Katrine Thielke


Katrine Thielke

Katrine Thielke

Karma: 433 (?)

Forfatter:

11


artikler

398


indlæg

Ode til buttercookies #2

Jeg havde længe haft lyst til en smagning af den klassiske buttercookie, så jeg inviterede en rigtig dame til at være med. Antagelsen er, at ungdommen nutildags ikke ved hvad der er godt for dem, så jeg måtte have LineP på banen (jeg kan afsløre allerede nu, at det var en fejlslutning).

cookies 1

Smagningen bestod af 4 mixpakker, dvs buttercookie-blandinger med 5-7 forskellige slags i hver, samt 5 enkelt-cookies, der ikke var helt så klassiske som dem i mixpakkerne, men alligevel må siges at være en slags smørbagte småkager. Hensigten med enkelt-småkagerne var at finde ud af, om de klassiske (og ofte billige, fra 10 kr for 500 g) kan vinde over en britisk Walker shortbread til 35 kr pakken (ca 200 g).

Mixpakkerne var Denmark buttercookies i dåse, sukkerfri buttercookies i dåse (et lille ekstra sub-eksperiment), First Price blandede småkager og Tylstrup blandede småkager.

Enkelt-småkagerne var Bonne Maman Galettes (franske buttercookies), Walkers Shortbread Highlanders (engelske buttercookies), Elegant English (ditto), Bornholmsk Nøddeguf (ø-cookies) og Celi Chip glutenfri (lyder som blasfemi, man skal jo holde et åbent sind).

Lad os lave den hurtige konklusion først. De billige blandede, samt turist-buttercookies i tindåser, levede klart bedst op til forventningerne til hvad en buttercookie er – både hos min medsmager og hos mig selv. Grundene var dog lidt forskellige; jeg synes de var gode fordi sukkeret var ligeligt fordelt, de var sprøde og søde, men uden at være for meget. LineP synes de var de bedste, fordi de var dem der smagte mindst af smør!

cookies 3Allerede der gik det op for mig, at jeg muligvis skulle have castet min medsmager lidt bedre! Jamen, altså, smørbagte småkager skal da smage af smør, vil jeg mene, men sådan ser LineP ikke på det.

Derfor er hun også ret uenig med mig i, at Walkers Shortbreads er vinderen, alene af den grund, at de er så tykke af smør, at man har det som om man har snavet med Brødrene Price efter den første bid.

Det sjoveste er klart det sukkerfrie alternativ og de glutenfri enkelt-småkager.

Om den sukkerfrie mixpakke siger LineP: “Adr. Styg smag. Grim oplevelse. Ville formentlig kun spise dem, hvis jeg var sneet inde i norsk fjeldhytte og disse sukkerfri kager betingede min overlevelse. Føj!! Har ved prøvesmagningen kun spist en halv af de mindste småkager” og min egen kommentar giver dem heller ikke megen ros: “Fy for den! Finmalet savsmuld med alt for lidt sødemiddel. Og ingen fedme i smagen. Afskyeligt. Kunne kun klare en bid. Og selvfølgelig er der ingen strøsukker ovenpå…”

De tre mixpakkerner får lidt pænere ord med fra LineP, men nogen stor buttercookie-fan bliver hun aldrig. Man vil dog nok kunne servere fra de tre mixpakker til hende, uden at blive lagt på is for alvor. Personligt synes jeg der er stor forskel på de lidt dyrere Denmark-cookies (i dåse) og de to pakker med blandede småkager. Dåse-cookierne har mere jævn strøsukker – og mere af det, og er tydeligvis blevet behandlet mere nænsomt, hvorfor de ganske enkelt smuldrer mindre og der er færre knækkede småkager iblandt. De to billige pakker har dog den fordel, at de lokker med en chokoladeovertrukket specie, og den er svær at modstå, uanset kvalitet.

Mellem First Prices og Tylstrups varianter er det svært at skelne. De har de samme cookie-varianter og smagen er den samme. Det er svært at vurdere, om der er tale om white labeling.

De fem enkelt småkager kunne ikke være mere forskellige. Celi Chip, den glutenfri obskønitet, regner vi helt fra – de var så afskyelige, at vi ikke kunne finde ord. Men de fire andre, var skønne småkager i deres egen ret. Det interessante spørgsmål er dog, om man kan sige at de er buttercookies!

Hvis buttercookien, som nævnt i et tidligere indlæg, er både sprød og med tydelig smørsmag, så er der faktisk nogen af dem, der falder for sprødhedskriteriet. Både Walkers og Bornholmerne er bløde, næsten krumlende, og selvom de kompenserer for manglende sprødhed med riiiigeligt med smør, så må man nok sige, at de ikke er klassiske buttercookies. Elegant English og de franske galetter er sandsynligvis penslet med en slags æggeblanding. De franske galetter er faktisk så sprøde, at man ikke længere kan kalde dem en cookie. De er mere en glorificeret oblat, med smag.

Konklusionen er derfor, at det giver fin mening at gå i Magasins Mad & Vin og stå i kø med asiaterne, for at købe buttercookies i nationalistiske dåser. Det ER de bedste vi eksporterer.

——

Resultaterne i tal (skalaen er 1-10, hvor 10 er bedst)

Skærmbillede 2013-09-17 kl. 21.27.34

 

 

Giv din stemme

5 stemmer
4,4/5

Kommentarer

Få nyhedsbrev

Kursus

Facebook-annoncering: Skab målbare resultater

Kurset er udsolgt - tilmeld dig hvis du vil på venteliste

Se alle Bliv klogere

Netværk

Webansvarlige

Kun få ledige pladser

Se alle Læs mere

Få nyhedsbrev

Job

Kommunikationspraktikant

Frist: Hurtigst muligt

Presserådgiver

Frist: 15. december

Head of Social

Frist: 18. december kl. 12.00
Se alle job Indryk job

Kom til K-dag om Facebook

Lær, hvordan du får mere ud af din indsats på Facebook

8. februar

Bliv klogere

Vi bruger cookies for at give dig en bedre brugeroplevelse.