Kamikaze-brandet Fredensborg

Kforum laver et serviceeftersyn på René Fredensborgs brand efter hans seneste skandale, fyring og efterfølgende voldsom smækken med døren i et stort interview i fagbladet Journalisten.
René Fredensborg er en mand, der er vant til at vække opsigt, men hvordan står det egentlig til med hans brand efter, at han fik en kollega til at smugle stoffer til Folkemødet på Bornholm og efterfølgende blev fyret fra Radio24syv? Foto: Liselotte Sabroe / Scanpix
René Fredensborg er en mand, der er vant til at vække opsigt, men hvordan står det egentlig til med hans brand efter, at han fik en kollega til at smugle stoffer til Folkemødet på Bornholm og efterfølgende blev fyret fra Radio24syv? Foto: Liselotte Sabroe / Scanpix
René Fredensborg har prøvet at stå i massiv modvind mange gange før, efter at han har stukket næsen frem, som eksempelvis da han sniffede kokain med en filmkonsulent og skrev en artikel om det, som fik konsulenten fyret og skaffede Fredensborg branchen på nakken. Og da han selv blev bortvist fra Nyhedsavisen, efter at han havde kastet med brosten.
 
For slet ikke at nævne sidste sommers underbukse-gate, hvor han bekendte, at han finder danske kvinder umulige i kontrast til sin filippinske kæreste, der altså bl.a. glæder ham med sin praksis på tøjvaskefronten.
 
- Jeg er typen, der skyder mig selv i foden og vælter baglæns ud af saloonen, siger han selv i telefonen på vej hjem fra Københavns Lufthavn, hvor han lige er landet fra Filippinerne for at tilbringe de næste tre måneder i Danmark med at se de seks af hans syv børn, der bor her, og få tjent nogle penge, somehow.
 
Qvortrups comeback
Spørgsmålet er, om han kan komme tilbage i saloonen med stil denne gang, hvor han er fyret fra Radio24syv, efter at han fik en uafvidende kollega til at smugle hash og MDMA til Folkemødet på Bornholm.
 
Kirsten Birgit på Folkemødet. René Fredensborg lavede et eklusivt interview med hende kort efter opsigelsen af Den Korte Radioavis på Radio24syv. Læs artiklen her. Foto: Pelle Rink
 
Hvordan rekonstruerer man en karriere, der har lidt alvorlig overlast?
 
Michael Bruun Andersen, der er lektor i journalistik på Institut for Kommunikation og Humanistisk Videnskab på RUC, understreger, at han ikke kan lægge konkret forskning til grund for sine svar, men at han gerne vil give en vurdering.

- Henrik Qvortrup er tilsyneladende lykkedes med at komme op igen, siger han med henvisning til Qvortrups nylige ansættelse som politisk analytiker på Ekstra Bladet.
 
- Men man kan dårligt sammenligne ham med René Fredensborg, mener Michael Bruun Andersen.

- Qvortrup har en helt anden status som politisk journalist, hvor han også har haft høje stillinger, og her har branchen ærtehalmskarakter: På ledelsesniveau karter folk rundt og hjælper hinanden frem og videre. Det er meget logeagtigt, og en del oplever det som en lukket klub. Det er Qvortrup en del af, og samtidig har han et politisk netværk.
 
Qvortrup formåede at gøre et stort comeback efter den ellers kontroversielle Se og Hør-sag tilbage i 2014. Foto: Liselotte Sabroe / Ritzau Scanpix
 
Medieverdenen i Danmark er som bekendt lille, og den lukkede loge med højprofilerede jobs er endnu mindre. Henrik Qvortrup blev fyret fra TV 2 pga. Nets-gate og fik senere en fængselsdom. Året efter blev nyhedsdirektøren Michael Dyrby fyret fra samme sted som konsekvens af nøgenselfie-gate, men nu er Michael Dyrby tilbage i en lederrolle i chefredaktørstolen på B.T., og han udtalte for nylig i Presselogen på TV 2, at han ikke selv ville ansætte Henrik Qvortrup igen.
 
Det gjorde han i forbindelse med, at Qvortrup gjorde comeback i et højprofiljob med stillingen som politisk analytiker for Ekstra Bladet, og dette fik i samme program 24syv-chef Jørgen Ramskov, som René Fredensborg blev fyret af i sommer, til at sige om Qvortrup, at ”man kan diskutere, om han kan have en ledende rolle igen, men at kommentere på ting, det kan jeg ikke se, at der er noget problem i.”
 
Ramskov lod da også selv Qvortrup kommentere løs i et magasinprogram på 24syv, så snart han havde fået fodlænken af.
 
Radio 4syv-chef Jørgen Ramskov opsagde René Fredensborg efter episoden på Folkemødet. Foto: Ólafur Steinar Gestsson

Start fra bunden
- Der er også en tidsdimension i spil, siger Michael Bruun Andersen.
 
- Qvortrups karensperiode i det journalistiske netværk er åbenbart slut. Men derudover beror det på en kombination af held og personlighed. Hvis man insisterer på at gøre alt det, som den herskende mening i Danmark siger, at man ikke må gøre, så er det svært.
 
Det er desuden et markedsspørgsmål: Generelt har arbejdsgiverne rigeligt med journalister at vælge imellem, så hvorfor tage én med en kontroversiel historie? Efterspørgslen efter de meget kontroversielle typer er begrænset, og den niche, som René Fredensborg fortrinsvis har været i, er ikke stor.

Ifølge Michael Bruun Andersen er der dog håb:

- Den klassiske variant er, at man starter forfra fra bunden og tager noget ydmygt et sted uden høj profilering. For eksempel kan man forsøge at blive ansat på et lokalblad eller en privat radiostation.

Men for en type, der ønsker at være kontroversiel og f.eks. tage stoffer eller lignende, kan det være svært at blive en stor mand i provinsen.

Faktisk er René Fredensborg allerede i gang ad det ydmyge spor, fortæller han:

- Jeg er ved at starte forfra, også med opgaver, hvor lønnen er virkelig lav, bl.a. noget redaktionel omtale og markedsføring. Lige nu tager jeg alle opgaver. Jeg har søgt job som handicaphjælper, og længere nede ad min vej bor en tømrer, som jeg måske kan få noget arbejde for. Måske skal jeg også hjælpe én, jeg kender i Jylland, med at lægge gulve, fortæller han.

Oven i fyringen fra 24syv mistede han også sit job som fast klummeskribent på Berlingske. Og selvom han har en aftale med en velrenommeret avis om nogle rejsebreve fra Filippinerne og desuden har skrevet noget til filmmagasinet EKKO, som han jævnligt freelancer for, er han bekymret for sit arbejdsliv.
 
- Jeg er nervøs for, i hvor høj grad jeg er persona non grata, siger han. – Men altså, ser man nøgternt på det, har Henrik Qvortrup jo stået for vildere ting, end jeg har, og også fået en fængselsdom. En af mine fejl er så, at jeg udtalte mig kritisk bagefter om ledelsen på 24syv.
 
Brobrænderen
Her hentyder han bl.a. til sine udtalelser i Journalisten om, at hans tidligere chef, Ramskov, var ”ude i et ynkeligt forsøg på at fralægge sig ansvaret ved blot at sende mig ud af skolegården, mens der stadig sidder 15 ballademagere og griner.” Tilføjet et par ekstra ramsaltede rants mod Ramskov.

- Jeg er en, der brænder broer, erklærer René Fredensborg.

-  Hvis jeg føler mig lidt svigtet, så reagerer jeg voldsomt og kommer nemt i fortabelse. Den kultur havde jeg i mig allerede som barn, da jeg blev smidt ud af 8. klasse. Det er nok noget, der stammer fra en dårlig jysk opdragelse. Jeg er en af de få i mit fag, der kommer fra andre kredse end den typiske øvre middelklasse. Jeg har ingen kontakt med min mor og er uvenner med min far.
 
”René tror, at hele verden holder sammen imod ham. Det er altid René imod verden”, sagde én af hans venner  med et smil  til Journalisten i 2011. Det var i forbindelse med, at René Fredensborg havde været i arbejdsløshedssystemet i nogle år efter fyringen fra Nyhedsavisen og bl.a. fik en bøde på 35.000, fordi han ikke havde opgivet sine freelanceindtægter til a-kassen. Heriblandt støtte til en kritisk film om hele arbejdsløshedsindustrien, der f.eks. sendte Fredensborg i praktik på en shawarma-bar.
 
Naturens muntre søn
- Han er en charmerende drengerøv, og han er vant til, at hans cirkustricks virker, siger brandingekspert John de Summer-Brason. Han vurderer, at de denne gang kan sætte ham på bænken i en længere periode, men han har samtidig tillid til radioværtens klare profil:

- Hans brand er betinget stærkt. Han hviler i en slags arketype ud fra begrebet ”naturens muntre søn,” siger John de Summer-Brason.

- Det er en arketype, der er rodfæstet inden for journalistikkens verden. Den udgør også en protest mod etablerede rammer. For 100-150 år siden så man herrerne fra pressen sidde på Indre Bys stamværtshuse, og vi har Tom Kristensens Hærværk med mænd, der drikker ude i byen, fordi familielivet er krævende og kvinderne dominerende. Jeg kan selv huske, hvordan man i 80’erne kunne se journalister videreføre traditionerne på dødsruten i byen, hvor de endte på Andy’s Bar.

Rene Linjer (ét af René F.s programmer på 24syv, red.) havde han kunstneren Smike Käszner med. Han har også fået børn med en række forskellige kvinder, bl.a. en adelskvinde fra Tonga. (René F. har sine syv børn med fire forskellige kvinder, red.) Det fik mig til at tænke på, om René Fredensborg måske er med i en kreds af naturens muntre sønner, eller om han kan skabe sådan en kreds.
 
Her vil der være folk, der tilbeder hans fandenivoldskhed, og hans problemer vil bare være gode anekdoter, som man fortæller ved stambordet. Det kan ligefrem give credit, at han har smuglet stoffer. Der breder sig for tiden en trend i verden med stigende accept af cannabis, og det mildner også generelt lidt på sagen.
 
At lave en Jørgen Leth
René Fredensborg udtalte for syv år siden, at hans daværende kone spåede ham en fremtid i en junglehytte med en kvinde fra rismarken. Og han tilføjede: ”Sådan lidt Jørgen Leth-agtigt.”
 
Netop Leth stak som bekendt også næsen frem, kan man sige, da han skrev, at det var hans ret at tage kokkens 17-årige datter. Det blev til Kokkens Datter-gate, men han blev hurtigt taget til nåde og kom nærmest ud med et styrket brand på den anden side, hvor TV 2 lukkede ham ind igen efter en tur i skammekrogen, og både landbrug, letbane og Citroën gjorde ham til stjerne. Men kan René Fredensborg, som Jørgen Leth, opnå fuld tilgivelse?
 
Jørgen Leth blev hurtigt lukket ind i varmen igen af TV 2. Foto: Søren Bidstrup

- Det kommer for det første an på hans forankring, og lige nu er hans platform taget fra ham, siger John de Summer-Brason.
 
- Desuden er der den væsentlige faktor ved Jørgen Leth, at han har digteriske evner. Han er intellektuel, og han har en poetisk åre. Det samme har René Fredensborg ikke vist, og derfor har han større problemer, end Jørgen Leth havde. Hvis han vil videre med sit image, er han nødt til at arbejde med sin personlige udvikling, sin individuation, sin evne til at reflektere.
 
Genopstandelse som forfatter
Den poetiske åre er faktisk med i den pulje, som René Fredensborg planlægger at smide som indsats i fremtiden. I 2011 udgav han en roman om journalisten Randy Frydenlunds sex, drugs & rock'n'roll-roadtrip. Den blev ikke et kæmpehit, men lige nu ligger der en ny bog af Fredensborg til vurdering på et forlag.
 
- Næste år bliver jeg forhåbentlig forfatteren René Fredensborg, og så er linen måske lidt længere, siger han. – Egentlig har jeg altid gerne villet være forfatter, men så kom jeg ind på Journalisthøjskolen...

Han mener selv, at hans brand rummer en del kreativitet:

- Jeg synes, jeg er kreativ, og at jeg har bevist det med f.eks. de ting, vi lavede på AK24syv, hvor vi gik meget op imod det, der var på dagsordenen i kulturlivet, og prøvede at skabe en ny dagsorden i stedet for. Vi gjorde oprør og prøvede at være respektløse over for koryfæer som Lars von Trier og Olafur Eliasson. Jeg er også blevet nomineret til en pris for et seks timer langt interview med Uwe Max Jensen, hvor han var nøgen og pissede i et glas.
 
 
 
Selv vakte René Fredensborg også opsigt som nøgen i radioen, da han i en periode smed tøjet hver tirsdag i AK24syv og lod skiftende hold af toneangivende kvinder kommentere på sig i et modsvar til Blachmanns TV-programmer med nøgne kvinder og påklædte mænd, og senest prøvede han grænser for radioværtspraksis, da han i vinter tog MDMA sammen med sine gæster i et program.
 
I øvrigt med velsignelse af Jørgen Ramskov, der efterfølgende mødte andre redaktørers kritik med åben pande og medgav, at man havde valgt at lave en illegal transaktion, da man købte stoffet.
 
En anden væsentlig kvalitet, som René Fredensborg ser hos sig selv, er ”at være god til at være nærværende.” Det samme siger John de Summer-Brason:

- Han er og var en god radiomand, som havde nærvær, når han sad med sine gæster.

Medieforlig lægger loft over løjerne
Han vurderer dog, at det kan være rigtig svært for den fyrede vært at finde en radiostation, hvor han kan folde dette talent ud:

- Han får ikke noget at lave hos DR. Der er stilen anderledes med mindre plads til humor, og det, der bærer ”naturens muntre søn”-stilen igennem, er netop humor, mener John de Summer-Brason.
 
 - Han er for gammel til P3, mens det intellektuelle og den skarpe research, som kræves på P1, ikke lader til at være hans stærke side. Samtidig er de aktuelle mediestramninger udtryk for en postuleret opsang fra  DF’s side for at gøre kanalerne mere oplysende, så DR har bestemt ikke brug for mere subjektivitet, men bliver derimod tvunget til at være mere seriøse. Han er også for kontroversiel til lokalradioer, og hvis han skal genansættes på 24syv, så skal der være en udvidet karenstid på måske et par år, hvor han så skal udmærke sig på et lavere niveau eller i en helt anden genre. Muligvis kan et stunt med en vellykket turneret bog bringe ham i spil igen.

- Får han ikke et talkshow i fjernsynet?

- Nej, jeg tror, medieforliget sætter grænser for løjerne. Der er kommet et lavere loft over dem, kan man sige, mener John de Summer-Brason.
 
René Fredensborg fornemmer også selv, at vindene blæser anderledes i medieverdenen, hvor det mere retlinede vinder indpas.

- Tiderne har ændret sig lidt, og vi lever i en mere puritansk verden, siger han fra bilen på sin vej op gennem det nordsjællandske landskab til det sommerhus i Hornbæk, hvor han har base i Danmark.

- Tidligere var det en kvalitet i journalistfaget at være utilpasset. Det var et træk, der gik godt i spænd med fagets kultur, og derfor passede jeg ind. Det samme gjaldt for min ærlighed. Mikkel Andersson (journalist og kommentator på Berlingske, red.) har kaldt mig ’patologisk ærlig’. Da jeg skulle interviewes til Journalisten, sagde jeg også: Det nytter ikke noget, at jeg laver et strategisk interview, hvor jeg vasker mine hænder. Jeg går ind for ærlighed og synes, det bør kendetegne journalister. Jeg synes, journalister i for høj grad har overtaget kommunikationsdyderne, hvor tingene bliver pakket ind. Jeg kan lide den gamle tradition, hvor man er helt ærlig og bare skal fyre den af. Den står bl.a. Morten Sabroe for. Han er stadig pisseligeglad.
 
På et enkelt punkt vil René F. dog fra nu af gå på kompromis med doktrinen fra den strenge gudinde, Sandheden:

- Jeg har lært, at jeg ikke skal tale offentligt om alt. F.eks. vil jeg ikke lave en Facebookopdatering om det, hvis jeg ryger en joint igen på et tidspunkt.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Forsiden lige nu

Læs også