Vi bruger cookies for at give dig en bedre brugeroplevelse.
Freja Sofie Rosendahl
Gitte Sehested-Grove
Jonas Munk
Helene Støvring
Ulrik Keller
Maria Theresa Belardo
Frederik Lyngsaa Lang
Anne Domino
Morten Hellsten
Mikkel Bruun
Kristine Dam Jensen
Lajla Johansen
Nete Lindenborg
Katrine Damsgaard-Sørensen
Kristian R. Hansen
Birgitte Prang
Karin Høgh
Kjeld Hansen
Eva Krogh Pedersen
Stine Larsen
Sophie Lerdrup Bourgois
Henrik Lomholt
Pernille Stokholm Bøg
Solveig Røigaard-Petersen
nancy joe
Eva Reng-Andersen
Lars Sandstrøm
Lars Sandstrøm
Kommunikationsrådgiver
Cand. scient. soc. i PR
Tlf. +45 4096 1388
Karma: 79 (?)
Oprettet på Kforum: onsdag 10. januar 2007
fredag d. 18. november 2005
Share on Facebook
Du har mulighed for at skrive en kommentar til din anbefaling, dette er valgfrit.
Gem Annuller
Giv denne artikel stjerner:
4.4 stjerner
5 stemmer

Gem som link

Anbefalinger (0)

Ingen profil anbefalinger

Succeskriterier for online branding

Når virksomheder vil udvikle interessentrelationer via online-kommunikation må den benytte udviklernes og designernes evne til at skabe en brugervenligt design på den ene side, og økonomi- og salgsfolkenes evne til at se en god forretning på den anden side. Kommunikatører spiller en vigtig strategisk rolle for opgaven med at integrere de to sider. Det er et godt udgangspunkt at formulere nogle klare succeskriterier

Man skal være varsom, når man beskriver succeskriterier for online branding. Det er let at sige, at virksomhedens online branding skal skabe tættere relationer mellem virksomhed og interessent, være en rationel og effektiv kanal for virksomhedens kommunikation og salg, og skabe merværdi for interessenterne gennem personaliserede produkter og tjenester. Sværere bliver det, når den enkelte virksomhed skal udarbejde en operationel online branding strategi, som skal forbinde virksomhedens forretningsstrategi med en velfungerende web-organisation og et website, der udvikler relationer og kommunikerer med alle virksomhedens interessenter.

Som udgangspunkt for en effektiv online branding, er det relevant at belyse, hvad der kendetegner de websites, der i dag har opnået størst succes på nettet. Der kan både defineres nogle udviklingskriterier, som giver retningslinier for udvikling og design af indhold og funktionalitet på sitet, og nogle forretningskriterier, som peger på webløsningens evne til at opfylde forretningsstrategiske mål.

Udviklingskriterier
Der kan her defineres seks kriterier, der har betydning for, hvordan brugerne forstår, oplever og evaluerer virksomhedens webkommunikation:1. Tilgængelighed 2. Struktur 3. Personalisering 4. Sprogstil og –tone 5. Grafisk-æstetisk design og 6. Identitet og integration.

Alle seks dele hænger uløseligt sammen og skal planlægges, koordineres og udvikles i forhold til hinanden. I arbejdet med de forskellige kriterier kan virksomheden besvare følgende spørgsmål:

1. Tilgængelighed
Har websitet et enkelt domænenavn? Er websitet let tilgængeligt via portaler og søgeindeks? Er sitet kompatibelt med gængse browsere og skærmstørrelser? Er sitet tilpasset særlige målgruppers behov? Er der log-on eller registrering?

2. Struktur
Er der en logisk, intuitiv og brugervenlig menustruktur? Er strukturen gennemskuelig ved klik til undermenuer? Er der relevante hjælpemenuer? Øger design, symboler, knapper og billeder brugerens navigationsevne?

3. Personalisering
Redigeres og opdateres sitet hyppigt? Er der interaktive funktioner og tjenester? Er der muligheder for at downloade og bestille information? Er der mulighed for at abonnere på tjenester (fx nyheder)? Er der mulighed for at modtage/se personaliseret information?

4. Sprogstil og –tone
Er teksterne skrevet til web? Kommunikeres virksomhedens værdier og brand im- og eksplicit? Opfylder nyheder gængse journalistiske kriterier? Er informationen personlig, ligeværdig og fremadrettet? Er tekst og design i balance?

5. Grafisk-æstetisk design
Understøtter det grafisk-æstetiske udtryk sitets funktionalitet og indhold? Er brugen af typografi og fonte, ikoner, billeder, film og andre visuelle elementer professionel og innovativ?6. Identitet og integrationMatcher sitet virksomhedens værdigrundlag, identitet og branche? Er webkommunikationen integreret med den øvrige kommunikation og markedsføring?

De seks kriterier danner ikke en trylleformular for det brugervenlige, målrettede website, men diskussionen af de enkelte kriterier og spørgsmål, kan give weborganisationen et bedre overblik over de ressourcer og problemstillinger, der skal inddrages i arbejdet med alt fra struktur, flow og design til funktionalitet, tekst, sprog og identitetselementer.

Forretningskriterier
Udviklingskriterierne er imidlertid kun den ene side af mønten. Den anden er en håndfuld forretningskriterier.Hvor forretningsorienterede webstrategier tidligere primært var oplagt for virksomheder inden for underholdnings-, fritids-, medie-, samt IT- og telekommunikationsbranchen, så vil en egentlig online branding strategi i nutidens 'digitale økonomi' også være relevant for virksomheder inden for alt fra mode, fødevarer og bøger, over køkkenudstyr, biler og elektronik til medicin, bank, energi, fremstilling samt privat og offentlig service.

Det er med andre ord relevant for de fleste virksomheder at gøre sig nogle strategiske tanker om online-kommunikationens rolle i forhold til virksomhedens forretningsmodel, marked og kunder. Også her består øvelsen i at give kvalificerede svar til spørgsmål inden for fem kategorier:

1. Forretning og ledelse
Sælger virksomheden et produkt eller en ydelse, der egner sig til debat, markedsføring eller salg på nettet? Er virksomheden rationelt organiseret i forhold til en online-forretning? Er ledelsen i stand til at beslutte og agere hurtigt og kreativt?

2. Kultur og kompetence
Har ledere og medarbejdere den nødvendige viden og kompetence til at udvikle, redigere og opdatere en dynamisk og levende webløsning? Er den nuværende virksomhedskultur modtagelig for forandringer og nyskabelse?

3. Service og salg
Kan logistikken optimeres online og være mere effektiv end offline? Giver online service og support brugerne større værdi end offline support? Kan virksomheden skabe handel på nettet?

4. Partnerskaber og co-branding
Samarbejder virksomheden med de rette partnere om webtjenester og -markedsføring? Matcher partnerens corporate brand virksomhedens egen identitet og brand?

5. Kommunikation og markedsføring
Er markedsføringen af webløsningen effektiv? Har websitet services og funktioner, der i særlig grad skaber stærke relationer til interessenter? Bliver effekten af webkommunikationen målt og evalueret?

Med valide og anvendelige svar på disse og lignende spørgsmål for henholdsvis udviklings- og forretningssiden, vil virksomheden have et godt udgangspunkt for arbejdet med online branding – hvad enten målet er markedsføring, salg, formidling, videndeling eller debat.

Originalt indlæg:

http://corporatebrandingforum.blogspot.com/2005/11/succeskriterier-for-online-branding.html

Folk, der anbefaler 'Succeskriterier for online branding'

Der er ingen, der har anbefalet 'Succeskriterier for online branding' endnu. Vær den første!

Du har mulighed for at skrive en kommentar til din anbefaling, dette er valgfrit.
Gem Annuller
Giv denne artikel stjerner:
4.4 stjerner
5 stemmer

Kommentar på Facebook

Kommentarer (0)

God tone i debatten

Hjælp os med at sikre en sober debat. Hold dig til saglige argumenter og understøt formålet med Kforum, som er at dele viden og erfaringer om kommunikation.

Læs Kforums takt og tone for god debatkultur her
Hvis du vil deltage i debatten skal du have en profil. Du kan oprette en profil på Kforum her. Det tager få minutter.
Login med facebook