Nu er der VM i Kommentatorkøbing

Nu er der VM, og alle taler om fodbold. Sådan er det. Uanset om du kan lide det eller ej: Den næste måned vil handle om Ronaldo, Messi og Christian Eriksen. Samtidig foregår der på Bornholm en politisk slutrunde; Folkemødet. Hvad er derfor mere oplagt end at sætte det bedste fodboldhold, Danmark kan stille med – besat udelukkende med politiske kommentatorer? Opstillingen vil med garanti få kritik. Men det er det smukke ved fodbold og politik: Alle kan være med, og alle har en holdning.
VM + Folkemøde = stor jubel og masser af film. Vi sætter holdet til den politiske slutrunde i Allinge.
VM + Folkemøde = stor jubel og masser af film. Vi sætter holdet til den politiske slutrunde i Allinge.
af Lasse Skjoldan
VM i fodbold står for døren, og vi er på vej på Folkemødet. Hvad er derfor mere oplagt end at stille Danmarks stærkeste hold blandt de danske politiske kommentatorer?
 
Skal Danmark have en chance for at gå videre fra puljen, skal vi stille med Henrik Qvortrup i front, Michael Christiansen som den politiske Christian Eriksen og et solidt midterforsvar bestående af Erik Holstein og Peter Lautrup-Larsen. Ude er David Trads og Jarl Cordua.
 
Vi tager den fra toppen:
 
Angriber: Henrik Qvortrup, BorgenUnplugged/Borgen Late Night, Q&A
 
Foto: Stine Tidsvilde/ Scanpix Ritzau.
 
Henrik Qvortrup er et sikkert valg til Danmarks 9’er-position. Han skyder skarpt, han er hurtig på de første meter og ekstremt målrettet. Analyserne er som regel skarpt skårede og stærkt vinklede på, om det gavner i forhold til det ene eller det andet ”segment i vælgerhavet”.
 
Til gengæld er det altid klart, hvad Qvortrup mener, og han formår som ingen andre at stille retoriske fælder og kante sine modstandere, så pludselig han står alene foran mål. Tilbage fra en længere karantæne er han det naturlige valg til angriber.
 

Kom til Kforums K-bar på Folkemødet torsdag klokken 17

 
10’er: Michael Christiansen, TV 2 m.m.
 
Foto: Bjarke Ørsted/ Scanpix Ritzau.
 
Michael Christiansen er kommentatorernes svar på Christian Eriksen. En lysende stjerne og det naturlige strategiske omdrejningspunkt på holdet. Michael forstår at gøre det komplicerede simpelt og hurtigt tage de rigtige til- og fravalg. Har vundet 10’er-positionen foran ellers boldvirtuose Noa Redington, fordi Michael Christiansen i modsætning til Noa ikke er bleg for at rose symbolpolitik, hvis det virker effektivt.
 
Michael er fx erklæret tilhænger af udflytning nummer 1 og 2 og vil trods sin blå fortid sagtens kunne se ideen i at bruge lidt af råderummet, hvis det er det, der skal til for at vinde kampen. Højt topniveau og højt bundniveau.
 
Venstre fløj: Noa Redington, Politiken
 
Foto: Kristian Djurhuus/ Scanpix Ritzau.
 
Altid skarpe Noa Redington (undtagen måske på billeder) må stille sig tilfreds med et liv på venstre fløj frem for sin favoritposition på den centrale 10’er-position. Når Noa rammer sit topniveau, er han ubetinget blandt de absolut bedste og mest langsynede strategiske spillere i landet. Fx var han den første og mest tydelige til at gennemskue Anders Samuelsens bluff, dengang han var kravlet højt op i sit topskattetræ.
 
Omvendt har Noa det som tyske Mesut Özil med nogle gange at falde ud af kampen eller forsøge sig med for avancerede analyser. Onde tunger vil mene, at Noa er en luksus, det danske kommentatorhold ikke har råd til. Andre vil mene, at stil nogle gange er vigtigere end resultater, og her er Noa i en klasse for sig.
 
Højre fløj: Søs Marie Serup, BT
 
Foto: Nils Rosenvold/ Scanpix Ritzau.
 
Søs Marie Serup er kommentatorlandsholdets Rommedahl, bare uden de mange fejlindlæg. Serup er involveret i stort set alle danske opspil og bidrager med sine hurtige analyser, sin flair for metaforer og sit indgående kendskab til højrefløjen. Bliver nogle gange for ivrig og bliver fanget for langt oppe ad banen med sine synspunkter, som kan møde kritik for enten at være for præget af at ville nuancere kritikken af sit tidligere hold, Venstre, eller for at være for præget af sit glødende engagement for at forbedre det danske demokrati.
 
Omvendt er hun ikke bleg for at indrømme og indse, når hun er løbet for langt i en retning, og så er hun hurtig til at skynde sig hjem og forsvare.
 
Defensiv midtbane: Hans Mortensen, Weekendavisen
 
Foto: Asger Ladefoged/Scanpix Ritzau.
 
6’er-positionen er afgørende for Danmarks spillestil og kræver stor erfaring. 6’eren skal sikre balancen mellem forsvar og angreb. William Kvist skal gøre det på fodsboldlandsholdet, men hans kamptræning kan p.t. ikke helt matche hans store erfaring. Omvendt forholder det sig med Hans Mortensen. Hver fredag offentliggør han forsvarssplittende analyser, der fører bolden fra dybt nede i baglandet og helt op til de offensive analytikere, der kan føre sagen det sidste stykke hen over målstregen. Holder sig i baggrunden, men sætter spillet op, gang på gang. Oplagt 6’er.
 
8’er: Jens Ringberg, DR
 
Foto: Andreas Beck/ Scanpix Ritzau.
 
Jens Ringberg er en alsidig spiller, der skal være med både defensivt og offensivt. Lige som Thomas Delaney er det hans rolle at ankomme sent i feltet, men lige i rette tid til at komme med den helt rigtige afslutning på analysen. Erklæret AaB-fan. Forstår de defensive pligter, men er samtidig en fræk hund med kort aftræk. Se blot denne kommentar på Twitter (som reaktion på Søren Pinds afskedskommentar i Berlingske):
 
 
Midterforsvar: Peter Lautrup-Larsen (TV 2) 
 
Foto: Tariq Khan/Scanpix Ritzau.
 
og Erik Holstein (Altinget)
Foto: Jens Dresling/ Scanpix Ritzau.
 
I midterforsvaret er der brug for erfaring. Det har Peter Lautrup-Larsen og Erik Holstein meget af. Begge har vundet den prestigefyldte pris som Über-Besserwisser på TV 2 News, blandt andet fordi de er konsistente og afventende i deres spil. Tiden vil vise, om deres makkerskab vil være dynamisk nok til også at lave en bidsk Sergio Ramos-tackling, når det er påkrævet. Omvendt kan ingen argumentere imod deres evne til at læse spillet og placere sig derefter.
 
Venstre back: Uffe Tang, DR
 
Foto: Nikolai Linares/ Scanpix Ritzau.
 
Venstre back har historisk set været Danmarks evige akilleshæl. Sådan er det ikke denne gang. Uffe Tang (med champagne) er som politisk redaktør på DR og medvært på Slotsholmen naturligt defensivt orienteret og trænet i at læse spillet og fordele bolden videre op til de mange andre DR-analytikere rundt på banen. Er ikke bleg for en hurtig tur op ad kanten, men slår aldrig op i banen og bliver kun sjælendt fanget på det forkerte ben.
 
Højre back: Anders Langballe, TV 2
 
Foto: @ALangballe/Twitter.
 
Anders Langballe er utrættelig. Altid er han klar med mikrofonen til energisk at opsummere det seneste nye, selv når der intet nyt er at berette. Med stort netværk og mange spilmuligheder er Anders god til at kombinere sig op ad banen og hjælpe med hurtige førstegangsindlæg og 1-2-kombinationer med angrebet. Defensivt er Anders Langballe ikke det naturlige førstevalg, da han kan være for ivrig til at løbe op i banen. Men hans hurtighed og løbepensum hjælper ham til en plads på startholdet.
 
Målmand: Peter Mogensen, Tirsdagsanalysen
 
Foto: Kenneth Lysbjerg Koustrup/ Scanpix Ritzau.
 
Peter Mogensen bliver ofte sammenlignet med Mogens Krogh, ikke mindst på grund af håret, og fordi han kun kan sparke med venstre ben. Hiver nogle vilde feberanalyser frem nogle gange. Andre gange er målmandshandskerne som smurt i babyolie, og bolden smutter lige mellem hænderne på ham. Peter Mogensen er dybt imod alt, hvad der minder om populisme – det vil sige ikke-økonomisk rationel politisk tænkning – og derfor er han oplagt på kassen som holdets regnedreng. Det saglige boltværk mod usaglige forsøg på kassen. Kan Peter Mogensen holde sig inden for den klassiske politiske analyse og undgå alt for lange økonomiske skovture, er han Danmarks bedste på kassen lige nu.
 
Vigtige indhoppere:  Engell, Bæksgaard, Rostrup, Cordsen og Gjertsen
 
 
Til slutrunder er erfaring afgørende, så de unge talenter Anders Bæksgaard (Politiken) og Marchen Neel Gjertsen (JP) må nøjes med bænken og tage chancen, når den kommer. Og den vil komme. Lidt slutrundeerfaring vil gøre dem godt, og hvem ved, om ikke vi vil se mere til dem i fremtiden?
 
På bænken finder man også stor rutine i skikkelse af Hans Engell, Christine Cordsen og Ask Rostrup. Disse spillere kan også sagtens få chancen og komme med analyser, der kan få afgørende roller ved slutrunden.
 
Ikke med: Larsen, Cordua, Ib, Trier Mogensen og Trads
Stærke kræfter såsom Thomas Larsen, Jarl Cordua, Helle Ib, Lars Trier Mogensen og David Trads er blevet siet fra truppen i allersidste udtagelsesrunde. Deres respektive politiske ståsteder eller arbejdsgivere har det med at påvirke deres analyser og dermed gøre dem for nemme for modstandere at aflæse. En skam for underholdningsværdien ved VM.
 
Holdkortet mangler desuden en række markante profiler såsom fx Elisabet Svane, Troels Mylenberg og Sigge Winther. Alle tre har på hver sin måde skiftet stilling uden for banen og er derfor ikke i den nødvendige kamptræning i forhold til at levere hurtige procesanalyser om dansk politik.
 
Svane er rykket til Bruxelles og blevet for nørdet til det brede publikum. Sigge og Mylenberg er blevet nyhedsværter på hhv. Deadline og TV 2 News og har derfor måttet skifte rolle, fra at være dem, der giver svar, til at være dem, der stiller spørgsmålene.
 
De tre må overveje inden næste VM, om de skal skifte hold, så de kan få mere spilletid og gøre sig til for landstræneren.
 
Rigtig god slutrunde!

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Forsiden lige nu

Læs også