man skal tro Thranholm.
 
”Gud elsker det umulige, og det er, hvad der sket omkring og med Trump. Og med hans tilhængere, der har opdaget kraften i den gode vilje og det at søge sandheden. Og i at tro i stedet for at frygte. Hans eksempel viser, at tro kan flytte bjerge. Og at tro er stærkere end frygt og skræmmekampagner, som det var tilfældet med Brexit”, skriver hun på Udfordringen.dk.
-
Iben Thranholm ønskede først at medvirke i artiklen, men trak dernæst sine citater tilbage, hvorfor indholdet er baseret på udtalelser og indlæg fra andre medier.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Forsiden lige nu

Læs også

Job