Hver dag er videodag

Videoformidling er ikke længere forbeholdt de professionelle. Har du en telefon med et kamera, er du kvalificeret til at uploade videoer og fortælle din historie på CPH:DOX' nye videoplatform Everyday. Ideen med platformen er at skabe et offentligt rum for brugerskabte fortællinger og alternativ mediedækning.
CPH:DOX, som er brandet bag Copenhagen International Documentary Film Festival, vil gerne give danskerne mulighed for at fortælle deres egne historier. Everyday er en læringsplatform, der skal gøre danskerne til bedre dokumentariske fortællere. Konceptet er inspireret af udenlandske citizen journalism-projekter, hvor brugerskabte digitale universer styrker demokratiske processer og almindelig mellemmenneskelig dialog - fra de helt intime betroelser til de store politiske debatter. 
 
I USA er den slags allerede old news. På platforme som amerikanske www.thisamericanlife.org  og www.vessel.com - for slet ikke at nævne YouTube - overbevises man om, at videoformidling ikke længere er forbeholdt professionelle dokumentarister. De fleste af os går omkring med et kamera i baglommen, og gennem de sociale medier er vi allerede mere eller mindre fortrolige med videomediet.
 
Alt, hvad brugerne af Everyday behøver, er en telefon med kamera.
 
Everyday er et projekt, der er sat i verden for at kvalificere almindelige menneskers digitale videofortællinger, men i lige så høj grad for, som CPH:DOX formulerer det, ”at skabe et nyt offentligt rum, hvor alternative, personlige og brugerskabte fortællinger kan indgå og ikke mindst deles og kommenteres. Et projekt der forener det personlige, poetiske og politiske i et nyt format med fokus på nye stemmer og alternativ mediedækning.”
 
Men Everyday er i høj grad også et læringsforløb for uerfarne videofortællere:
 
“Gennem online og offline læringsforløb byder Everyday på større indsigt i videomediet. Ligesom du bliver klædt bedre på til at finde og fortælle dine historier, og til at formidle dine visioner, så de bliver set, og du bliver hørt,” som der står i CPH:DOX’ introduktion til platformen
 
Everyday var desuden til stede på årets Roskilde Festival, hvor projektet blandt andet stod bag en outdoor cinema med dokumentarfilm, videoworkshops og en videokonkurrence, hvor deltagerne selv skulle prøve kræfter med videomediet. 
 
Lav en komedie om, hvordan du vil dø på Roskilde Festival. Sådan lød udfordringen i Everydays konkurrence på selvsamme festival, hvor engelske Michael O'Donnell løb af med førstepladsen for sin video fra Game of Thrones-lejren. 
 
Kforum har trukket direktør for CPH:DOX Tine Fischer ind til et lille interview om Everyday:
 
- Er Everyday tænkt som en demokratiseret TED-platform? Eller mere som en dansk YouTube?
 
"Hvis man kunne lave en smuk cocktail af ’This American Life’, det væsentlige fra YouTube, TEDs konceptuelle stramhed og den sociale impact fra citizen journalism-platforme verden over – SÅ ville vi være rigtig glade. Det er en stor ambition, men vi kaster os ud i det. Grundideen er, at det skal være en ny medieplatform med brugerskabt indhold fra såvel professionelle dokumentarister som absolut digitale amatører.
 
Fokus er ikke på buzzfeed-viralt-gøgl eller uoverskuelige kvantitative mængder af hvad-som-helst, men på almindelige menneskers personlige vinkler på virkeligheden, dokumentariske fortællinger – fortalt med en reel intention om at sige noget, der vedrører andre end en selv og ens venner, og gerne i et format, der er et seriøst alternativ til få sekunders snapchat.
 
Vi vil redaktionelt til enhver tid prioritere kvalitet over viralitet. Everyday skal i den bedst tænkelige verden være en platform for nye perspektiver på virkeligheden og ualmindelige historier, du ellers ikke ville støde på i det eksisterende mediebillede - af den simple grund at historierne ikke er journalistisk fortalt og vinklet, men opstået ud fra en personlig tilstedeværelse i verden."
 
- Og i den forbindelse: I har enkelte videoer på engelsk, men ikke en engelsk tutorial - er Everyday en dansk eller international platform?
 
"Everyday er de første tre år støttet af Nordea-fonden som et dansk projekt. En stor del af projektet består i at udvikle og tilbyde læringsforløb, hvor vi tager ud i landet og underviser almindelige mennesker i at fortælle deres egne dokumentariske historier. Og selve ambitionen om at ville gøre danskerne til bedre filmiske historiefortællere giver bare bedst mening i en national kontekst. Hensigten er gradvis at udvikle et internationalt spor med engelske/tekstede film og engelske tutorials.
 
Danmark har aldrig før haft en platform som denne, og vi vil gerne have en solid erfaring at stå på, førend vi spænder buen og også kaster os ud i et internationalt format. Når det er sagt, er det selvfølgelig oplagt at have det internationale fokus i den tætte horisont, fordi CPH:DOX har udviklet sig til i høj grad også at være en international festival med et stort globalt netværk til dokumentarister på alle niveauer i hele verden."
 
Everydayproject.dk ligger der tutorials, som klæder helt almindelige mennesker på til at lave videofortællinger. Trin for trin.
 
- Hvad er jeres krav til de videoer, der bliver lagt op?
 
"Formelt er der ikke mange krav. Indhold, længde, format er op til den enkelte. I princippet kan videoer på både 2 og 20 minutter uploades, og vores platform understøtter de fleste tekniske formater. Filmene skal være dokumentariske, men som det også gør sig gældende for CPH:DOX som festival, er vores definition af dokumentarisme meget bred, og vi vil derfor gerne sikre brede rammer for indholdet på platformen. Så det er en åben, inklusiv og demokratisk formuleret platform.
 
MEN, når det er sagt, så vil vi gøre alt, hvad vi kan, for at være med til at højne det kvalitative niveau for det, der bliver uploaded, og generelt gøre almindelige danskere til bedre dokumentariske fortællere. Derfor er platformen også tænkt som et læringsforløb, og vi tilbyder både online og offline læringsforløb i form af alt fra korte introduktioner til videoproduktion i mobilformat til lange workshops om digital storytelling i samarbejde med verdens bedste dokumentarister. For selvom der ikke behøver være langt fra idé til færdig video, kan det faktisk være virkelig svært at finde sin egen historie og ikke mindst finde ud af, hvordan den kan fortælles og hvorfor."
 
 
 
- Hvor kurateret bliver indholdet? Er alle emner lige gode?
 
"Everyday er på den ene side åben for alt og alle, men den er samtidig stærkt kurateret. Vi har som udgangspunkt delt de uploadede videoer ind i fire hovedkategorier: Debat- og holdningsbaserede indlæg (Opinions), de personlige historier (Dear Diary), drømme, visioner og tanker, der peger på nye måder at indrette samfundet på (Visions), og en alternativ gør-det-selv-kanal (DIY).
 
Vi har en ambition, i lighed med de gode citizen journalism-projekter rundt omkring i verden, der går på at være en platform, der kan understøtte og nuancere et aktivt, demokratisk civilsamfund, og derfor vil vi også forsøge at være en del af den øvrige nyhedsdækkende samfundsdebat. Der sidder derfor en redaktion, som har ansvaret for at afsøge fortællinger, der kan være med til at perspektivere og udfordre de problemstillinger, vi som samfund beskæftiger os med og forsøger at forstå.
 
Så Everyday vil altid være et mix af de film, vi modtager uopfordret, og så temaer og redaktionelt opsøgende henvendelser fra os til mennesker ude i verden."
 
Everyday offentliggør løbende nye, aktuelle temaer, som brugerne opfordes til at arbejde med. Fx er temaet 'Everyday Alien Encounters' netop blevet præsenteret i forbindelse med premieren på Michael Madsens dokumentarfilm 'The Visit' d. 2. september.
 
- Hvad gør I med kommercielt indhold forklædt som ukommerciel video (product placement, reklame)?
 
"Den store fordel ved at være et kurateret site er også, at vi som redaktion selv styrer, hvad der skal fremhæves på platformen. Er der forsøg på at snige simpel product placement ind i en video, der ellers ikke har noget budskab eller potentiale, får den lov at ligge stille i den samlede mængde af videoer.
 
CPH:DOX er et nonprofit-foretagende, så vi er ikke interesseret i simpel reklame bare for reklamens skyld. På den anden side er vi ikke modstandere af, at private mennesker arbejder sammen med kommercielle brands. Vi følger selv YouTube-stjerner, som indimellem laver fantastiske ting, fordi de har været støttet økonomisk af brands med en fælles vision eller dagsorden."
 
- Må virksomheder overhovedet uploade?
 
"Nej, man kan kun uploade som enkeltperson og ikke som organisation eller virksomhed."
 
- Hvordan behandler Everyday indhold, der kan virke propagandistisk/grænseoverskridende?
 
"Vi ser alt indhold igennem, inden det kan lægges op på sitet. Decideret krænkende indhold bliver kasseret med det samme, men forhånds-screeningen giver os også mulighed for at give feedback på videoer, der eksempelvis ikke overholder ophavsrettigheder, eller reelt er propagandistisk af karakter. På den måde får brugerne en mulighed for at rette videoen til, så den ikke længere bryder med copyrights eller lignende, men kan uploades på lovlig vis."
 
- Er Everyday en forretning?
 
"Projektet er som udgangspunkt støttet af Nordea-fonden i en treårig periode. Det giver os tid til at afprøve forskellige typer formater og parallelt udvikle forretningsmodeller, der gør projektet økonomisk bæredygtigt på den lange bane. Der sker jo sindssygt meget på de nye digitale medieplatforme lige nu, så vi er rigtig glade for at have en opstartsperiode, hvor vi kan fokusere på at få platformen på plads, inden vi skal beslutte os for, hvordan den skal drives på sigt."
 
- Hvad er visionerne for Everyday på længere sigt?
 
"Everyday er en medieplatform, som er stærkt inspireret af udenlandske citizen journalism-projekter, hvor brugerskabte digitale universer styrker demokratiske processer og reelt forandrer samfund. Fra det intime og private rum til de store politiske revolutioner, som vi bl.a. så det under det arabiske forår. Og det er klart det aktive demokratiske potentiale, som vi er mest begejstret for i projektet.
 
Det skal selvfølgelig også være et sted for det sjove og skæve, som DOX igennem årene har insisteret på at være. Men Everyday er i den mest ambitiøse udgave tænkt som en platform, der giver os alle sammen et offentligt rum, hvor man kan være aktivt deltagende i noget, der rækker ud over en selv. Og hvor civilsamfundet og den demokratiske dialog kommer i svingninger i et andet sprog, end det som praktiseres i det øvrige mediebillede. På alle niveauer.
 
Som et rum, der forhåbentlig får min egen 13-årige datter til at uploade noget af alt det, der berører hende for alvor, og som rimeligvis er mere relevant end makeup-tutorials og andet i samme skole."
 
 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Forsiden lige nu

Læs også

Job