Disruption rimer på dysfunctional

Brud med fasttømrede strukturer tvinger os til at se nye muligheder og til at se det etablerede med et kritisk blik. Det er en ufravigelig del af udviklingen. Men der er noget helt galt, når regelmagerne hopper med på dillen.
Filmen knækker, når regelrette ledere pludselig bryder med normerne. Getty Images.
Filmen knækker, når regelrette ledere pludselig bryder med normerne. Getty Images.
af Katrine K. Pedersen
Når regelmagerne bryder reglerne, er resultatet kaos og angst. I hvert fald hvis man spørger Philip Elliot, der i sin Times-artikel ”Chaos Theory” peger på en kæmpe misforståelse af en af tidens helt store trends: Disruption. En leder skal ikke bryde regler, eksisterende normer, men sørge for at understøtte dem, skabe ro, genere tillid og etablere troværdige systemer.
 
Han beskriver, hvordan pragteksemplet Donald Trump, "The master of disruption", har for vane at ‘disrupte’ amok, at splintre normer, ligegyldigt hvor han befinder sig. “En ting er sikkert, dramaet er ikke på vej mod sin afslutning. De seneste uger har været opsigtsvækkende af mange årsager, og medmindre der er en kovending på vej, venter mere tumult.” 
 
USA's præsident Donald Trump og hans stab er om nogen eksperter i at skabe disTRUMPtion. 
 
Og som John McCain, senator i Arizona, beskriver det: "Det er dysfunktionelt, nationens sikkerhed taget i betragtning." Eller Army General Tony Thomas, der er ansvarlig for amerikanske specialenheder: ”Vores regering er i konstant oprør, jeg håber snart de finder en løsning, for vi er en nation i krig.”
 
Disrupt or die
Essensen af ’disruption’ er at være i opposition til blandt andet sociale og politiske strukturer. En øvelse, der har været forbeholdt modkulturer, kunstnere, anarkister, opfindere, innovatører og neofilister igennem historien. Tag for eksempel Stewart Brand, stifteren af den amerikanske modkultur og slut-60’ernes Trips Festival.
 
Brand ville nedbryde de magtstrukturer, der gav medier og virksomheder monopol på viden og information – skabe nye decentrale kanaler for kommunikation. Hjulpet på vej af et LSD-trip og Buckminster Fuller skrev han The Whole Earth Catalog, der blev den amerikanske modkulturs manifest, verdens første sociale online-medie og det første skridt i retning af den digitale revolution.
 
Steward Brand.
 
Brands LSD-fantasi og modkulturelle oprør er til stadighed manifesteret i The Whole Earth Catalog, som er biblen i Sillicon Valley. ”Disrupt or Die.” Det er i opgøret med etablerede strukturer, at innovation og nye markeder opstår, og for tech-virksomheder er det værst tænkelige scenarie at stagnere.  
 
Gennembrud sker, når vi vover os uden for konventionen og anskuer problemerne på en anden måde. Ifølge Wired Magazine går innovation langt ud over Clayton Christensens begreb ’disruptive innovation’. I artiklen ”Why innovation must go beyond disruption” beskriver John Walker fra startup-virksomheden Cypher, hvordan innovation nødvendigvis må være en kombination af viden, historisk indsigt og evnen til at nærme sig et problem fra en anden vinkel.
 
”De virkelige ideer kommer, når vi skaber forbindelse, hvor ingen andre har.” Således lyder James Webb Youngs idé fra bogen En teknik til fremstilling af idéer, der går ud på, at alle ideer er nye kombinationer af gamle elementer – og at vi ved at koble gamle elementer på nye måder skaber nye ideer. ”Med andre ord, ideer popper ikke bare op i vores hoveder,” de er resultatet af en lang proces.
 
Er vi på vej til at disrupte demokrati og rettigheder?
Den teknologiske ’disruption’ har transformeret stort set alle aspekter af vores liv. Og lovgivningen halser håbløst langt bagud, selvom de nyeste opfindelser har potentiale til at skabe ”forstyrrelser,” som vi aldrig har set tidligere. En af disse, der potentielt kan skabe store omvæltninger er IBM’s kommercielle machine learning software.
 
Med afsæt i virksomhedens ”Watson cognitive system” har de allerede udviklet teknologier til en række organisationer over hele verden, der har til formål at håndtere transaktioner eller kommunikation mellem for eksempel banker, forsikringsselskaber og regeringer. Denne nye model er udråbt til at være et perfekt match til nye teknologier som IoT, neurale netværk og big data. Og succcesfulde disruptive innovations er netop kendetegnet ved at kunne appliceres på de digitale øko-systemer.
 
IBM: "Let's build a smarter planet".
 
En af de ”disruptions”, vi altså skal til at vænne os til, er, at big data er ved at transformeres til superintelligent data ved hjælp af machine learning software såsom stemmegenkendelses-teknologi og AI-overvågning i wearable produkter, smartphones mv.  Det er stort, at AI-software for alvor er ved at blive kommercielt. Det skaber nye muligheder særligt inden for health, cybersecurity og lignende.
 
Og som Barry Baker, Vice President, IBM Systems Offering, konkluderede: "Either you are a disruption or you are disrupted." Eller Rob Thomas, general manager of platform development i IBM Analytics: “We are telling clients that you can get the power of machine learning across any type of data, whether its data in a warehouse, a database, unstructured content, email you name it, we are bringing machine learning everywhere.”
 
Hvor IBM primært har fokuseret sin forskning i kunstig intelligens på cybersikkerhed og -kriminalitet, kan alle typer virksomheder nu købe sig til IBM's intelligente software. Og i denne udvikling ville det være betryggende, hvis regelmagerne i stedet for at ’disrupte’ med brugte tiden fornuftigt på at skabe rammer, der sikrer intakte rettigheder og dataetik – på at skabe ro, genere tillid og etablere troværdige systemer. 
 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Forsiden lige nu

Læs også