Hvidvin, havblik og brandvarme sommerbøger til dig

Sommeren er over os, og alle de der bøger, vi havde sagt til os selv, at vi skulle læse, er for længst glemt. Heldigvis har vi samlet en lang liste af anbefalinger til gode bøger til sejlturen, strandstolen og sommerhuset.
Vi har samlet alt fra fagbøger til romantiske klassikere, fra sportsidoler til Game of Thrones og fra aktuelle danskere til for længst døde englændere. God sommer - og god læselyst.
Vi har samlet alt fra fagbøger til romantiske klassikere, fra sportsidoler til Game of Thrones og fra aktuelle danskere til for længst døde englændere. God sommer - og god læselyst.
Chefredaktør Lisbeth Knudsen
 
 
How Democracies die, Steven Levitsky og Daniel Ziblatt, fordi Mandag Morgens Tænketank netop nu arbejder på et stort demokratiprojekt i Danmark kaldet VoresStemmer.
 
Eksponeret - Grænser for privatliv i en digital tid, Red. af Rikke Frank Jørgensen og Birgitte Kofod Olsen, fordi jeg er stærkt optaget af spørgsmålet om, hvordan vi sikrer, at det også i fremtiden er mennesket, der styrer maskinerne, og ikke omvendt. Jeg har foreslået nedsættelsen af et Dataetisk Råd i Danmark, fordi der er så mange nye dilemmaer, vi har behov for at tage stilling til.
 
En lille bog om opera af Kasper Holten, fordi han netop har udgivet bogen og starter som teaterchef på Det Kongelige Teater den 1. september, hvor jeg er bestyrelsesformand. Bogen har jo fået fin kritik, og jeg glæder mig til at blive klogere på opera i sommerferien.
 
 
 
Journalist Torben Sangild
 
 
Jeg er i gang med flere bøger af forskellige grunde.
 
På mit natbord ligger tre gode danske romaner, som jeg må se at få læst i ferien: Lone Hørslevs Dyrets år, Christian Jungersens Du forvinder og Niels Lyngsøs Min ukendte bror.
 
 
Jeg er lige blevet færdig med den vanvittige, men også smukke og sjove bog Mit liv som dyr, hvor forfatteren, dyrlægen Charles Foster, i perioder lever som forskellige dyr: grævling, odder, ræv, hjort og mursejler. Hvis man interesserer sig for dyr, natur og for mennesket som væsen, kan den anbefales. Ellers ikke.
 
Jeg skal i sommerferien helt sikkert læse Joan Didions roman Intet gælder, for den skal vi læse i den læsegruppe, jeg er med i. Jeg ved ikke så meget om den, bortset fra at den er fra 1970 og handler om Hollywood. Men den siges at være fantastisk.
 
En nyere bog, jeg virkelig vil anbefale, er 100 myter om hjernen af Thomas Thaulov Raab. Der florerer virkelig mange myter om hjernen, heriblandt at vi kun bruger 10 % af vores hjernekapacitet, og højre hjernehalvdel er kreativ og venstre rationel. Det er noget vås, det har intet på sig. Denne bog rydder op, og det er godt nok tiltrængt!
 
Blandt mine alle tiders favoritter, som jeg altid vil anbefale folk at læse, er:
 
Virginia Woolf: Mrs. Dalloway  på en måde den fuldendte roman og samtidig helt særegen i sin stramme bevidsthedsstrøm. Læs den på engelsk, hvis du kan.
Erlend Loe: Doppler  morsom, sort og tankevækkende på én gang.
Jonathan Franzen: The Corrections / Korrektioner  den store amerikanske samtidsroman anno 2001.
Ernest Hemingways noveller  folk læser for få noveller. Her er en af mestrene udi genren.
Sofi Oksanen: Renselse – forstå, hvad det vil sige at leve et sted, som bliver besat af forskellige magter, og forstå trafficking indefra. Det lyder grumt, og det er det også, men det er samtidig elementært medrivende.
Kevin Vennemann: Nær Jedenew  den roman, der har gjort mest indtryk på mig i mange år. Jeg græd som pisket. Forstå folkedrabets psykologi på landsbyniveau. Genialt skrevet. Dette er et litterært mesterværk fra 2010.
 
Forfatter Dorthe Nors
 
Foto: Petra Kleist.
 
Hvilke fantastiske bøger, skal vi egentlig læse i sommerferien?
 
I skal læse nogle, der er velskrevne. Selv er jeg lige blevet færdig med Kazuo Ishigurus Resten af dagen. Den var god.
 
Hvilke fagbøger, graphic novels, klassikere og krimier pakker du med i kufferten?
 
Jeg læser ikke krimier, men læser gerne Signe Parkins' tegnede fortællinger, sådan en som Tusindfryd for eksempel. Ellers skal jeg læse en forfatter, der hedder Akhil Sharma, og jeg skal læse Sally Manns A Thousand Crossings.
 
Hvilke ”nu skal jeg altså have dem læst-bunker” ligger på dit natbord i sommerhuset?
 
Hvis jeg havde et sommerhus, ville jeg vide det, men ak.
 
Hvilken bog får dig til at glemme at stige ud af flyet i Charles de Gaulle?
 
Ingen bog kan få mig til at glemme at stå af flyet i Charles de Gaulle.
 
Hvad citerer du fra for vennerne på Beauty & Essex?
 
Hvad er Beauty & Essex? Lyder lidt som karakterer i et stykke af Shakespeare. "Lord Essex has been plotting against this Beauty". Åbenbart citerer jeg Shakespeare på Beauty & Essex (hvad det så end er for noget).
 
Hvad bringer du med hjem knasende af sand og uden de sider, Middelhavet tog?
 
Noget velskrevet, noget velskrevet, noget velskrevet.
 
Hvad forsvinder du ind i, når regnen trommer på taget i Gilleleje?
 
Min sovepose og måske Edwin St Aubyns bøger, for dem har jeg fået anbefalet på det kraftigste.
 
Udvikler Claus Dahl
 
 
Sommerlæsning:
The Three Body Problem af Liu Cixin. Sci-fi-titlen, alle de hardcore fans har læst de sidste par år, så jeg må også hellere læse den.
The Great American Novel af Philip Roth. R.I.P.
Weapons of Math Destruction af Cathy O'Neill om dårlige tal-modeller i planlægningens tjeneste og den skade, de forvolder. 
 
 
The Black Box Society af Frank Pasquale  om internettets og datasamfundets envejs-spejl. Vi er transparente for at være med; datasiloerne, not so much.
 
Twitter and Tear Gas af Zeynep Tufekci  om 'den grønne revolution' og nettet som mobilisator; internettets revolutionære potentiale  men også digitale græsrodsbevægelsers sårbarhed.
 
I Contain Multitudes af Ed Yong  populærvidenskab om vores biom, de utallige mikroorganismer, der lever i og på vores kroppe.
Kvadratmeterhaven af Mel Bartholomew  jeg har lige købt hus og er klar til at gå selvforsyningsamok med høns og hele pivtøjet. Må til at øve mig.
 
Astrid Haug
 
 
Jeg har læst Factfulness af Hans Rosling, hvilken jeg virkelig kan anbefale til sommervarmen. Den er tilpas letbenet til at tage med på stranden og tilpas banebrydende til at vende op og ned på, hvordan vi forstår verden. Han tager fat på fakta om befolkningstilvækst, skolegang for piger, vaccinationer og levestandarder på en medrivende og tankevækkende måde.
 
Den gennemgående pointe er, at selv de allerklogeste på kloden tager fejl om de mest simple facts, og det dét til trods går meget bedre med verden, end de fleste af os tror.
 
Jeg glæder mig til at læse De ansatte af Olga Ravn, hvilken er en sci-fi-fremtidsroman, der sætter spørgsmålstegn ved det moderne arbejdsliv og effektivitetsdagsordenen.
 
 
Lektor Hans Hauge
 
Foto: Claus Fisker/Scanpix Ritzau.
 
Jeg pakker sjældent en bog ned, for jeg får den aldrig læst, fordi jeg altid køber bøger, der hvor jeg er. Jeg var i London og ville købe bogen af Penguin Young Poet of the Year; Amy Blakemore hedder hun. Jeg må tilstå, at jeg blev opmærksom på hende, fordi hun har anklaget sin editor på Penguin for upassende opførsel. Men Waterstone-boghandlen meddelte, at hendes bog ikke var i handlen i Storlondon. Den fik jeg ikke.
 
Så har jeg været i Tyskland og købte Erich Kästners Das Blaue Buch: Geheimes Kriegstagebuch 1941-45. Han var selv tilstede ved bogbrændingen, da hans bøger blev brændt. Han levede i Berlin under krigen, og der kunne man åbenbart leve en slags bohemeliv. Han skrev skuespil osv. I bogen er der et romanforsøg. En roman om 12 år i NS-staten, hvilken ikke blev færdig.
 
 
 
Redaktør Esben Schjørring
 
 
Tim Krabbé: The Rider
Min sommerferie er rodskudt i kolonihaven i Gladsaxe, og jeg har store planer om både selv at få cyklet en masse og se en masse cykelsport. Men når mørket er faldet på, og børnene sover, håber jeg, at der også bliver tid til den hollandske cykelrytter og forfatter Tim Krabbés The Rider.
 
James Wilson: Stand Out Our Light: Freedom and Resistance in the Attention Economy
Vi taler rigtig meget om data og om, hvordan retten til privatliv kan sikres i internettetsamfundet. Det er en vigtig diskussion, men jeg er også bange for, at vi med det intense fokus på det kommer til at glemme, at der er noget andet, som er mindst lige så udsat. Når der er en overflod af information  og det er der i den grad  bliver vores opmærksomhed en knap ressource, og det er kampen om vores opmærksomhed, der om noget er i kernen af de store techgiganters økonomi. Her er data sådan set bare et middel. Det har James Wilson, eks-Google nu techforsker på Cambridge, skrevet en bog om, som, hører jeg på vandrørerne, skulle være meget skarp og klartseende. Den er også på reolen, og jeg håber, at vi i Altinget: magasin kan præsentere et interview med James Wilson efter sommerferien.
 
Den skal du læse:
Ivan Krastev: Efter Europa
Vi lever i en tid, hvor tingene skrider, men hvor det på overfladen virker som om, intet er hændt endnu. Trump er præsident, men indtil videre er det bare cowboybukser, som er blevet dyrere. Briterne vil ud af EU, men de er der stadig. Forandringen er med andre ord sket på et politisk-psykologisk plan snarere end et institutionelt. Det er dét, Krastev i sin korte bog har set meget præcist. De gængse og så selvfølgelige antagelser om Vesten og EU, at de nærmest er blevet usynlige for os, er brudt sammen. EU-medlemskab er ikke længere automatisk lig med velstand (Grækenland), EU er ikke længere en klub, man melder sig ind i, men ud af (Brexit), EU's grænser er ikke længere stiplede linjer mellem medlemmer og kommende medlemmer (migrationskrisen), og hård, geopolitisk magt er ikke længere et overstået kapitel i EU-sfæren (Rusland). Spørgsmålet for Krastev er ikke, om EU kan bryde sammen, men om vi overhovedet ved, hvad det vil sige, hvis EU gør. Og om de kriser, vi gennemlever lige nu, måske er selve sammenbruddet. Pointen er, at overdrevne idealer og ukuelig optimisme netop er, hvad vi EU-tilhængere ikke har brug for.
 
 
Skribent Mette Kirstine Goddiksen
 
 
Jeg skal som minimum have læst Knud Romers Kort over Paradis. Både når han taler og skriver, skaber han små gnister i hjernen, som ulmer længe efter. Har uendelig respekt for hans bullshitdetektor, ikke mindst i forhold til sig selv og sin egen klasse, og hans evne til at gøre langstrakte skideballer til ren poesi.
 
Derudover er sommerferien tiden, hvor Se og Hør m.fl. fra samme fætter-og-kusine-fest opdaterer mig på Amalies civilstatus, den perfekte opskrift på kanelsnegle og hemmeligheder fra kilder tæt på Kongehuset.
 
 
 
Kommunikationschef Kasper Fogh Hansen
 
 
Jeg skal læse:
Alvaro Enrique: Sudden Death (Sæt og Match på dansk, men det er en dårlig titel). Om conquistadorerne og blodbadet i paradis der skabte Mexico, pavefejderne og ikke mindst om morderen, bøssekarlen, tennisspilleren og geniet Caravaggio. Tennis, sex, barbari og civilisation  alt er i den bog. Alt.
 
Jeg anbefaler på det varmeste Enard/Manaras Kunsten at give en endefuld  værket skal naturligvis, helt i Ecos ånd, som alle outrerede råd om fagbøger naturligvis opdrives antikvarisk. Men det er en bog for livet. Hvis man ike har læst Ecos tekst om Bogråd til ferien, skal man læse den, den findes vist i Kunsten at rejse med en laks eller i Hvordan det ender hvordan det begynder - essays 1958-1998  det er bogguiden til ferien, der slutter alle boggudier til alle ferier.
 
Men Kunsten at give en endefuld er både en fagbog og en graphic novel og et mysterie. Ellers anbefaler jeg på tegneseriesiden Roms Ørne  det er meget italiensk for mig for tiden.
 
 
Har du ikke læst Halfdan Pisket endnu, så er det på tide; det bedste danske, jeg har læst i mange, mange år.  
 
Jeg sidder også for evigt fast  på en god måde  i Mervyn Peakes Ghormenghast.
 
En bog, der får mig til at glemme at stige ud af flyet, er guiden til økologiske mozzarellafarme omkring Salerno af Carla Capalbo. Hendes guide til Campanias gastronomi og fødevareproduktion er et pragtværk. Lidt mærkelig, bevares, men det er Carla også. Jeg ville nok holde mig fra hendes hotelanbefalinger, der bærer præg af hendes ensomme rejsen omkring.
 
Jeg ved ikke, hvad sommerens projekt bliver. Måske Lincoln i Bardo af George Saunders, har også kig på Bernard Quirinys Drabelige fortællinger. Det er lidt i limbo – eller bardo, om man vil –  men jeg har en grundbog i osteproduktion, The Art of Natural Cheesemaking med, det er sikkert. Jeg leder efter en bog om Henry 2.s kone, Catarina de Medici, der tog det florentinske køkken med til Paris og grundlagde haute cuisine. Alt ved hende lyder så uhæmmet og voldsomt.
  
Lektor Aske Kammer
 
 
Der er to bøger, jeg synes, du skal læse her i sommerferien:
 

Den ene er Stephen Kings Om at skrive, som er en temmeligt bizar størrelse: En blanding af selvbiografi, et forsvar for den "underlødige" kultur og hands-on-rådgivning til, hvordan du selv bliver en bedre skribent. King er en dygtigere forfatter, end han har ry for, og han har sjældent været stærkere og mere velskrivende end her; selvom den mest beskæftiger sig med skønlitteratur, bør bogen være pligtlæsning for alle, der lever af at skrive. Jeg fik i sin tid bogen anbefalet af min gode kollega Karsten Baagø, som gik bort alt for tidligt for et par år siden, og jeg mindes ham, hver gang jeg ser bogen i min reol.

 

Den anden bog, jeg vil anbefale, er Kontakt af Carl Sagan. Det er en sci-fi-roman om, hvordan menneskeheden reagerer, da vi modtager radiosignaler fra stjernen Vega. Romanen er fattig på tjubang, men rig på videnskabelig akkuratesse og filosofiske overvejelser omkring, hvad en sådan kontakt ville betyde for teknologi og tro og for samfundet og individet. Den rummer en hyldest til videnskaben og til de globale samarbejder, der dengang (bogen er udgivet i 1985) såvel som i dag kan have trange kår. Kontakt er en mageløs bog, som trods de tunge emner er let at gå til, og nu får jeg lyst til at læse den igen.

Hvad jeg selv skal læse til sommer? Min hustru har givet Olga Ravns nye roman De ansatte en positiv anmeldelse, så den springer jeg på. Og så håber jeg, der bliver tid til Den journalistiske forbindelse af Søren Schultz Jørgensen og Per Westergaard.

 
Kommunikationsrådgiver Peter Jepsen
 
 
Blandt de bøger, jeg pakker i sommerkufferten, er Ahmed Akkari og Lars Hvidbergs Mod til at tvivle. Både fordi jeg glæder mig til at læse beretningen om Akkaris rejse fra islamist til humanist, og fordi netop det at tvivle, stille spørgsmål og reflektere over sin egen overbevisning er vejen til nye erkendelser. Og dermed grundlaget for at flytte sig som menneske og måske skabe en bedre verden? Hvis det nu skal op på den helt store klinge …
 
Jeg fik ikke læst Astrid Haugs Fremtiden tilhører de frygtløse, da den udkom sidste år, så den kommer også med i kufferten. Hendes bøger plejer at være gode, præcise og konkrete. Og så er det interessant, at hun med denne bog ikke blot fokuserer på digitale og sociale medier, men hele virksomhedens digitale omstilling.
 
 
Kommunikationsrådgiver Nanna Kalinka Bjerke
 
 
Min helt tossede store bunke er allerede skrabet sammen, men er ellers ikke specielt velovervejet. Selvfølgelig når jeg ikke dem allesammen, hvis jeg overhovedet når nogen af dem. Jeg synes, jeg læser så meget i min hverdag, at jeg efterhånden slapper bedst af med en hammer eller en skovl i hånden.
 
Optimistisk har jeg på fagsiden lige købt Sass Larsens Exodus og Dennis Nørmarks og Anders Fogh Jensens Pseudoarbejde.  Jeg tager nok også Kapitalen af Pikkety med igen i år, men sandsynligheden for, at jeg får den læst færdig, er lille. Men den ser knaldgodt ud på Instagram.
 
 
Jeg er sådan lidt latterlig, fordi jeg helst læser bøger på engelsk og nægter at læse flere krimier i mit liv. Der er bare så mange gode danske forfattere p.t., så jeg prøver at styre mit snobberi og så følge lidt med efterhånden. Jeg har tit gang i mange bøger på samme tid – mest fordi jeg er så banketræt om aftenen og ikke lige kan huske, hvad jeg er i gang med. Derfor bliver det tit bare den, der er nærmest, der hvor mine briller også befinder sig. Én af de bøger, jeg er i gang med lige nu, er Olga Ravns De ansatte. Den ser lille ud, men det er en vildt mættet og ret uhyggelig slags science fiction.
 
Problemet med den er, at jeg også sidder hver torsdag og venter på det nyeste dystopiske afsnit af A Handmaids Tail. De to tilsammen er lige i overkanten, fordi det er så realistisk det hele, at jeg er ved at dø af skræk indimellem. Leonora Christina Skovs Den der lever stille er jeg også i gang med allerede, og den vil jeg helt sikkert få færdig.
 
Nadia Nadims biografi skal jeg selvfølgelig også lige læse, fordi jeg stadig synes, den konflikt mellem DBU og Spillerforeningen var så komplet åndssvag set udefra. Sommerhuset har heldigvis også et udvalg af klassikere, så hvis alt andet glipper, kan man altid genlæse Lady Chatterley’s Lover” eller alt af Jane Austen. Det er en kæmpe sproglig fornøjelse hver gang.
 
Det største problem med at få læst rigtige bøger i sommerhuset er, at jeg godt kan lide at ligge i min hængekøje med lukkede øjne. Vores knaldhytte er meget lille og har karakter af hovedbanegård med alle vores børn, deres venner og kærester, børnebørn og vores egne venner. Så hvis man lader som om, man sover med høretelefoner på, kommer folk ikke hele tiden og spørger, om man har set deres fucking badetøj? Der er podcast bare det fedeste.
 
Jeg har hørt alt på serial.org og thisamericanlife.org, og det ærgrer mig, at de ikke lige har en frisk en til denne sæson. Jeg har desværre lige hørt podcasten S-town over et par weekender, og den er simpelthen bragende. Alt i alt er risikoen, for at jeg ikke får læst en linje, til stede.
 
Organisations- og udviklingschef Jakob Sand Kirk
 
 
Alt for ofte læser jeg triste bøger. Hvis du også  om ikke andet så for en kort stund  vil prøve noget andet, så læs Rosling-familiens Factfulness (2018). Her vendes dit triste og dystopiske verdensbillede på hovedet. Baseret på alment anerkendt statistik demonstreres, hvordan vi alle systematisk overvurderer verdens problemer og undervurderer den positive udvikling, vi er en del af. Prøv denne test, og bliv overrasket over, hvor overpessimistisk du er på verdens vegne: https://alexdenne.com/blog/world-knowledge-test-questions-by-hans-rosling-from-his-factfulness-book
 
Når du nu er i gang, vil jeg anbefale, at du tager en tur op i den glade historiske helikopter med Steven Pinkers The Better Angels of Our Nature fra 2011. Gør du det, bliver du helt glad i maven. Læs Pinker, og lad dig inspirere til at udvide dine og andres samarbejde, samhandel og empaticirkler endnu mere. Arbejd for udbredelse af uddannelse og kulturel dannelse. Brug rationelle argumenter, og understøt god regeringsledelse, retfærdighed og ligestilling.
 
 
Bootstrapping-journalist Esben Vest Jensen
 
 
Mine sommerbøger:

Det lille skotske forlag Vagabond Voices har sat sig for at oversætte nogle baltiske klassikere til engelsk for første gang. Så jeg skal blandt andre læse Antanas Skemas White Shroud fra 1958, et hovedværk inden for litauisk literatur. Jeg skal også læse Memoirs Of A Life Cut Short af Ricardo Gavelis fra 1991, en kafkask kritik af livet som sovjetborger i Litauen før murens fald.

Jeg har downloadet Tomas Espedals Åben som lydbog. Espedal er altid god, og hans nyeste bog (fra 2016) om tabt kærlighed og vandreture op ad Mont Ventoux skal jeg høre, mens jeg vandrer rundt i Firenze i næste uge. Og hvis jeg får tid til noget mere fagligt, vil jeg læse Pierre Collignons Tilbage til Virkeligheden om fake news og Jonathan Taplins Move Fast And Break Things om techgiganternes demokratiundergravende virksomhed.
 
 
Journalist Karen Dich
 
 
Min kæreste og jeg skal på en måneds togtur rundt i Europa. Helt romantisk (og måske naivt) forestiller jeg mig, at jeg skal læse På Sporet efter den tabte tid undervejs. Det er i hvert fald oplagt med klassikere.
 
Alle de veninder, der har bedt om ferieanbefalinger, har jeg sendt i boghandlen efter Elena Ferrantes Napoli-romaner. Det er næppe en vildt original anbefaling, men venindeskaber interesserer mig for tiden. Hvis det kun skal være en enkelt bog, har jeg lige lånt Zadie Smiths Swing Time ud  det er trods alt det samme tema, den undersøger.
 
Og så en tredje bog. I forsommeren tilbragte jeg en forlænget weekend i min mors sommerhus. I en genbrugsforretning fandt jeg Joan Didions Et år med magisk tænkning, som jeg åd på en eftermiddag i hængekøjen. Det er en vild bog: vanvittigt følsom, eftertænksom  og lige i øjet, hvis man har brug for noget kort.
 
 
Det er altid mit tip til dem, der er ude af træning: Vælg en kort roman, som du kan komme i mål med. Så får du en succesoplevelse og måske lyst til at give dig i kast med noget andet. Blandt andre korte romaner er Samanta Schweblins Redningsafstand, der udkom sidste vinter, også helt fantastisk!
 
Associate Partner Anders Monrad Rendtorff
 
 
Tidligere sagde man: ”Follow the money”. I dag er det måske klogere at sige: ”Follow the People”. Det gjorde den navnkundige svenske professor Hans Rosling, som jeg heldigvis nåede at møde. Han gjorde et uudsletteligt indtryk. Hans sidste og just udkomne bog hedder Factfulness – the stress-reducing habit of only carrying opinions for which you have strong supporting facts. Bogen giver et indsigtsfuld blik i, hvordan vi kan forstå verden. Og er samtidig skrevet, så man fornemmer håb og optimisme.
 
Lidt i samme boldgade er den ny af Pankaj Ghemawat, The New Global Road Map (det var ham, der skrev World 3.0). Han er noget mere optaget af virksomheder og business og giver en god guide til, hvordan vi alle kan forstå globalisering på et mere oplyst grundlag.
 
Det glæder jeg mig til. Næsten lige så meget som til to spændende titler om Game of Thrones. Den ene er en spændende antologi, der hedder Game of Thrones Psychology – The Mind Is Dark and Full of Terrors, redigeret af Travis Langley, som undersøger psykologien bag GoT. Et af bidragene hedder All Poor Problem Solvers Must Die: A Model of Winning and Losing. Jeg kan da ikke vente, hverken til sidste sæson eller til at læse bogen. Jeg har faktisk også købt You Win or You Die af Ayelet Haimson Lushkov, som analyserer GoT baseret på primært antik historie. Nok lidt mere krævende i henslængt sommervarme, men stadig spændende, ikke?
 
Endelig. Der er stadig masser af fodbold at glæde sig til. Men desværre har jeg allerede læst alt (ALT) af Jonathan Wilson. Så nu glæder jeg mig til at lystlæse The Mixer af Michael Cox, som er The Story of Premier League Tactics. Jeg har allerede bladret lidt og er glad for at opleve, at det er anekdoter, navne og minderige situationer, som elegant kobles til et tilsyneladende overbevisende analytisk niveau. Ikke dårligt. Og det er nok den, jeg læser først ...
 
 
 
Chief Creative Signe Zacher Carlsen
 
 
Jeg har fået Clemens J. Setz novellesamling forærende – og anbefalet på det varmeste. Jeg glæder mig til at stifte bekendtskab med denne østrigske forfatter, der stort set altid omtales med ord som ”litterær superstjerne”. Jeg har læst, at han er uddannet matematiker og desuden overtonesanger og amatørtryllekunstner, hvilket jeg synes er utrolig sympatisk. Kombinationen af logik, musik og magi – eller illusionskunst – synes jeg virker lovende.
 
Der er en del mennesker i Danmark, der er skabende, skøre og skæve – og mange, der er kloge og reflekterede. Men ikke så mange, der rummer begge kvaliteter. En undtagelse er Jokum Rohde. Han er både en original stemme i dansk dramatik og belæst, vidende og reflekteret. Derfor glæde jeg mig til at læse hans nye essaysamling Modkørende.
 
Laura Lindstedts roman Oneiron blev sidste år nomineret til Nordisk Råds litteraturpris. Jeg har været fascineret af denne forundelige fortælling om syv kvinder, der mødes i et tomt hvidt rum i sekunderne efter døden, siden jeg hørte om den første gang. Den har derfor ligget i bunken i noget tid, og jeg glæder mig til bruge noget af sommeren på at dykke ned i dette fantasifulde univers af filosofiske tanker og fortællinger.
 
 
 
Markedschef Dan Gildin Kragelund
 
 
Brug sommeren på at gå om bord i alt for oversete danske forfatterskaber. Læs:
 
Sidsel Falsig Pedersens syrlige novellesamling Forholdsregler i flyveren,
Vibeke Grønfeldts kloge provinsportræt I dag på stranden,
Henrik Bjelkes balstyriske Første person ental ved poolen og
Martin Snoer Raaschous sprøde digte Blå himmel hver dag på hjemturen.
 
 
 
Lektor Brian Lystgaard Due
 
 
Sommerferien indeholder altid sporadisk læsning af faglitteratur nødvendigt for skriverier. Men der skal også gerne være plads til lidt skønlitteratur. Sidste år fik jeg rent faktisk læst lige præcis det, jeg satte mig for. En bedrift synes jeg, for ofte har det det kun været en fjerdedel. Selvindsigt vokser nok med alderen. Det var de sidste to bind i den fantastiske vikingeserie af Bernard Cornwall.
 
I år står den på en ret kedelig sommerferie med renovering af første sal. Teenagere fylder bare mere end småbørn. Til gengæld håber jeg så ved lejlighed at få læst bare én bog: Kim Leines Rød mand/Sort mand. Han plejer at skrive fantastisk, ligefremt og brutalt. Perfekt kombi til skruer og gibsplader.
 
 
 
Journalist og forfatter Signe Wenneberg
 
 
Sommerferie handler for mig ikke om at holde i en bilkø, rejse rundt med fly, tage til fremmede lande. Jeg elsker at være i Danmark om sommeren og følge med i botanikken uge for uge, og det er 15 år siden, jeg sidst har været udenlands med mine børn på familieferie om sommeren … Vi bliver hjemme – hvor vi starter sommerferien med at skrive en liste over det, vi gerne vil nå at opleve. I år er mine drenge blevet så store, så jeg havde sukket over, at de ikke gider noget mere, andet end festivaler og venner, men da jeg havde fødselsdag for nylig skrev de for sjov lister over ting, de godt gad sammen med mig i sommerferien … Og de ved godt, at der er én ting, som er fuldkommen synonymt med ferie for mig: Og det er, at jeg vil ligge og læse. Gerne i dagevis. Liggende ude i haven på græsset.
 
Her er den autentiske bunke, der ligger klar til sommerferien.
 
 
Jeg har haft så travlt de seneste to måneder, fordi jeg er kommet til at blive gin-producent, og derfor har jeg ikke fået læst så meget … Alle timer er gået med at lave nyt firma. Jeg glæder mig til alle bøger i bunken – og jeg læser altid på papir og hader at læse på skærm. Jeg vil have stofligheden fra papirbøger med ud i haven – men jeg glæder mig i særlig grad til at læse disse:
 
Knud Romers Kort over Paradis – jeg kan godt lide den geografiske vinkel. Jeg har selv skrevet på en bog om Sjælland, som ligger i skuffen og venter på, at jeg får mere tid, og jeg elskede Romers første bog og hans indsigter. Jeg havde ham engang til bords i London til en opkørt reklamemiddag; jeg var gravid og ædru, og han var i den periode, hvor han var allermest hyper og på stoffer, men alligevel sagde han en masse begavede ting, og jeg har fulgt ham lige siden og var vild med den forrige bog.
 
Jeg er meget glad for engelske Allan Jenkins som columnist og glæder mig til at læse hans erindringer om en hård opvækst som forældreløs, hvordan han tidligt fandt glæden i en have, og hvordan en kolonihave i dag redder ham fra at blive vanvittig. I øvrigt køber jeg engelske bøger hos www.booksandcompany.dk i Hellerup; den boghandel kan virkelig anbefales. Så er der norske Erlend Loe; jeg har sjældent grinet så meget, som da jeg læste Doppler, om en mand med et alt for stort lem, der forlod familien, bosatte sig i en skov med en elg og savnede letmælk.
 
Nu får jeg endelig tid til at læse fortsættelsen. Engelske Rosamund Young har skrevet en bog om sit venskab med køer, og den glæder jeg mig vildt til – jeg har aldrig oplevet, at så mange Instagram-venner uafhængigt af hinanden har anbefalet mig at læse en bog. Og jeg har endda fået den tilsendt, fordi bogen minder nogen om det venskab, jeg havde med Maggie fra Burhønsenes Befrielsesfront.
 
Nu må jeg hellere stoppe – men alle de bøger, vi ser her, glæder jeg mig frygteligt til at få tid til at læse, og jeg er helt sikker på, at jeg kan anbefale dem på forhånd. God sommer i liggestolen!
 
Direktør Joachim Sperling
 
 
Denne sommer skal jeg læse og ikke skrive. Jeg har ikke mere på hjerte, og trænger til at blive fyldt op med ord og tanker. Der skal være noget klassisk, noget underholdende og noget tankevækkende, og jeg har nærmest allerede pakket tasken.
 
Jeg starter med Birgitte Kosovic bog om Scavenius. Her har vi en historisk skikkelse, som både er hadet og hånet, men også respekteret blandt dem, der troede på fornuften i samarbejdet med tyskerne. Jeg glæder mig til de iltre beskrivelser af hans privatliv og kan forstå, at selv Bo Lidegaard er imponeret over den historiske akuratesse. Bind 2 er netop udkommet, men jeg nøjes med første bind i denne omgang.
 
På underholdningsfronten vil jeg genlæse Vindens passagerer, som er Bourgeons store grafiske roman om trekantshandlen i slutningen af 1700-tallet. Det er klassisk udover det sædvanlige og satte scenen for senere tegneseriekunstnere, der væltede frem op til årtusindeskiftet. Desværre er tegneseriekunsten i dag trængt i baggrunden af computerspil, hvor de kreative kræfter forståeligt nok bruger deres hjerner, så der kommer ikke mange nye udgivelser, der er værd at beskæftige sig med.

Jeg kommer heller ikke uden om Jan Werner Müllers store værk Kampen om demokratiet, som handler om de toneangivende politiske ideer i det tyvende århundrede. Hvis man ikke orker så stort et værk, kan man begynde med hans lille bog om populisme, som virkelig rammer hovedet på sømmet, hvis man vil forstå fremkomsten af Donald Trump, Marine Le Pen, AfD og Kristian Thulesen Dahl. Jan Werner Müller er en eminent formidler.
 

Jeg slutter af med at læse noget mere langhåret statsteori, fordi jeg har påtaget mig at anmelde bøger for det lille, men fremadstormende erhvervsmedie Inside Business. Jeg skal anmelde Radical Markets af Harvardprofessoren Eric Posner og E. Glen Weyl, en ung topøkonom tilknyttet Microsoft. Bogen er ikke godt skrevet, men den er uhyre ambitiøs i sit forsøg på at løse nogle af tidens store udfordringer, som er migration, ulighed og et demokrati, som mange desværre tager afstand fra, og som producerer ledere, som ingen ender med at kunne lide. Det er længe siden, jeg har været så udfordret af at læse en bog, men mon ikke jeg vinder over den i løbet af ferien?
 
 
Direktør Ask Agger
 
 
Et par hurtige bud:
 
Folkemøg af Dennis Gade Kofod.
Ny skarp roman fra Danmarks mest interessante forfatter, der elegant kombinerer moderne fantasyroman med en spids allegori over den aktuelle politikske deroute i Europa.
 
The Practice of Adaptive Leadership: Tools and Tactics for Changing Your Organization and the World af Ronald A. Heifetz, Marty Linsky, Alexander Grashow.
Klassisk fagnørderi for forandringssnuder, hvor Ron Heifetz’ tanker om adaptive leadership udfoldes fra en praktisk vinkel. Mine skarpeste kolleger har givet deres anbefalinger, og de rammer sjældent forbi.
 
Too Important for the Generals af Allan Mallison
Vi er i en tid, hvor det er vigtigere end nogensinde at lære af historiens fejltagelser. Fascinerende og gennemarbejdet analyse af det ledelsesmæssige morads, der herskede i generalstabene på begge sider af 1. verdenskrig.
 
 
Journalistisk leder Peter Bro
 
 
Rektor på SDU har givet mig en spændende arbejdsopgave, som jeg næppe kan holde fingrene fra i sommerferien. På Center for Journalistik har vi et fået et tocifret millionbeløb til at udvikle prototypen på fremtidens universitetsuddannelse. For vi er udfordrede. Ligesom alle andre klassiske vidensautoriteter er blevet det med den altomfavnende digitalisering. I dag har vi private konkurrenter, som tilbyder videns- og skills-kurser når-som-helst, hvor-som-helst og for hvem-som-helst. De er indrettet efter modtagerne fra start til slut, mens vi i århundreder har arbejdet som andre præ-digitaliseringsdinosaurer, nemlig… efter os selv.
 
Den afsenderorientering skal vi udfordre med projekt Fremtidens Uddannelse, og på min læseliste har længe stået Disruption-maestroen Clayton M. Christensens nyklassiker The Innovative University. Værket kommer til at presse Norwegians vægtgrænser, men den skal med i kufferten og med på strandene i Portugal.
 
 
Kommunikationsrådgiver Karsten Kolding
 
 
Jeg vil selv få læst The Nordic Secret af Lene Rachel Andersen og Thomas Björkman færdig. En gedigen og historisk baseret fortælling om, at ikke materiel velstand, men oplysning og dannelse har gjort de skandinaviske folk mere lykkelige end de fleste. Og også fremad er disse nøglen til lykke og velstand.
 
Og så vil jeg glæde mig til at læse Augustus af genopdagede John Williams, der også har skrevet Stoner og Butchers Crossing, hvilke begge er menneskefremstillinger, der virkelig sætter sig. I denne roman med det romerske imperiums magtkerne som scene.
 
Hvis du trænger til noget mere letfordøjeligt, så læs Jesper Steins krimier med et næsten nutidigt Nørrebro som kulisse: Uro, Papa, Akrash og Aisha.
 
 
 
Forfatter Helle Vincentz
 
 
Det skal jeg læse i sommerferien:
Ministeriet for den ypperste lykke af indiske Arundhati Roy. Det er næste bog i min bogklub, som jeg startede, fordi jeg var træt af at være uofficiel danmarksmester i disciplinen ’Hav gang i flest bøger på samme tid, og læs til side 100’. Tyve bøger ad gangen er ikke overdrevet. Udover, at bogklubben er god til at forpligte til færdiglæsning, er den også blevet et sjovt og hyggeligt forum med nogle kloge, seje damer. Så oven i at læse bøger kan jeg varmt opfordre Kforum-læsere til at bruge sommerferien på at stifte en bogklub!
Ministeriet for den ypperste lykke er en moppedreng på 500 sider, der udspiller sig i Indien med en ’hijra’-kvinde (transkønnet) som hovedperson, og jeg er indtil videre meget begejstret. Det er sjovt og udfordrende at blive taget med ind i miljøer, man ikke kender på forhånd, og så skriver forfatteren i et sprog, der på samme tid er elegant og enkelt; en blanding, jeg rigtig godt kan lide.
 
 
Det skal du læse:
Bedrageri for begyndere af Michael Soussan; det er bogen bag Per Flys film Dobbeltspil (2018) med Ben Kingsley i hovedrollen. Bogen, der handler om den dengang 24-årige Michael Soussans afsløringer i forbindelse med Oil for Food-skandalen i FN, er nok den bedste dokumentarbog, jeg har læst – og jeg har altså læst virkelig mange! Den er fængslende, letforståelig uden at være forfladigende, og så er den helt ekstremt velskrevet. Især elsker jeg, at den er humoristisk på den dér underspillede, ironiske måde, der gør, at man som læser selv får lov at fylde hullerne ud.
 
Hvis du er til sommerferiekrimier, kan jeg anbefale at læse Den gode datter, som er den amerikanske bestsellerforfatter Karin Slaughters seneste udgivelse på dansk. Beskrivelserne af hovedkaraktererne – to søstre – bliver siddende i kroppen, længe efter sidste side er vendt, og plottet er glemt, hvilket for mig er et adelsmærke for en krimi. En anden særdeles anbefalelsesværdig krimiforfatter er skotske Stuart MacBride, som faktisk skriver med meget af den samme underspillede, tørre humor, som Michael Soussan gør. Der er dog noget mere blod i MacBrides bøger!
 
Chefredaktør Timme Bisgaard Munk
 
 
I år skal det være. Gråhåret, godt i stand og gift for anden gang må det være sommeren, hvor jeg genopdager min ungdoms eksistentialisme og dykker ned i historiens mørke. Ergo, i år bliver det At the Existentialist Café: Freedom, Being, and Apricot Cocktails af Sarah Blackwell. Hvad der ifølge alle eksperter skulle være en både klog og morsom gennemgang af eksistentialismens historie fra Café Floor til Geworfenheit og Heideggers sorte notesbog.
 
Fra en slægt hjemsøgt af 2. verdenskrigs traumer vil jeg også læse Elizabeth Rosners Survivor Café: The Legacy of Trauma and the Labyrinth of Memory. En bog, som søger at forstå og perspektivere traumer på tværs af generationer ud fra holocaust. Forfatteren er datter af to holocaust-overlevende. Spørgsmålet er, hvordan deres traumer lever videre i de levendes sind som de levendes dødes dødsbevidsthed. Godt at tænke over en lys sommernat.
 
Endelig vil jeg læse Antony Beevors Arnhem - Slaget om broerne 1944 helt færdig. Jeg er helt vild med Antony Beevors bøger, og jeg har været med i hele forfatterskabet fra slaget ved Stalingrad over D-dagen til det forliste forsøg på at indtage Broen ved Arnhem. I slutningen af bogen om broen fortæller Beevor historien om en engelsk kvinde, hvis elskede faldskærmsoldat får granatchok og gemmer sig i Arnhems ruiner. En franskmand forsøger at redde ham, men den granatchokramte englænder bliver skudt af tyskerne under sit flugtforsøg ud af den dødsdømte by. Efter krigen gifter kvinden sig med den franskmand, som søgte at redde hendes elskede. Dette er alle mine sommerferiebøger i en samlet fortælling om eksistensens valg, spørgsmål og (an)svar.
 
 
Skål. Naturligvis med en Apricot-cocktail på en fredet ø ved Kroatiens kyst på en slags bryllupsrejse. For det er ikke fremtiden, som er uforudsigelig og farlig. Det er fortiden.
 
Facebookfølgernes sommerbøger

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Forsiden lige nu

Læs også