Who killed the video star?

De sidste måneder er der dukket rapporter og blogindlæg op på nettet, der konkluderer, at brugen af onlinevideo på ingen måde er særlig effektiv. Og derfor begynder kommunikationsfolk (inkl. Kforums redaktion) at stille sig selv det spørgsmål: Var onlinevideo bare en døgnflue?
Var onlinevideoen en døgnflue, eller er den blot skindød? Her får du drejebogen til, hvordan du heimlich-manøvrerer onlinevideoen i stilling som et uundværligt kommunikationsredskab.
Var onlinevideoen en døgnflue, eller er den blot skindød? Her får du drejebogen til, hvordan du heimlich-manøvrerer onlinevideoen i stilling som et uundværligt kommunikationsredskab.
Men i disse Trump-tider er du nødt til at kigge på fakta. At skille skidt fra kanel og kigge på det store billede. For onlinevideo rykker vitterligt som en sindssyg i disse år. Så her kommer en 2017-status på onlinevideo. Og samtidig får du også her manuskriptet til, hvordan du overbeviser din chef om, at onlinevideo nu bør være en af jeres vigtigste kommunikationsparametre.
 
Påstand: Onlinevideo virker ikke
”Efter læsning af denne artikel kom vi i tvivl om, hvorvidt onlinevideo er helt til grin”. Den sætning havnede i min indbakke for et par uger siden. For den flittige redaktion på Kforum er som mange andre stødt på disse konklusioner i deres evige jagt på kommunikationstrends.
 
Parse.ly undersøgte fire typer posts på 700 forskellige sites: long-term, short-term, onlinevideo og slideshows. Studiet viste, at onlinevideo er 30 procent mindre effektiv end den gennemsnitlige post.
 
For at gøre en lang historie kort: Rapporten er udarbejdet af analyseinstituttet Parse.ly, som har analyseret forbruget af onlinenyheder formidlet via video fra deres nyhedskunders sites. Og deres konklusion er, at onlinevideo ikke virker.
 
Men problemet er, at man ikke kan konkludere meget andet, end at Parse.lys nyhedskunder åbenbart ikke er superdygtige til at arbejde med onlinevideo-marketing. For de dårlige resultater er opnået, fordi der ikke arbejdes med selektive parametre såsom ’relevans for seeren’ og ’lysten til at se videoen her og nu’. To af de vigtigste parametre for onlinevideo-marketing.
 
Det er klart, at såfremt man får smidt en video i hovedet, som man ikke er interesseret i, på et tidspunkt, hvor man ikke har tid eller lyst til at se den – ja, så fravælger man den eller ser den slet ikke til ende.
 
Så at konkludere, at onlinevideo ikke fungerer, på baggrund af en række nyhedsmediers dårlige resultater med brugen af nyhedsvideoer, svarer til at konkludere, at interessen for sport på verdensplan er nedadgående, fordi der sidste år var et fald i indmeldelser i Dansk Fægte-Forbund – eller at Lars von Trier er en middelmådig filminstruktør, fordi Nymphomaniac kun solgte 54.000 billetter i Danmark.
 
Hvordan har onlinevideo det her i starten af 2017?
Men hvordan har onlinevideo det så, spørger du dig selv. Og hvad skal du sige, når din chef vil have fakta? Det er faktisk ganske let. Du skal gøre følgende:
 
Du starter med at sige: ”Boss, jeg har på det seneste – i min fritid selvfølgelig – researchet en del på, hvilke kommunikationsværktøjer og marketingparametre, der rykker for øjeblikket. Og jeg synes, det er lidt bekymrende, at vi ikke seriøst prioriterer onlinevideo. Vi laver lidt video ind imellem, men jeg er bange for, at vi slet ikke udnytter de kæmpe muligheder, der ligger i mediet. Så derfor vil jeg gerne lige dele min research med dig”.
 
Onlinevideo har det ikke alene godt. Den har det eksplosivt godt! Det er et meget effektivt marketingværktøj, man som virksomhed kan bruge til at påvirke sine målgrupper.
 
Det velestimerede Cisco spår, at forbruget af video vil firedobles mellem 2015 og 2020. De anslår, at 82 procent af al konsumerdrevet internettrafik vil være videobåren inden udgangen af 2020! Og det er en stigning på 65 procent på fem år. Dertil vil den mere business-drevede internettrafik i 2020 have et videoforbrug på 66 procent holdt op imod 44 procent i 2015.
 
Og vil du smide flere imponerende tal på chefens bord, så kan du også fortælle ham, at rapporten konkluderer, at alene virtual reality-trafikken er firedoblet på et år, og de regner med, at det tal vil blive forøget 61 gange inden udgangen af 2020.
 
Og når chefen måber og insisterer på at krydstjekke dine tal, så henviser du ham til Ciscos estimat.
 
Det her er den slide, som du skal vise til chefen. Siger han ikke ja til dit krav om et øget videobudget – ja, så minder du ham bare om Trump…

Hvor ser folk video henne?
Når chefen siger ”Er du sikker på, at folk gider at se video på de små mobilskærme?” – så stikker du ham lige den her slide.
 
Du fortsætter nu med næste punkt: ”Det yderligere spændende ved denne udvikling er, at folk ser mere og mere video på deres mobiltelefoner. Dvs. videotrafikken på mobilen eksploderer virkelig nu. Ciscos rapport omkring forbrugsudviklingen af mobiltelefoner har mange helt utrolige konklusioner. Men en af de helt store er, at 75 procent af den globale mobiltrafik i 2020 vil være video, og hver bruger vil i gennemsnit se 2,5 videoklip om dagen!”
 
Derfor er det vigtigt at understrege, at onlinevideoer og den strategi, man lægger, virkelig skal tilgodese, at ens video content vil blive set på en mobiltelefon i hjemmet, i sofaen, i skolegården, i kantinen og i bussen.
 
Din delkonklusion bliver så: ”Boss, vi er nødt til at kigge med professionelle øjne på onlinevideo som et selektivt marketingparameter og ikke som noget, vi laver ind imellem…”. Her holder du så en pause og lader ham sunde sig (det kører for dig).
 
Når du kan se, at dine argumenter langsomt siver ind, så skal du hverken smile eller se selvfed ud. Du holder den, fordi du ved, han har et es i ærmet, som han ikke tror, du kan stikke (men det kan du). Han siger: ”Det er alt sammen meget fint, at video eksploderer, og at folk ser video content på mobilen. Men nu er vi sat i verden for at tjene penge, så er du i al din fine research faldet over noget, der indikerer, at man vitterligt kan sælge varer med videoer?”
 
Du svarer så: ”Jeg har haft samme tanker”. Og her tager du så følgende rapport op af tasken: “The Science of Social Video: Turning Views into Value”.
 
Rapporten her er udarbejdet af Brightcove en af de større amerikanske udbydere af platforme til video online. Det er en ret seriøs rapport baseret på interviews med 5.500 forbrugere over 18 år i Australien, Frankrig, Tyskland, UK og US.
 
Ideen bag rapporten er at blive klogere på, hvordan forbrugerne opfatter videoer produceret af brands og virksomheder som en salgsdriver. Og rapporten har nogle ret interessante highlights:
 
  • Forbrugerne bruger omkring seks timer om ugen på at se brandet video content på nettet
  • 67 procent af dem siger, at de ser mere video nu, end de gjorde for et år siden
  • 46 procent siger, at de har gennemført et køb som et resultat af, at de har set et stykke video content fra et brand.
  • 76 procent siger at de har større tilbøjelighed til at se en onlinevideo, hvis den er anbefalet af en ven eller et familiemedlem.
En af Brightcoves hovedkonklusioner er derfor, at brands er nødt til at gøre mere for at få deres videoer til at skille sig ud fra mængden. De er nødt til at levere det, som deres forbrugere ønsker, ved at være meget målrettede på, hvordan de arbejder med onlinevideoer, samt at være opdateret på, hvad deres kunder har af præferencer indenfor video. Så i bund og grund handler det om at udarbejde en video-marketingstrategi.
 
Hvem arbejder professionelt med videomarketing?
Så er det nu din chef siger “Ja ja, bevares. Onlinevideo ser da ud til at være fremtiden. Men kan du så lige fortælle mig, hvem du synes, der gør det godt”.
 
Og så siger du på din charmerende måde: ”Der er rigtig mange, der gør det godt. Men for nemheds skyld har jeg lige valgt 11 brands i 11 forskellige områder/brancher ud, som vi skal lade os inspirere af”.
 
Og du tilføjer: ”Som udgangspunkt bruger alle brands deres egen YouTubekanal som søgeplatform, hvorfra de og deres followers kan sprede og distribuere såvel nyt som ældre video content. Ganske smart, og YT er faktisk gratis”.
 
Han svarer nok med: ”Hva’ fanden er YT?” Og så svarer du bare det, der skal svares
 
 
 
 
Gillette: Redskaber og værktøjer
Gillette hjælper sine kunder med alt, hvad der har med barbering at gøre. Gennem en række tilbagevendende små videoserier har de opbygget et stort videobibliotek, der har såvel nyhedens interesse som evergreenens bund.
 
For eksempel: Hvordan holder man sit skæg?
 
 
Sainsbury's: Supermarkeder og detailhandel
Sainsbury's er en utrolig produktiv videoproducent, der også arbejder med en række forskellige videoserier, der rammer forskellige behov hos forskellige målgrupper. Her er et eksempel fra deres videoserie med ’gode råd’.
 
Hvad er den bedste måde at gemme en halv avokado på?
 
IKEA USA: Møbel- og designbranchen 
Det amerikanske IKEA har tjek på de mange videotyper og arbejder godt med distribution af video content. Her er et eksempel på en how to-videotype, hvor du bliver lidt klogere på sengetøj.
 
 
Gold Medal Bodies: Krop- og sundhed
Fitnessbranchen kan lære meget af ’Gold Medal Bodies’ som er en online-fitnesstræningsplatform. De arbejder seriøst med videomarketing og knytter kunderne tættere til sig ved at give fra sig. Med eksemplet her kan du blive klogere på din mobilitet.
 
 
Glamour: Magasin- og mediebranchen 
Glamour er et amerikansk livsstilsmagasin. Meget af deres video content er som taget ud af et trykt magasin. Her får du videoartiklen ”Hvorfor det er dyrere at være kvinde end mand”.
 
 
Landrover i USA: Bilbranchen
Bilfabrikanterne er generelt gode til at arbejde med onlinevideo-marketing. Men der er mulighed for forbedringer. Og det kan især forhandlerne og de nationale kontorer udnytte. Man kan bl.a. skæve lidt til Landrover i USA. Her et eksempel på en forhandler, der ’underviser’ potentielle købere (om ’Diesel Particulate Filter’).
 
 
It’s OK to be smart: Branding af viden
Joe Hanson er ph.d. og har brandet sig på at formidle finurlig viden om alt mellem himmel og jord. Han er en populær herre, der virkelig formår at storytelle. Så hvis man har brug for at kommunikere viden, så er han meget inspirerende.
 
Hvordan holder en igloo dig egentlig varm?
 
Chipotle: Restaurant og fastfood
Chipotle er en fastfoodkæde med fokus på økologi og dyrevelfærd. De har en meget veltilrettelagt videostrategi, der arbejder med mange forskellige videotyper. Her er deres seneste branded video, der kvalitetsmæssigt kan måle sig med en Disney/Pixar-spillefilm.
 
 
Podio: Software
Danske Podio kommunikerer effektivt med video om brugen af deres online-arbejdsplatform. De har valgt at have fokus på få, men effektive videotyper. Podio er specielt inspirerende for dem, der arbejder med kommunikation af software og lign. Her et eksempel på en af deres testimonialvideoer.
 
 
Red Bull Music Academy: Undervisningsinstitution
Red Bull Music Academy blev oprettet af Red Bull for nogle år siden. Nogle heldige unge mennesker udvælges til at komme på skolen i NY. Det interessante er, at RBMA som uddannelsesinstitution arbejder med forskellige videoserier, som gør, at alle over hele verden kan få del i den viden. Og det er de blevet et kendt brand på.
 
For eksemple denne event-video på over to timer med fokus på Princes’ lydtekniker.
 
Jeg kan ikke garantere, at din chef bare giver dig lønforhøjelse med det samme. MEN medmindre vedkommende har en ignorance-faktor i Trump-klassen, så har du nu startet noget.
 
Og når han til allersidst siger; ”Hvad har du så tænkt dig at gøre ved det her videohalløj? For vi bliver da nødt til at tage det seriøst nu?”
 
Så er det, du kigger du ham lige ind i øjnene og siger: ”Jeg kommer tilbage med en plan på fredag”.
 
Samme aften klikker du ind på denne Kforum-artikel. Det er en how to do-guide, der giver dig opskriften på, hvad du præcis skal gøre. Så pøj pøj …
 
(og hvis den er helt skæv, så må du ringe eller maile – eller måske insistere på, at Kforum udbyder seminaret ’Hvad er onlinevideo-marketing egentlig, hvad kan det, og hvordan griber man det an?’)

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Forsiden lige nu

Læs også