Hvem er den gode nyhed efter Haagerup?

Gossip på højeste plan! Hvem skal efterfølge Haagerup som DR's nyhedsdirektør? Kan det overhovedet blive en kvinde, når nu næsten alle i DR-toppen er det? Ifølge David Trads er tv-erfaring og dokumenterede resultater i digital omstilling de vigtigste krav. Her er listen…
Efter ti år som chef i DR fratræder Ulrik Haagerup til efteråret sin stilling som nyhedsdirektør i DR. Han skal være direktør i det nystiftede "Constructive Institute" på Aarhus Universitet. Men hvem skal så være Haagerup i stedet for Haagerup?
Efter ti år som chef i DR fratræder Ulrik Haagerup til efteråret sin stilling som nyhedsdirektør i DR. Han skal være direktør i det nystiftede "Constructive Institute" på Aarhus Universitet. Men hvem skal så være Haagerup i stedet for Haagerup?
Da Ulrik Haagerup for ti år siden blev valgt til chef for DR Nyheder, var han det oplagte valg: Han var journalistikkens Michael Laudrup med en enestående karriere som Cavling-modtager, Jyllands-Postens superstjerne i de gyldne 90’ere, chefredaktør på to aviser og fellow på Stanford  – og, skulle det vise sig, han leverede i den grad varen. En stor succes.
 
Haagerup – som i parentes bemærket i tidernes morgen var den, der hyrede mig som elev på Jyllands-Posten, og som jeg derfor altid har kendt – forlader nu et DR Nyheder i topform. Alle objektive kriterier – glem hesten og bonuspointene – er, som de skal være: Seertal, økonomi, troværdighed, innovation, væsentlighed, organisation, det hele!
 
Den nye profil
Sådan var det ikke, da han kom til – for Lisbeth Knudsen, forgængeren, efterlod en træt, nedslidt og kaotisk nyhedsafdeling. Det var ikke FC Barcelona, som Haagerup skulle træne. Han overtog nærmere AGF. I dag har han skabt et stærkt DR Nyheder, præget af optimisme.
 
Den tid, hvor de mest kopierede andres nyheder er forladt. Stærke afsløringer – som Thomas Svaneborgs om Skat og Line Gertsens om Siemens – er en del af hverdagen. Korrespondenter som Puk Damsgård og Steffen Gram giver stationen troværdighed. Det går bedre end i årevis.
 
Det er den baggrund, der er værd at erindre sig, når DR’s bestyrelse nu skal vælge afløseren. Butikken kører, så den nye chef skal ikke revolutionere, men nærmere fortsætte og udvikle succesen. Det må være den væsentligste præmis, når DR-toppen overvejer den nye profil.
 
Det behøver ikke at være en leder i stjerneklassen, der som Haagerup har en position som über-journalisten med unik pondus. Det kan godt være en mere afdæmpet type. En manager.
 
Fem præmisser
Jeg ser – ud over ovennævnte – fem præmisser, som bestyrelsen helt sikkert tænker over:
 
Intern eller ekstern kandidat:
Bestyrelsesformand Michael Christiansen er glad for interne kandidater. Generaldirektøren og mediedirektøren er begge hentet inde fra DR. Fordelen ved at have indgående kendskab til tv-produktion er en fordel, der vejer meget tungt. Kan også tale for kandidat fra TV 2.
 
DR’s direktion har overvægt af kvinder:
Fire ud af seks direktører er kvinder. Hvis nyhedsdirektøren også bliver en kvinde, er det fem ud af seks. Det er ikke normalt, at det på den måde kan være en ulempe at være kvindelig ansøger, men her kan det af ’kvoteårsager’ være en fordel at være mand.
 
Er DR Nyheder i dag for stærk?
Der lægges op til store nedskæringer for DR i det kommende medieforlig. Mange borgerlige synes, at DR Nyheder er for stærke. Det kunne tale for, at bestyrelsen nedgraderer stillingen fra en direktørpost til en mindre nyhedschef. I givet fald bliver ansøgerfeltet langt bredere.
 
Hvor meget betyder det politiske klima?
Enhver, der har fulgt debatten om DR de forløbne år, ved, at borgerlige politikere har et horn i siden på DR, som de ofte anklager for at være for ’røde.’ Det kan give en fordel til kandidater, som ingen ’lig’ har med i lasten i form af sympatier for politiske yderfløje.
 
Københavner eller provinsbo?
DR er under massivt pres for at flytte mere ud i landet. I dag er Haagerup en af to direktører med bopæl i Jylland. Det kunne tale for, at det vil være et plus til de kandidater, som ikke bor i København eller nærmeste omegn. Helt afgjort noget, der ville please politikerne.
 
Kandidaterne
Nå, vi skal til navnene, som jeg har delt op i den rækkefølge, jeg ville præsentere dem for bestyrelsen i, hvis jeg var headhunter, ud fra de præmisser, jeg har opsat ovenfor:
 
#1 – Ask Rostrup: Den troværdige stjerne
 
 
 
Tæt på den perfekte kandidat: En af DR’s stjerner, nu vært på TV-Avisen. Fremragende politisk redaktør, anerkendt som redeligheden selv. I sin tid Bruxelles-korrespondent og redaktør på Berlingske. Var, hvilket få erindrer, en endog meget succesrig chefredaktør for Metroxpress i dens velmagtsdage. Politisk neutral. Vellidt af de fleste.
 
Han er et stort ledelsestalent, som selvfølgelig også selv skal afgøre, om han hellere vil være direktør end tv-stjerne.
 
#2 – Naja Nielsen: Det sikre valg
 
Naja Nielsen. Polfoto/NielsHougaard.
 
Også en fremragende kandidat: I dag er hun stedfortrædende nyhedsdirektør, tidligere har hun været vært, blandt andet på flagskibet ’Profilen’, og besat næsten alle chefstillinger i DR Nyheder. Ingen kan organisationen bedre end hende. Meget stærk redaktionel profil. Umiddelbar en helt oplagt kandidat, som imidlertid har to-tre udfordringer:
 
Hun har været i DR nærmest altid, hun er kvinde (!), og så har hun – ganske vist for en evighed siden – været ung-kommunist. Det kan give hende problemer, hvis bestyrelsen tænker (for) politisk.
 
#3 – Peter Nørrelund: Det internationale pust
 
Peter Nørrelund. Scanpix.
 
En kandidat med international klasse: I dag direktør for alle MTG’s sportsaktiviteter, blandt andet TV3+ med flere i Danmark, men de danske aktiviteter er kun en lille del af jobbet. Han er en del af ledelsen af det store europæiske tv-selskab med base i Stockholm – og er derfor tæt involveret i at udvikle den digitale profil, som er så afgørende for tv's fremtid. Han er tidligere chef for Sporten i DR. Måske netop den internationale profil, der kan skubbe et velsmurt DR Nyheder videre.
 
Hans journalistiske profil er sport, men hans direktørniveau matches kun af få i Danmark. Helt sikkert en kandidat, som bestyrelsen bør tale med. Lønnen kan dog være et stort problem.
 
#4 – Jacob Kwon Henriksen: Den pæne dreng
 
Jacob Kwon Henriksen. DR/Bjarne Bergius Hermansen
 
Endnu en stærk kandidat: I dag chefredaktør for TV 2 Nyhederne, en af de allermest centrale roller i den organisation. Tidligere redaktør i talrige funktioner i DR Nyheder. Utvivlsomt et af tv-verdenens stærkeste kort. Politisk neutral, kompetent chef, vellidt. Han har ingen stærk journalistisk profil, men han anerkendes som en af branchens mest innovative chefer.
 
Et problem er selvfølgelig, at det var ham, der som chef for DR’s dækning af kommunevalget i 2013 var ansvarlig for den pinlige, fejlagtige exitprognose.
 
#5 – Jacob Nybroe: Maskinmesteren
 
 
En oplagt kandidat: I dag øverste chef for Jyllands-Posten, men inden da en af de stærkeste og mest succesrige chefer i TV 2-systemet. Få kender en kompleks tv-produktion som ham, fordi han reelt stod for den nyhedsmotor, som i TV 2 leverede til hovedkanalen, News og digitalt. Desuden styrede han kompetent organisation og økonomi.
 
Jobbet som JP-chef er imidlertid så stort – og vellønnet – at det er svært at forestille sig, at han kan lokkes væk, men en bestyrelse, der afsøger markedet, vil givet give ham et kald.
 
#6 – Michael Dyrby: Elefanten i rummet
 
Michael Dyrby.
 
Stærk, stærk kandidat: I dag konsulent i mediebranchen, men inden da nyhedsdirektør med meget mere i TV 2, hvor han blandt andet stod i spidsen for etableringen af TV 2 News, som i dag er stor succes. Dyrby er – ved siden af Haagerup – den tv-journalistiske chef, som har leveret de bedste resultater.
 
Han er innovativ som få – og han er drevet af en evne til at mobilisere og begejstre. Hans evne til at drive en stor organisation og til at forstå public service er unik.
 
At han er elefanten i rummet skyldes selvfølgelig den kedelige exit han fik fra TV 2. Er det nok til at afholde bestyrelsen fra at tale med ham? Det ved kun formanden.
 
#7 – Sandy French: Så kører butikken
 
Sandy French. Polfoto/Jesper Stormly Hansen.
 
Endnu en solid intern kandidat: i dag reelt nummer tre i DR Nyheder, hvor hun dygtigt har arbejdet sig op år for år. En meget ambitiøs redaktør, som også har en bred erfaring – blandt andet som stjernejournalist på Information og som særlig rådgiver for Brian Mikkelsen. I DR er hun især anerkendt for sin evne til at få ting til at ske. Svære projekter lander ofte hos hende, og hun løser dem næsten altid hurtigt og skarpt.
 
Det er en udfordring, at hun ingen klar profil har udadtil. Hun har mest brugt sine kræfter til at navigere internt i en organisation. Den slags ved vi dog, at bestyrelsesformanden holder af.
 
#8 – Anders Krab-Johansen: Ikke så borgerlig at det gør noget
 
Anders Krab-Johansen. Polfoto/Philip Davali.
 
Den stærkeste kandidat fra aviserne: i dag topchef for Børsen, ovenikøbet med succes. Avisen kører godt, han har udviklet den digitalt, er en mester i at ramme sin målgruppe, og han har som både direktør og chefredaktør vist, at han har evnen til at styre en stor butik. Han har desuden tv-erfaring som politisk redaktør og vært på TV 2. Også tidligere Bruxelles-korrespondent. Har en borgerlig profil, men anerkendes som en fair, redelig journalist, som de fleste er trygge ved.
 
Absolut en topkandidat til jobbet, men her kan DR’s bestyrelse næppe matche hans løn. I givet fald skal DR lokke ham med publicistiske mål, idet Børsen trods alt er et nichemedie.
 
#9 – Troels Mylenberg: Stemmen fra provinsen
 
Troels Myhlenberg. Per Folkver.
 
Endnu et godt bud fra aviserne: i dag den øverste journalistiske chef for udgivelserne i Jysk Fynske Medier, hvilket er et af landets største redaktionelle job. Stærk journalistisk profil, mest politisk, fra flere store medier, fair og ordentlig. Anerkendt bredt for sin rolle som leder af journalistuddannelsen på Syddansk Universitet. Gode resultater på Fyns Amts Avis, da han kun var chef der, men kæmper nu med at vise resultater i sit første store job.
 
Meget taler for, at han er en stærk kandidat, men han har ingen tv-erfaring, og så har han et, skal man huske, meget attraktivt og givet vellønnet topjob, som han måske ikke vil forlade.
 
#10 – Anne Mette Svane: Den fravalgte
 
Anne Mette Svane. Polfoto/Andreas Szlavik.
 
Et sidste bud fra aviserne: I dag journalistisk chefredaktør på Politiken, et af branchens topjob. Oprindeligt politisk journalist på Jyllands-Posten, inden hun kom på Rådhuspladsen, hvor hun steg hurtigt i graderne. Hun blev dog fravalgt, da Politiken valgte Christian Jensen som ny ansvarshavende chefredaktør, ligesom hun heller ikke var inde i billedet som Jyllands-Postens øverste chef. Hun har måske nået loftet i JP/Politikens Hus og kan derfor være motiveret til at søge videre.
 
Hun er ikke det mest naturlige valg, men hun kan være en, som bestyrelsen går til, hvis de vil afsøge markedet bredt uden for DR’s mure.
 
Er der andre navne? Selvfølgelig er der det. Der er ikke en lige så klar favorit, som da Haagerup blev valgt for ti år siden. DR’s bestyrelse kan imidlertid lokke de fleste – for nyhedsdirektøren står trods alt i spidsen for landets største redaktion. De kunne for eksempel godt lokke mig, hvis de ringede…

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Forsiden lige nu

Læs også

Job