11 ting du kan lære af Hopenhagen

Klimatopmødet løb ud i sandet – Hopenhagen løb med sejren. Hopenhagen-kampagnen under COP15 har netop fået SABRE Awards for bedste hjemmeside og bedste europæiske non-profit-kampagne. Kommunikationsvirksomheden Mannov stod bag kampagnen og peger på 11 faktorer, der gjorde kampagnen til en succes. Læs her om blandt andet om Jack Bauer- og Jørgen Clevin-faktorerne, der har med hårdt arbejde og fingernemhed at gøre.
af Allan Fatum, Lotte Hansen

 

1. Netværks-faktoren

"If you cant join them, beat them," sagde Uffe Ellemann Jensen i 1992, iklædt et halstørklæde i dannebrogs rød-hvide farver og med piben i hånden. Med Hopenhagen havde vi den stik modsatte tankegang. Kampagnen var open source, og det var ikke kongstanken, at vi skulle overgå andre. Tværtimod. Jo flere, der ville råbe i kor med os, jo højere kunne vi råbe, så det var vores held, at vi fik stærke partnerskaber med allerede fra start. Det var blandt andre Københavns Kommune, WWF og Golden Days, Connie Hedegaard, Times Square, Huffington Post, Al Gore, Arnold Schwarzenegger, Desmond Tutu og naturligvis FN.

 

2. Jack Bauer-faktoren

Det er måske ikke din opgave at beskytte fædrelandet mod terror eller at redde 100.000 uskyldige liv, men du skal (!) være klar til at arbejde 24 timer i døgnet. Send familien på en lille ferie, og lev din indre SWAT/CIA-kampagne-drøm helt ud. Det er nødvendigt for, at du kommer i mål.

 

3. Jørgen Clevin-faktoren

Intet er for småt til, at du skal have andre til at tage sig af det (som om der var andre). For at have føling med kampagnen skal du selv ud i marken. Den kreative løsning er måske ikke altid den bedste, men den eneste der er råd til - men hey, det virker tit. Under COP15 stod vi med snotnæse, tophue og tusch-grønne hænder foran Bella Center for at få folk til at skrive deres håb på et stykke sort papir, og vi har fået mindeværdige brændemærker af at holde projektørlys til en fotooptagelse.

 

4. I seng med fjenden-faktoren

PR-folk kan nogle gange have en tendens til at overgøre værdien af, hvor meget PR rykker – og det er primært på bekostning af reklamebranchen. Vi arbejdede sammen med reklamebureauer på et tidligt stadie af Hopenhagen-kampagnen og kan kun fortælle gode historier om, hvor fantastisk det er, når dygtige reklamefolk og dygtige PR-folk arbejder godt sammen.

 

5. Fastelavns-faktoren

Hvis du tror, at gadget, røde næser og logo-t-shirts er last season, så tro om igen - det gælder bare om at have et brand, der er stærkt nok. Vi fik hjælp af gode kolleger og af vores dygtige underboer Responsive, og lige pludselig spillede Brøndby i Hopenhagen-trøjer.

 

6. Kill your darlings-faktoren

Det gør ondt langt inde i sjælen, men dine bedste ideer er ofte den største hindring for at udvikle kampagnen positivt. Omkring 70 procent af alle vores ideer til udviklingen af Hopenhagen er enten gået i vasken eller landet mellem to stole. Blandt andet en stor event med Richard Branson - vi bløder stadig. Tør øjnene og find på noget nyt og langt mindre sjovt i stedet. Bare det virker ikke går på kompromis med kampagnens idé.

 

7. Krise-faktoren

Kriserne kommer, og du skal være forberedt - så enkelt og så svært er det. Vores absolutte skræk-scenarie var, at aktivister ville bortføre den store globe inde på Rådhuspladsen, fordi mange fejlagtigt troede, at den var lavet af plastic, og at Coca-Cola, SAP og Simens’ logoer dækkede over tredjeverdenslandene. Det skete heldigvis ikke, og det er vi glade for.

 

8. Blindebuk-faktoren

Acceptér fra start, at du ikke kan designe kampagnen fra start til slut. Da vi gik i gang med kampagnen, havde vi ikke troet, at vi endte, hvor vi gjorde. Vi er sikre på, at kampagnen er blevet voldsomt meget bedre, netop fordi vi ikke holdt os slavisk til et støvet oplæg, men tilpassede os efter de muligheder, der opstod.

 

9. Kendisser-som-er-kendte-faktoren

 

Kendte mennesker, som folk kender, skaber større opmærksomhed. Ambassadøren for Hopenhagen-kampagnen var den amerikanske skuespiller Bradley Whitford, som kun en promille af Danmarks befolkning kender fra hans rolle i West Wing. Så kendte mennesker, som er kendte, skaber opmærksomhed. Det gjorde Bradley for Hopenhagen i USA, men stort set ikke i Danmark. I Danmark fik vi i stedet Christian Stadil, Connie Hedegaard og Pernille Rosendahl til på en kold decemberdag at tale varmt om håbet i København.

 

10. Kampagne-hijack-faktoren

Har du fundet på et godt navn til kampagnen, kan du godt forberede dig på, at det bliver hijacked af andre. Hopenhagen var en kampagne for håbet om, at det lykkedes at finde en løsning i København. Vi vidste naturligvis godt, at det ikke var vores kampagne alene, som afgjorde resultatet af topmødet, men netop fordi at mødet på sin vis blev en fiasko, er der flere, som har gjort brug af navnet Hopenhagen. Vi har indtil videre set FLOPenhagen, NOpenhagen, BROKENhagen og senest DOPEnhagen, og der er sikkert mange flere på vej. 

 

11. Gæstfriheds-faktoren

Et stærkt internationalt netværk er sagen, når du skal lave kampagner, der skal række ud over Danmarks grænser. Mannov er med i et af verdens stærkeste PR-netværk, Ogilvy, og vores kolleger i verden var med på calls flere gange om ugen og  var via egne netværk med til  at at udbrede kampagnen i hele verden. Under kampagnen indlogerede vi nogle af vores dygtige kollegaer på kontoret, og faktisk hjalp de så meget, at kampagnen på verdensplan er blevet målt til en værdi på mere end USD 250 millioner. Det er da slet ikke så ringe endda.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Forsiden lige nu

Læs også