Lær video af Alien

Hvorfor sidder vi med hjertet oppe i halsen i to timer, når den sidste overlevende på et rumskib kæmper mod en uovervindelig alien, mens vi keder os et hul i hjernen over en tre minutters film om vores egen arbejdsplads? Og hvordan kan Alien – en 37 år gammel science fiction-horrorfilm – være mere medrivende og engagerende end det nære og relevante i vores arbejdsliv?
Virksomhedsfilm behøver slet ikke at være kedelige eller kunstige. Gør som Ridley Scott, og tal om det svære, sæt lyset rigtigt, og acceptér, at dine kolleger taler med deres egen stemme. Foto fra Alien, 1979
Virksomhedsfilm behøver slet ikke at være kedelige eller kunstige. Gør som Ridley Scott, og tal om det svære, sæt lyset rigtigt, og acceptér, at dine kolleger taler med deres egen stemme. Foto fra Alien, 1979
Svaret på spørgsmålet i introen er: fordi Alien er mere troværdig. Eller rettere: Personerne er mere troværdige. Gennem konflikt, karaktertegning og dialog fremstilles deres udfordringer, samvær og frygt troværdigt. Vi ser dem som rigtige mennesker med mangler, småkonflikter og fedtet hår.
 
Det skaber nemlig identifikation og empati, når vi mærker personernes frustrationer, lidelser og sejre på egen krop – til trods for, at handlingen foregår på et rumskib. 
 
 
Ganske vist er udgangspunktet og målet for en virksomhedsfilm noget anderledes end en Hollywood-produktion. Men selv om du ikke har Ridley Scotts budget på 11 millioner dollars, kun har underbelyste mødelokaler til rådighed og den kollega, du skal filme, ikke har stået på en scene siden 3. klasse, kan du sagtens producere film, der skaber empati og identifikation.
 
Her er fem bud på, hvordan du kan skabe en troværdig fortælling om din egen virksomhed, der samtidig gør indtryk og er en stærk bærer af budskaber og værdier:
 
1. Tal med din egen stemme
Dine medarbejdere er ikke skuespillere, og de kan ikke spille sig selv, så drop manuskripterne. Meget få personer formår at fremstå naturlige, mens de reciterer et manuskript fra hukommelsen eller læser op fra en teleprompter. Skab hellere en afslappet atmosfære og gode rammer for en samtale med en god interviewer, der kender formål, kernebudskaber og de temaer, I skal igennem. Lad personen bruge sine egne ord til at fortælle om egne oplevelser.
 
Resultatet bliver ikke oneliners, men autentisk og troværdigt, fordi personlighed og engagement er vigtigere end præcision. 
 
Vil du have fuld kontrol over ordvalget i din film, så kan du eventuelt lægge et interview med den medvirkende kollega som voiceover på filmklippet. Og lad endelig være med at indspille et manuskript læst op af en skuespiller i et lydstudie. Det vil lyde kunstigt – for det er det også.
 
 
2. Brug naturligt lys
Vores virkelighed er ikke lyssat med lamper og lyspaneler. Derfor kommer situationer og scener til at se arrangerede ud, når de er belyst med lamper. Fra en filmfotografs synsvinkel er kvaliteten af lyset indendørs ofte for dårligt, og derfor bruger mange fotografer kunstigt lys.
 
Men det virker ofte bedre – og det er nemmere – at flytte interviewpersonen hen til et vindue, en lys forhal eller et sted med store vinduer. Ansigter og mennesker i naturligt lys opleves nemlig mere positive og harmoniske. Hvis du ikke kan flytte location, så spørg jeres filmmand eller kvinde, hvordan de kan skabe et naturligt lys.
 
3. Tal om det svære
Som vores liv er vores arbejdsliv heller ikke lutter lagkage. Forestil dig Rødhætte uden ulven. Eller Batman uden Jokeren. Ikke meget historie vel?
 
 
Brug modstanden og konflikten i et marked, projekt, kundecase eller personlig oplevelse som udgangspunkt for jeres positive fortælling. Hvad skete der? Hvad var på spil? Hvad gjorde I? Hvad lærte I? Hvor er I i dag? Det giver troværdighed både som virksomhed og menneske at turde tale om det svære.
 
Det siger mere om din virksomhed, hvilke valg I tager, når det er svært, end seeren får ud af en film, der handler om, hvor godt det går.
 
4. Lad billedet tale
At lade billedet tale betyder ikke, at din kollega skal gå op af en trappe for at vise ’karrierestigen’, eller lade direktøren kaste med en fodbold, når han ’giver bolden videre’. Det betyder, at du skal tage udgangspunkt i jeres virkelighed, jeres location, arbejdsopgaver og kunder.
 
Tænk over, hvor i din virksomhed og i hvilke situationer dine kollegaer gør noget, som giver seeren den oplevelse, du gerne vil give. Seerens oplevelse af filmen er det virkelige budskab. Lav billeder af rigtige arbejdssituationer med dine medarbejdere.
 
Oplevelsen af den begejstrede ingeniør eller åbenhjertige leder engagerer og påvirker din seer langt stærkere. Brug film til at nå dit publikum gennem følelse og oplevelse – og gem de hårde facts til andre steder, for fakta og information er hurtigt glemt.
 
 
5. Test din film
Test din film – både før og efter optagelserne. Forestil dig scenerne og lyden af stemmerne. Hvordan skal det lyde og se ud? Find eksempler, du kan lide, og tal med din filmmand eller -kvinde om at skabe den rigtige stil og stemning til din film. Få ham/hende til at forklare, hvordan kameraarbejde, color grading og lyd understøtter dit formål med filmen. Det er derfor, han er der. 
 
Når filmen er færdig, så se den uden lyd. Hør den uden billedet. Er det lykkedes for jer? Er det troværdigt? Hvordan ville en udefrakommende opleve det? Hvordan lyder vores medarbejdere? Hvordan ser det ud, som om vi har det sammen? Hvordan opleves vores arbejdsplads og medarbejdere? Er filmen troværdig?
 
Med disse fem trin har du muligvis ikke kreeret erhvervslivets svar på en femte Alien-film, men du vil helt sikkert have en troværdig film i kassen, helt uden at dit publikum har kigget på klokken i løbet af de par minutter, den varede.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Forsiden lige nu

Læs også